Nem lehetnek kaszinós kapcsolatai a német piacot célzó fogadóirodáknak

2019-08-07
Az új német liszensz megszerzése iránt érdeklődő online sportfogadási szolgáltatóknak bizonyítaniuk kell, hogy nincs kapcsolatuk német piacot célzó online kaszinókkal.

 

Július elején a Hesse tartományban lévő Darmstatdban ülésező Regionális Tanács - amelynek feladata volt, hogy felügyelje a németországi – igen hosszan húzódó - átmenetet a szabályozott online fogadási piacra - iránymutatásokat adott ki a német sportfogadási engedély iránt érdeklődő vállalatok számára.

 

Az online fogadási liszensz kiadásának kritériumai között szerepel egy nyilatkozat, miszerint az új német licenszet igénylő társaság „nem szolgáltat vagy közvetít engedély nélküli szerencsejátékokat Németországban, sem maga, sem kapcsolt vállalkozásán keresztül, miután az engedélyt megkapták. ”

 

A németek márciusban jóváhagytak egy hézagpótló szövetségi szerencsejáték-egyezményt, amely lehetővé teszi az üzemeltetőknek, hogy még idén sportfogadási engedélyeket igényelhessenek. Az engedélyeket várhatóan 2020. január 1-től adják ki, de ezek az engedélyek csak 2021. június 30-ig lesznek érvényesek.

 

A tartományok reménykednek abban, hogy 2021 közepéig, a határidő lejártáig megállapodnak egy tartósabb szerencsejáték egyezményben, amely vagy magában foglalja, vagy nem az online kaszinót, mely jelenleg Schleswig-Holstein tartományon kívül illegális. (Ennek a tartománynak az online szerencsejáték-engedélyei ez év elején lejártak, de júniusban visszaállították őket a többi német tartományban történő marketingre vonatkozó korlátozásokkal.)

 

A jelenlegi terv szerint októberig mind a 16 tartomány benyújtja javaslatát a véglegesnek szánt szerencsejáték-egyezményről. Észak-Rajna – Vesztfália már javasolt egy opt-in / opt-out modellt, amely alapján az egyes államok döntenek arról, hogy engedélyezik-e az online kaszinókat vagy sem.

 

A probléma az, hogy bármilyen új rendszert is vezetnek be, valószínűleg ugyanolyan típusú jogi kihívásokkal néz majd szembe, mint az előző egyezmény, vagy mert a nemzetközi online szolgáltatóknak nem tetszik a kínálat korlátozására vonatkozó kötelezettség, vagy a hazai lottómonopóliumok lesznek elégedetlenek a protekcionizmus csökkent szintjével.

 

Annak ellenére, hogy feladata a nemzeti szabályozási rendszer felügyelete, Hesse belügyminisztere, Peter Beuth megígérte, hogy állama egyedül cselekszik, ha nem egyezik meg mind a 16 állam az „ésszerű szabályozásról”. Beuth elutasította más államok azon preferenciáját, hogy az online szerencsejátékok „értelmetlen teljes tilalmát” tartsák fenn, mondván, hogy az egyetlen ésszerű út a „szabad, de felügyelhető szabályozott szerencsejáték-piac”.