Össztűz alatt a görög szerencsejáték szabályozás

2012-12-19
Az Európai Bizottság mellett a különböző szerencsejáték-ipari szervezetek és szolgáltatók is hangot adtak véleményüknek a görögök azzal a tervével kapcsolatban, hogy az online játékokra is kiterjesztik az OPAP szerencsejáték monopóliumát.

 

A legutóbbi levéláradatot azzal a döntésével váltotta ki a görög pénzügyminisztérium, hogy a részben állami tulajdonban lévő OPAP SA részére tízéves monopóliumot biztosítana az összes online szerencsejátékra vonatkozóan.

Az OPAP jelenleg az összes offline szerencsejáték tekintetében monopolhelyzetben van Görögországban. Ez a monopólium a tárgya a jogi csatározásnak és a szerencsejáték ipari résztvevők már alig várják, hogy az Európai Bíróság illegálisnak minősítse.

“Nem lehet indokolt kiterjeszteni az OPAP monopóliumát úgy, hogy az online szerencsejáték szinte minden aspektusát lefedje.” áll a Távszerencsejáték Szövetség nemrég kiadott sajtóközleményében. „Nyomatékosan javasoljuk, hogy a görög kormány gondolja át újra a kérdést, és felhívtuk az Európai Bizottság figyelmét, hogy ellenkező esetben tegyen lépéseket, mert ez a lépés az EU eljárás és az EU jog égbekiáltó megsértése.”

 

A SportingBet szerint „botrányos”, hogy Görögország ki szándékozik terjeszteni az OPAP monopóliumát, és hozzátette, hogy a lépés „szégyenletes”, és a görög kormány „szégyellhetné magát, amiért engedi ezt megtörténni.”

A Sportingbetnek 50 ezer görög ügyfele van, melyet elveszít, ha a monopolhelyzet ténylegesen kiterjed az online játékokra is.

 

Az EU Bizottság levélben közölte a görögökkel, hogy a múlt hónapban a szerencsejáték vállalatoknak általuk kiadott ultimátumot ne hajtsák végre. A Bizottság saját akciótervet készített a szerencsejátékok szabályozására, ami határozottan kifogásolja azokat a nemzeti jogszabályokat, melyek ellentétesek az európai uniós joggal.

 

Az új görög szerencsejáték szabályozás 24 ideiglenes liszenszet biztosít, és intézkedik egy liszensz-rendszer létrehozására az állandó engedélyek kiadásához. Ilyen rendszer nem került bevezetésre, és ha az OPAP-pal való szerződést nyélbe ütik, mind a 24 ideiglenes liszensz tulajdonosának, köztük az online póker szolgáltatóknak el kell hagyniuk a görög piacot. A William Hill már ki is vonult a piacról.

 

“Tiszteletben fogjuk tartani az európai jogot” - reagált az EU levelére a  görög Szerencsejáték Bizottság elnöke, Eugene Giannakopoulos. 

Jelezte, hogy a probléma abból fakad, hogy a döntést a Pénzügyminisztérium hozta meg, nem pedig a Szerencsejáték Bizottság. A Pénzügyminisztérium ezidáig nem kommentálta az ügyet.

Giannakopolous továbbá ígéretet tett, hogy a Szerencsejáték Bizottság nem tesz lépéseket a bármelyik EU országban liszensszel rendelkező szerencsejáték vállalatokkal szemben, még akkor sem, ha nem rendelkeznek a 24 eredeti görög liszensz egyikével. Hozzátette, hogy egész biztosan nem lépnek fel azon játékosokkal szemben, akik az EU-ban liszensszel rendelkező szolgáltatók online oldalain játszanak.