Nem nyílhat több kártyaterem Józsefvárosban

2015-12-15
A kártyatermek működésére vonatkozó szabályok szigorításáról döntött keddi, rendkívüli ülésén a józsefvárosi önkormányzat.

 

"Szinte egyáltalán nem nyílhat új kártyaterem Józsefvárosban" - foglalta össze a döntés lényegét a VIII. kerületi önkormányzat sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében.

 

Az önkormányzat vezetőinek "tudomására jutott a Népszabadság munkatársától, hogy a 2010-ben elfogadott, már amúgy is szigorú szabályokat megpróbálták, illetve megpróbálhatják kijátszani. Ennek megakadályozása és a kártyatermek ismerten káros közbiztonsági és társadalmi hatásai miatt is indokolt a szigorítás" - olvasható a közleményben.

 

Azt írták: mégis heves vita alakult ki a képviselő-testület ülésén, az ellenzéki "képviselők megkérdőjelezték a szigorítás szükségességét és annak gyorsaságát is". Hozzáfűzték: a PM, a DK és a Jobbik képviselői nem támogatták a szigorúbb szabályozást, ami érthetetlen, hiszen önkormányzati képviselőként "az lenne a feladatuk, hogy a józsefvárosiak érdekeit képviseljék, ne pedig velük szemben a szabályokat kijátszókat segítsék".

 

Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, hogy a Fidesz a trafikoknál már bevált módszert alkalmazza kaszinóügyben is: először nemes célokra hivatkozva betiltja, aztán "a haverokat helyzetbe hozva" engedélyezi. Közölte: kedden a Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) vezette Józsefvárosban a polgármester előterjesztésére sürgősséggel fogadtak el egy rendeletet, amely "a Vajna-féle kaszinót érintetlenül hagyja", de bármiféle konkurenciát betilt, épp a játékszenvedély káros hatásaira hivatkozva. A PM-es képviselő szerint a rendelet lényege, hogy Andy Vajna kormánybiztos kerületi kaszinójának konkurenciáját a kerület 99 százalékát lefedő tilalmi övezetet létrehozva szorítják ki Józsefvárosból.

 

Hozzáfűzte: a PM különadót vetne ki a kaszinókra és az internetes sportfogadásra is.

 

Kártyaterem üzemeltetéséhez a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályának engedélyére is szükség van. A NAV honlapja szerint az országban tizenegy kártyateremnek állítottak ki működésre jogosító dokumentumot, ezek közül három van a fővárosban, de a VIII. kerületben egy sincs közülük.

 

A szerencsejáték-törvény értelmében kártyateremben - amelyben legalább öt és legfeljebb tíz asztal üzemeltethető - kártyajátékot kizárólag e célból alapított, legalább 25 millió alap- vagy törzstőkével rendelkező gazdasági társaság szervezhet. Kártyaterem nem működhet ifjúsági, gyermek-, oktatási vagy nevelési intézmény, ifjúsági klub, egyházi, illetőleg egészségügyi intézmény, továbbá I. kategóriába sorolt játékterem és már engedélyezett játékkaszinó kétszáz méteres körzetében. A kártyateremben kizárólag totalizatőri, készpénzes és/vagy versenyrendszerű, póker típusú kártyajáték szervezhető.

 

Forrás: MTI