Nem kell visszafizetni a szerencsejátékra kapott kölcsönt

2014-04-10
Egy friss dél-koreai bírósági döntés értelmében az adósnak nem kell visszafizetnie azt a hitelt, melyet szerencsejáték céljából kapott egy erre szakosodott cégtől.

 

Dél-Koreában jelenleg 17 kaszinó működik, a dél-koreai állampolgárok azonban csak egyet látogathatnak közülük, a Kangwon Land-ot. Ez - annak ellenére, hogy egy rendkívül nehezen megközelíthető, távoli helyen található - több bevételt ér, mint az összes többi 16 kaszinó együttvéve, melyek csak külföldi vendégeket fogadhatnak.

 

A Szöul Központi Kerületi Bíróság ezen a héten elutasította egy hitelnyújtással foglalkozó vállalkozás egy 10,6 ezer dolláros (2,3 millió forintos) kölcsönnel kapcsolatos keresetét, melyet a Kangwon Land egyik játékosának nyújtott még 2012-ben. A játékosnak a kölcsönt 10 napon belül, 10 százalékos kamat mellett kellett volna visszafizetnie. Shim Chang-seop bíró azonban ítéletében kifejtette, hogy a felperes annak tudatában nyújtott kölcsönt az alperesnek, hogy az szerencsejátékra fogja költeni, mely a bíró szerint sérti a morális alapelveket és az etikát. A bíró ezért úgy döntött, hogy „a kifejezetten szerencsejáték céljából nyújtott kölcsönt nem kell visszafizetni.” Azt nem lehet tudni, hogy a felperes fellebbez-e az ítélet ellen.

 

A közelmúltban egyébként több nemzetközi cég is bejelentette, hogy kaszinóprojektet indít Dél-Koreában, és az ország különböző régióinak politikusai egymásra licitálva próbálják a saját körzetükbe vonzani a vállalatokat. Az elmúlt két hónapban a Genting Singapore és a Caesars Entertainment is bejelentette, hogy kaszinó komplexumot épít Jeju- illetve Yeongjong-szigeten, és ez arra ösztönözte a tartományi kormányokat, hogy vörös szőnyeget terítsenek bárki elé, aki akár csak távolról is hasonlít egy kaszinócég vezetőjére. A Korea Times napilap kapásból öt olyan tartományi vezetővel is készített interjút, akik tárt karokkal várják a kaszinóvállalatokat.

A Koreai Szabadidős-ipar Intézet elnöke, Seo Chun-beom azonban kétli, hogy lenne kereslet az országban ennyi kaszinóra. Elképzelhető, hogy igaza van, hiszen a koreai kaszinók a tavalyi év utolsó negyedévében profitcsökkenésről számoltak be, melynek fő okaként a kínai és japán VIP vendégek egyre csökkenő számát jelölték meg.

 
Címkék: kaszinó,