Népszavazással döntenek a blokkolásról Svájcban

2018-01-24
Miután az ezt ellenzők kellő számú aláírást gyűjtöttek össze, Svájcban népszavazással fognak dönteni arról, hogy blokkolják-e a nemzetközi liszensszel rendelkező online szerencsejáték oldalakat, vagy sem.

 

Január közepén a svájci politikai pártok ifjúsági csoportjai, az internetszolgáltatók és a polgári szabadságjogok koalíciója 60 ezer aláírással petíciót nyújtott be, amelyben tiltakoznak a kormány azon terve ellen, hogy megakadályozza a nemzetközi szerencsejáték-üzemeltetőket abban, hogy fogadják a svájci játékosokat.

 

A svájci kormány a tavalyi évben fogadta el azt az új szerencsejáték jogszabályt, mely lehetővé teszi a földi kaszinók üzemeltetőinek, hogy online szerencsejáték szolgáltatást nyújtsanak, és egyúttal biztosítja, hogy nem kapnak konkurenciát az engedéllyel nem rendelkező oldalak által. A földi szolgáltatók már régóta a nemzetközi oldalakat okolták az egyre csökkenő bevételeik miatt, annak ellenére, hogy a bizonyítékok ennek ellenkezőjét támasztják alá.

 

Egy svájci jogszabály azonban kimondja, hogy a szavazók bármely új törvényt vitathatnak, ha legalább 50 ezer szavazó aláírja a petíciót az új törvény elfogadásától számított 100 napon belül. A blokkolás-ellenes kampány a január 18-i határidőig könnyedén meghaladta ezt az aláírás mennyiséget, a kormánynak tehát ki kell írnia egy népszavazást a témában.

 

Andri Silberschmidt, a Szabad Demokratikus Párt ifjúsági tagozatának elnöke, amely a petíciót vezette, azt mondta a helyi médiának, hogy a petíciót aláíró személyek "nem akarják, hogy az állam beleavatkozzon a legális online kínálatba. És nem akarnak protekcionizmust a hazai kaszinók számára."

 

A Svájci Kaszinók Szövetségét (SFC) nem zavarja a sikeres petíciós akció, ami szerintük csak a nemzetközi online szolgáltatók pénzügyi támogatásának köszönhetően jöhetett létre. Az SFC kijelentette, hogy az új törvény átalakítása növekvő problémás szerencsejáték viselkedést eredményezne, és kevesebb pénzt jelentene a szociális projektekhez.

 

Nem osztotta ezt a véleményt a Svájci Néppárt (SVP) tagja, Lukas Reimann, aki emlékeztette a helyi médiát, hogy a domain-blokkolás történelmileg nem volt hatékony a célok elérése érdekében. Reimann azt is megemlítette, hogy az online szerencsejátékból származó kormányzati bevételek "több mint megduplázódhatnának", ha a nemzetközi oldalak igényelhetnének svájci liszenszet.

 

Reimann szintén vitatta az SFC azon érvelését, hogy a nemzetközi szereplők támogatják a petíciós akciót, és rámutatott, hogy "a hazai kaszinók többségének külföldi tulajdonosa van." Reimann kijelentette, hogy ellenzi a "a piacra való tisztességtelen beavatkozást ", és azt mondta az új törvény "egyértelműen a helyi kaszinó-lobby erőfeszítéseit fémjelzi."