Nem lesz online póker szabályzás az USA-ban 2012-ben?

2012-02-21
A Wall Street egy szerencsejáték elemzője szerint az internetes póker legalizálásával kapcsolatos amerikai szövetségi vita valószínűleg át fog tolódni 2013-ra, mivel a jogalkotók nem csatolták az online szerencsejáték szabályozására vonatkozó terveket a bér-adócsökkentés meghosszabbításához beadott javaslathoz.


A Macquarie Securities szerencsejáték elemzője, Chad Beynon egy kutatási jelentésben megállapította, hogy Nevada előnyt fog kovácsolni ebből a tétlenségből, mivel ő lehet az egyetlen állam, ami ebben az évben lehetővé teszi az amerikaiak számára az online szerencsejátékot.


Nevada szerencsejáték szabályzói pár napja véglegesítették az állam online szerencsejátékokra vonatkozó minimum belső szabályrendszerét, ami egy hónapon belül hatályba is lép.


“Úgy gondoljuk, olyan módon alkották meg a szabályrendszert, ami lehetővé teszi a kisebb időközbeni változtatásokat.” mondta Beynon a befektetőknek. „Ezidáig még nincs pontos dátum kitűzve, de 13 vállalat már beadta a liszenszkérelmét.”


Csütörtökön, Harry Reid szenátor véget vetett annak a spekulációnak, miszerint az online póker szabályozására vonatkozó javaslat a bér-adócsökkentés megújításával együtt lesz tárgyalva.  Reid, a szenátus többségi vezetője, nem indokolta, hogy miért hagyták ki az internetes póker legalizációjára vonatkozó részt a tervezetből. A bér-adócsökkentést pénteken elfogadta a Kongresszus, és megküldték aláírásra Barack Obama-nak.


Beynon elmondta, hogy a nagy szerencsejáték szolgáltatók és beszállítok továbbra is követelni fogják az internetes póker szövetségi legalizálását, mert úgy gondolják, hogy Washington DC jobban be van rendezkedve az online szerencsejátékok szabályzására, mint az egyes államok.


Szerinte a szerencsejáték vállalatok két irányban fognak betörni az USA-ban az online fogadási szektorba: Nevada-ban, melynek kész a szabályozása, és a közösségi játékokon kersztül a különböző „play for fun” portálokon.


“Nevada Szerencsejáték Felügyelete továbbra is módszeresen legalizálja az államon belüli szerencsejátékot, és úgy gondoljuk, hogy a szabályzó testületük nagyon jól kezeli a helyzetet” mondta Beynon. Úgy véli, New Jersey, Iowa és Kalifornia is még ebben az évben el fogja fogadni az online szerencsejátékok szabályozására vonatkozó törvényt. Szerinte a többi állam, illetve a szövetségi kormány Nevada szabályozását fogja mintaként tekinteni saját szabályrendszere kialakításánál.


Három közösségi szerencsejáték oldalt – a Zynga Texal HoldEm Poker-jét; a Slotomania-t, amit a Playtika üzemeltet a Caesars Entertainment Corp-pal való megállapodás keretében; valamint a Double Down Casino-t a Facebook-on, amit az International Game Technology szerzett meg – naponta több mint 1 millió felhasználó látogatja – mondta Beynon.


A Double Down weboldala fejlesztés alatt áll „Jelenleg multiplayer üzemmódú blackjack, és rulett, valamint nyerőgép és videopóker játékok érhetőek el az oldalon, de a közösségi póker lehetőség is hamarosan megjelenik.” mondta Beynon.