Nyerőgép piacok - Belgium

2011-11-15
Ugyan a belga piac nem különösebben nagy, ennek ellenére érdekes lehet - mivel nemrégiben dohányzási tilalmat vezettek be. Az üzemeltetők félnek (valószínűleg joggal), hogy ez a lépés drasztikusan vissza fogja vetni az előző években már amúgy is drámaian visszaesett bevételt.

Belgium:

 • Népesség: 10,8m
 • 15 éves kor alatt: 1,7m
 • 15-64 éves kor között: 6,9m
 • Városi lakosság: 97%
 • Nagyobb városok: Antwerpen (470.000), Gent (240.000), Charleroi (200.000)
 • Egy főre eső GDP: 37.800 USD
 • Üzleti légkör: Belgiumban fejlett, modern, a magánvállalatokra épülő gazdaság működik. Földrajzi elhelyezkedésénél fogva az országból rendkívül könnyen megközelíthető számos európai piac. Bankrendszerét komolyan érintette a világgazdasági válság. Hosszabb távon problémát jelenthet, hogy a népesség öregedőben van, és továbbra is fennáll a feszültség a francia és a flamand ajkúak között.

Jelenleg már csak 19.737 AWP gép, 25.585 játékgép és 1.144 jukebox üzemel az országban. A számok értelmezéséhez fontos, hogy értsük, hogy melyik megnevezés mit takar:

 • Az AWP-k a belga piacon valójában a bingó gépeket jelentik, amelyek kétféle játékmódot kínálnak (egylabdás játékot, ahol a játékos kiválaszt egy számozott labdát, és reménykedik, hogy az egyezni fog a gép véletlen szám generátora által kidobott számmal; valamint hagyományos bingó játékot)
 • A belga terminológiában a játékgépnek nevezett gépek jelentik a széleskörűen slot-ként, nyerőgépként ismert géptípusokat.

Az Euromat 2009-es adatai szerint a 245 millió euró értékű belga szerencsejáték iparban kb. 10.000 embert foglalkoztatnak közvetlenül. Ez, a két évvel korábbi 328 millió eurós értékhez képest, komoly csökkenés. Ebben a két évben a szektorban dolgozó alkalmazottak száma kb. 3.500-zal csökkent.

Helyszínek és liszenszek

Belgiumban - akárcsak a legtöbb nyugat-európai, érett szerencsejáték piaccal rendelkező országban - csak kaszinókban, játéktermekben, kocsmákban és sportfogadó irodákban engedélyezett a szerencsejáték. Üzemelésük engedélyhez kötött, a liszenszeket „A” (kaszinó), „B” (játékterem), „C” (utca) és „D” (kaszinó és játékterem alkalmazott) osztályba sorolják. Az „E” osztály a szerencsejáték felszerelések importjához, exportjához és kereskedelméhez szükséges, és nem kombinálható az „A”, „B” és „C” osztályokkal. 

A játéktermek a helyi hatóságoknak vannak kiszolgáltatva, mivel működési engedélyüket helyi szinten vissza lehet vonni. Országos szinten összesen 180 játékterem liszenszet adtak ki. Ha egy új üzemeltető akar belépni a piacra, egy várólistára kerül, és várnia kell, míg a meglévő 180 liszensz egyike fel nem szabadul. A kocsmákban szintén engedélyhez között a játékgépek üzemeltetése. A kocsmák száma nincs korlátozva, viszont kocsmánként csak maximum 2 gép üzemeltethető. Az országban 9 kaszinónak van működési engedélye.

Játékos védelem

Belgiumban a kaszinókat és játéktermeket csak 21 éven felüliek látogathatják; az utcai helyszíneken pedig 18 éves kor felett játszhatnak a gépeken.

A játéktermekben óránként maximum 25 eurót lehet veszteni, az utcai helyszíneken ez a határ 12,50 euró. Hitelnyújtás nem engedélyezett, a linked jackpot (olyan jackpot, melyet a közös hálózatban működő kaszinók közösen gyűjtenek - progresszív nyerőgépeken) szintén tilos. A gépekkel egy helyiségben nem lehet ATM-et üzemeltetni.

Dohányzási tilalom

Mivel 2011. július 1. óta van csak érvényben, lehetetlen teljes bizonyossággal megmondani, hogy milyen hatással lesz a szerencsejáték iparra, de ésszerűen az feltételezhető, hogy hátrányosan fogja érinteni. Amint ezt más országokban tapasztalhattuk, a dohányzási tilalom leginkább a szórakozóhelyeket érinti hátrányosan. Mikor 2008. júliusában Hollandiában bevezették a dohányzási tilalmat, a lépés több mint 50 szerencsejáték-ipari cég megszűnéséhez járult hozzá, bár az új adó és a gazdasági válság kétségtelenül szintén közrejátszottak ebben.

Üzemeltetők

A belga piacon a gépek számát tekintve öt legnagyobb üzemeltető:

 • Wimi Group - 4553 gép
 • Unibox-Seeben Group - 2384 gép
 • Tony Rus Inustries - 1800 gép
 • Dongiovanni - 911 gép
 • Olympian Games - 420 gép

Adók

Az adó attól függően változik, hogy milyen típusú gépről van szó, és melyik régióban üzemel. Az „A” kategóriájú gépek a bingó gépek, az "egy labdás" gépek, valamint a játékgépek; a „B” kategória ugyanezeket a gépeket fedi le, időszakos játékteremben üzemeltetve; a „C” kategóriába a darus gépek, flipperek és videó jukebox-ok; a „D” kategóriába pedig a hagyományos jukebox-ok tartoznak. Az „E” kategóriába tartozik minden olyan gép, amit nem fed le az A-D kategória.

Három régió van: Flanders, Wallonia és Brüsszel. Flanders-ben és Brüsszelben az adó mértéke azonos a különböző játékgépekre – játékteremben évente 1.290 euró, kocsmákban pedig 350 euró gépenként. Wallonia-ban az adó változó, és évente közel 2,5 százalékkal emelkedik. 2011-ben a játékteremben üzemeltetett gépek után 1.127,04 eurót, a kocsmákban üzemeltetett gépek után pedig  358,61 eurót kellett fizetni gépenként.

Utolsó módosítás: 2011.11.15.