November elején kezdődik a nyerőgép leadási hullám

2011. október 10.
A meglévő 24 ezer nyerőgépből várhatóan 17 ezret vonnak ki a forgalomból az üzemeltetők az adóemelés miatt novemberig, aminek nyomán a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) becslései szerint 30 ezer ember válik munkanélkülivé.

A szövetség ezért a november 1-jén életbe lépő adóemelés jövő év végéig való elhalasztását szorgalmazza, ugyanis akkorra válik lehetővé a gépek szerveralapú üzemeltetése.
A szervezet hétfői közleményében jelzi: tavasszal újabb gépleadási hullám várható, így 5 ezer gépnél aligha marad több a piacon. Akkor lép életbe ugyanis a dupla adó, amely nyomán nemcsak a gépenkénti havi fix 500 ezer forintot kell majd megfizetni, hanem gépenként havi 300 ezer forint bevétel felett még a 20 százalékos adót is.

Az MSzSz szerint a munkavállalók a szektorban tüntetéseket fontolgatnak, mert "az iparágat azonban lenullázzák, több tízezer embert tesznek földönfutóvá, vállalkozásokat, gyártókat, forgalmazókat és üzemeltetőket teljesen megfosztanak bevételeiktől, kenyérkereseti lehetőségüktől".
A közlemény idézi Schreiber Istvánt, a szövetség elnökét, aki elmondta: az MSzSz elnöksége meg van győződve arról, hogy "a parlament által megszavazott, drasztikus játékadó emelést tartalmazó törvény várható hatásaival sem a magyar kormány, sem a képviselők nincsenek tisztában".  Megjegyezte, hogy a nyerőgép ágazat az adóemelést megelőzően is küzdött a recesszióval, az utóbbi 5 évben több mint tízezer játékhely szűnt meg.

A szeptember közepén megszavazott játékadó (különadó) emelés, mely az adót a gépenkénti havi 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelte, nem az eddigi terhek további növelését, hanem az iparág végét jelenti a szakmai szervezet szerint. Úgy vélik, az ilyen mértékű adóemelés a tiltással egyenértékű.
A közlemény kiemeli, hogy az iparág az elmúlt években átlagosan 70 milliárd forintot fizetett a költségvetésbe adók és járulékok formájában és mintegy hatvanezer embert foglalkoztatott. Most egyetlen megoldás marad számukra: vállalkozásaik megszüntetése, alkalmazottaik elbocsátása. Az ágazat mintegy 12 ezer vendéglátóhelyen működik, melyek döntő többsége a pénznyerő automatákból származó bevételből tartja fenn magát - teszik hozzá.

A szervezet úgy véli: az adóemelés következtében az ágazat játékhelyeinek száma februárig 90 százalékkal csökkenni fog, így a játékadó bevétel az ötszörös emelés ellenére is alacsonyabb lesz, mint a jelenlegi havi 2,3 milliárd forint.

További, mintegy 9 milliárd forintos költségvetési bevételkiesést fog eredményezni a kieső engedélyezési, illetve a hitelesítési díj. Mivel az új gép beszerzés teljesen meg fog szűnni, ezért további 1 milliárd forint áfa-bevétellel sem számolhat a költségvetés.

A létszámleépítések miatt pedig mintegy 5 milliárd járulékbevételtől esik el az állam, a cégek eredménycsökkenése miatt pedig körülbelül 3 milliárd forint nyereségadó és iparűzési adó bevétel sem fog az államkasszába befolyni - véli a Magyar Szerencsejáték Szövetség.
A közleményben jelzik: az ágazat kész minden szakmai segítséget megadni a hatóságoknak ahhoz, hogy az átláthatóságot növelő szerver alapú üzemeltetésre minél gyorsabban és zökkenő mentesebben át lehessen állni.

Forrás: MTI