Összefognának a nyerőgépesek

2012-03-28
Egyre kevesebb a nyerőgép... sorra zárnak be a kiskocsmák... Veszélyben több tízezer ember munkája és megélhetése... Ilyen, és ehhez hasonló cikkek tucatjaival láttak napvilágot az elmúlt hónapokban, hiszen több, mint 6 hónapja fogadta el az Országgyűlés azt a Rogán Antal által benyújtott törvénymódosítást, miszerint megötszörözve, félmillió forintra emelik a játékgépek után fizetendő játékadót.

 

Mint mindenkinek, a nyerőgép üzemeltetőknek is sok az irigye, de azt még a legvadabb fantáziával is nehéz elképzelni, hogy egy hónap alatt annyi pénzt dobálnak bele a játékosok a nyerőgépekbe, hogy fixen félmillió forintot be lehessen belőle fizetni az államnak. Ha mégis megvan a gépben a félmillió vagy afeletti profit, a fix összegű játékadón felüli pénzből is még 20%-ot kér Állam Bácsi. 

 

Ezt az intézkedést a legtöbb gépes úgy értelmezte, hogy egyszerűen "betiltották" a tevékenységüket. Sok támadás érte őket, hogy a gépek rosszul vannak beállítva, csalnak, sok a játékfüggő, akiknek nincs korlátozás, stb. stb. stb. Ezt még talán el is fogadnák, ha egy gondosan átgondolt, előkészített, és megfelelő idejű felkészülési időt lehetővé tévő jogszabállyal, folyamatos tevékenység mellett átterelték volna őket a 100%-osan ellenőrizhető szerver alapú gépekre. (Ennél minden tevékenység a központi szerveren fut, ott nyomot hagy, harmadik személy által visszaellenőrizhető.) Igaz, a régi, nem kevés beruházással beszerzett vagy bérelt gépeiket úgy is a szeméttelepre kellene vitetniük, de legalább látnák a jövőt: bele tudnak-e fogni a 21.század nyerőgépeinek üzemeltetésébe, vagy ezirányú vállalkozásukat feladva menjenek más irányba.

 

A helyzet sajnos nem ez. A legtöbb gépes az ötszörös adó bevezetésekor a végrehajtási rendelet hiányában november elején várakozó álláspontra helyezkedett, gépengedélyeiket a SZEF-nél 6 hónapos szüneteltetésre beadták, mivel a szerver alapú üzemeltetésre való áttérés szabályai még nem fogalmazódtak meg törvényalkotók asztalán. Azóta várnak. Ha van más bevételi forrásuk, és tartalékuk, szerencsések, mások kölcsönökből élnek. A vendéglátóhelyeken azóta mindennaposak az elbocsátások, a szüneteltetési idő pedig lassan lejár.

 

A törvényalkotók szerencséje az, hogy a szektorban eddig nem volt jellemző az összefogás. Most, hogy lassan a szüneteltetési engedélyek is lejárnak, értesüléseink szerint formálódni látszik egy összefogási szándék az üzemeltetők között. Reményeik szerint ha kifejezésre jut, hogy egységesen képesek fellépni az érdekeikért, talán nyomást gyakorolhatnak a jogszabályalkotókra. Felmerült egy, a Magyar Állam ellen közösen indított kártérítési per lehetősége is. Akik csatlakozni szeretnének a kezdeményezéshez, szerkesztőségünkön keresztül is megtehetik.

 

Holnapi cikkünkben jogi szakértőnket kérdezzük a lehetséges lépésekről.