Összecsaptak a hullámok a tervezett Eurovegas felett

2014-03-25
Tavaly év végéig havonta rendesen fizették a hatalmas kötbért a tervezett és "csúszásban lévő" Eurovegas kaszinóproject után Bezenyén. A sajtó most a tulajdonos cégbirodalmának összeomlására fogja azt a sejtését, miszerint nem fog felépülni a komplexum, de akár az itthoni kaszinóosztogatásnak is szerepe lehet a dologban.

 

Becsődölni látszik a bezenyei Eurovegas-projekt - írja mai számában a napi.hu. A hatalmas kaszinóváros építése már évek óta húzódik és tulajdonosi perek is hátráltatták az indulást. A lap szerint a projektcég legnagyobb tulajdonosának, az osztrák kavicsbárónak is titulált Hans Asamer cégbirodalmának összeomlása lehet a háttérben.

A korábbi - módosított - tervek szerint mintegy félmilliárd euróra tervezett beruházás első ütemét idén tavasszal kellett volna átadni, de a hatalmas területen ma is csak néhány - immár üres - konténeriroda található, és ott már csak az őrség van. A telefonokat nem veszik fel, az ügyvezetőknek felmondtak. A csődöt vélhetően a meghatározó tulajdonos Hans Asamer birodalmának megrendülése okozta. Az osztrákok által kavicskirálynak is nevezett üzletember ugyanis hatalmas vagyont bukott észak-afrikai befektetésein, így ha akarta volna sem tudta finanszírozni a bezenyei kaszinóváros építkezését. Sőt, Asamer tulajdonrészére a bankok rátették a kezüket, s így meghiúsult a társbefektetők keresése is.

 

A Napi.hu értesülései szerint az évek óta tartó befektetőkeresési akciót tavaly év végén a bankok vették kézbe. Az Eurovegas megmentésére kiírt pályázat azonban eredménytelen volt. A korábban ígéretesnek látszó spanyol, izraeli és német befektetők nem tettek elfogadható ajánlatot, a legesélyesebbnek látszó Hard Rock pedig visszavonta szándékát. A jelek szerint az amerikai szeminol indiánok által birtokolt és kaszinóüzemeltetésben is élenjáró vállalkozás nem bízott az osztrákok által kidolgozott üzleti tervekben és ezért nem akarták megvenni Asamer üzletrészét.

 

Az osztrák üzletember eredeti tervei szerint valódi szórakoztató központ épült volna Bezenyén öt, Las Vegas-i mintára fazonírozott kaszinóval, 25 ezer játék automatával és 1200 játékasztallal, valamint öt luxushotelben levő mintegy hatezer szobával. A negyven-ötven emeletes szállodák mellé pedig egy 140 méteres tornyot is megálmodtak - mindezt öt ütemben megvalósítva. Az összesen mintegy félmilliárd euró értékű beruházás első ütemét egy hotel és egy kaszinó megépítése jelentette volna.

 

Az eredeti tervek az osztrák-magyar-szlovák hármas határ közelségére alapoztak, valamint két nagyforgalmú légikikötő (a pozsonyi és a bécsi) közelségére. Tehát nem feltétlenül a magyar közönség kiszolgálása volt a cél, hanem főleg nemzetközi játékoskörről álmodtak.

  

Az Eurovegas Hungary Zrt. 2006-ban nyerte meg az akkori Pénzügyminisztérium által kiírt koncessziót azt követően, hogy 2005 novemberében módosították a szerencsejáték-törvényt, megalkotva az I. kategóriájú kaszinó fogalmát, amely legalább 100 asztalt és 1500 automatát foglal magában, majd 2006. októberében hatályba is lépett a húsz plusz tíz évre szóló szerződés. Akkoriban az osztrák sajtó arról írt, hogy a magyar állam 49 millió eurós támogatást ígért a bezenyei kaszinóvárost fejlesztő cégnek - ez később kacsának bizonyult.

 

Eközben a beruházók a 2011. január 1-jére tervezett indulás elmaradása okán - a szerződés alapján - napi (!) 1,37 millió forintos kötbért fizetnek az államnak, ezt havonta, minden hónap tizedikéig utalják a Magyar Államkincstárnak. Értesüléseink szerint ezt az összeget egészen a múlt év végéig rendben ki is fizették a potenciális beruházók, eddig mintegy 1,5 milliárd forintot. A 2012-es cégadatokban viszont semmi nyoma annak, hogy ezt a pénzt az Eurovegas Hungary fizette volna be az államkasszába.

 

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a fizetési hajlandóság éppen a kormány földi kaszinókkal kapcsolatos intézkedéseivel egyidőben szűnt meg. Tavaly év végén úgy módosították a szerencsejáték törvényt, hogy a nem liberalizált szerencsejáték szervezési tevékenységeknél a nem állami szervezői kör pályázati eljárásban vagy pályázat nélküli ajánlattételi eljárásban is szerezhet koncessziós jogot. 2013. november 15-től a törvények a megbízható szerencsejáték szervezők részére jogi lehetőséget biztosítanak arra, hogy pályázat nélküli ajánlattételi eljárás keretében szerezzenek koncessziós jogot legfeljebb 5 játékkaszinóra, és így a jelenlegiekkel együtt összesen kilenc kaszinó üzemelhetne az országban. Ez a fajta kaszinó-osztogatás (no és persze bizonyos szerencsejátékok egyik napról a másikra való betiltása is) minden bizonnyal ellenérzést szülne bármely, az országban szerencsejáték témában beruházni készülő üzletember szemében.

 

Egy kis történelmi visszatekintés

 

A bezenyei Eurovegas története 1998-1999-ben kezdődött, amikor a bezenyei tulajdonosoktól megvásárolta a földeket egy befektető társaság , majd ezeket belterületté minősítették át. Az ehhez kapcsolódó külterületi szántóföldet öt évvel később ipari és építési területté minősítették át. Az Eurovegas területe így összesen 300-320 hektárra nőtt.

 

A Las Vegas-i mintára készülő kasznióváros tervei 2004-ben formálódtak. A terület akkor már Hans Asamer  tulajdonában volt, aki Alfred Supersbergerrel és Rudolf Seyfrieddel közösen tervezte megépíteni a megaprojektet. 

 

Utóbbival évek óta folyik egy per, amelynek legutóbbi tárgyalása idén januárban volt. Seyfried az általa befektetett összeget követeli vissza - vélhetően most már hiába - Asameréktől.

 

Forrás: napi.hu/Fortunaweb

Címkék: kaszinó,