Nem fizetik ki az 5,6 milliós kaparós sorsjegy nyereményt

2015-09-11
A Virginia állami lottótársaság nyomtatási hibára hivatkozva utasította el Ardella Newman 20 ezer dolláros nyereményigényét.

 

Valószínűleg mindenki el tudja képzelni, mit érezhetett Ardella Newman, mikor lekaparta 2 dollárért vett sorsjegyét, és azt látta, hogy az azon lévő 16-os szám 20 ezer dolláros nyereménynek felel meg. 

„Borzasztó izgatott lettem.” nyilatkozta a hölgy a helyi tévétársaság riporterének, majd elmondta, hogy egyből arra gondolt, hogy a pénzből majd ki tudja fizetni beteg testvére orvosi számláit. 

 

Az izgatottságot azonban nem sokkal később csalódottság váltotta fel, mert a Washington DC-ben élő asszony megtudta, hogy sorsjegyével valami probléma van, ezért a lottótársaság nem fizeti ki nyereményét.  Egy normális szelvényen a nyerőszámok ugyanis felül vannak, Newman-én, azonban alul, valószínűleg amiatt, mert a gép rossz helyen vágta el azt.

 

 

A kérdéses sorsjegyet értékesítő Shoppers elnevezésű bolt vezetője nem nyilatkozott a tévétársaságnak, de elmondta, hogy a sorsjegyárusító gépet a lottótársaság betanított szakemberei töltik fel, és rendszeresen ellenőrzik, így nem érti, hogyan fordulhatott elő ilyesmi.

 

Newman úgy véli, hogy jogosult a nyereményre, és panaszt nyújtott be a Virginia állami lottótársasághoz. „Meg akarom kapni a pénzemet, amit szerintem megnyertem. Ha megnézi a sorsjegyet, az áll rajta, hogy megnyertem ezt az összeget. Nem csináltam semmit rosszul. Ők rontottak el valamit.” panaszolta a hölgy.

 

 

A lottótársaság szóvivője, John Hagerty úgy nyilatkozott, hogy ugyan az ügyben még zajlik a vizsgálat, ő úgy értesült, hogy a hölgy által benyújtott sorsjegy két félbe volt vágva. „Az egyik sorsjegy a tetejéhez közel volt levágva, és egy másik sorsjegy odaillő felső része volt a perforáció mentén.” – magyarázta. „A hiányzó tetejű szelvényen volt egy teljesen ép vonalkód és érvényesítő kód, mely mindkettő egyértelműen azt jelezte, hogy nem nyertes sorsjegyről van szó. A hölgy azonban láthatóan a perforáció alatti szelvényen látszó számot a nagyobb sorsjegy nyereményeivel nézte össze – így tulajdonképpen két sorsjegyet szeretne úgy beváltani nyertesként, mintha azok összetartoznának.”

 

Mivel a vonalkód szerint nem nyertes a sorsjegy, és mivel két szelvényt nem lehet kombinálni, a lottótársaság nem fizeti ki a nyereményt. „Természetesen megértjük, hogy bosszantó lehet, ha azt gondolja valaki, hogy van egy nyertes sorsjegye, amiről aztán kiderül, hogy mégsem az.” – mondta Hagerty, majd hozzátette, hogy még vizsgálják, hogy vajon a gép adta-e ki ilyen módon a két sorsjegy részeit. 

 

 

Előfordult már ilyen máskor is

 

Nem ez az első olyan eset, hogy egy lottótársaság nyomdahibára hivatkozva tagadja meg a nyeremény kifizetését. Tavaly decemberben egy új-mexikói játékos gondolta azt, hogy 20 dolláros sorsjegyével félmillió dollárt nyert. Mikor azonban a lottózó eladója ellenőriztette a szelvényt a géppel, az azt jelezte, hogy nem nyert semmit. John mérgében a lottótársasághoz fordult, akik szintén gépileg ellenőrizték a sorsjegyet, és megállapították, hogy mindössze nyomdahibáról van szó, és persze hálásan megköszönték a játékosnak, hogy felhívta rá a figyelmüket. Mint kiderült, egy egész sorozat hibásan lett nyomtatva a nyomdagép hibájából. A porig sújtott férfinak pedig kompenzációként felajánlottak újabb sorsjegyeket 100 dollár értékben.

 

Mi történne nálunk ilyen helyzetben?

 

Utána néztük… A Szerencsejáték Zrt. által legfrissebben kibocsátott Szerencsepart sorsjegy szabályzatát vizsgáltuk meg, és azt találtuk, hogy nálunk sem a kézben tartott sorsjegy, hanem a rendszerben nyilvántartott sorsjegyekhez rendelt nyeremények alapján fizetnek.

 

„.. Nyereményekre az a játékos válik jogosulttá, aki sorsjegyét bármely on-line terminállal ellátott értékesítőhelyen az árusnak bemutatja, és a sorsjegy egyedi nyereményazonosító kódja alapján az SzZrt. központi számítógépe azt nyertesként azonosítja. Nyereményjogosultság nem áll fenn, ha a sorsjegyen bármilyen, a nyereményazonosítás szempontjából lényeges elváltozás vagy rongálás jelei észlelhetők.”

 

Nálunk sem érdemes nyomdahibára hivatkozni, hiszen "A nyereményazonosítás szempontjából az SzZrt. által gyártási hibásnak minősített sorsjegyeket az elárusítóhelyek a helyszínen kicserélik, vagy ha a csere nem lehetséges, akkor a sorsjegy árát visszatérítik. A játékos minden további igénye kizárt. Az ilyen sorsjegyekre nyeremény nem fizethető."

 

Címkék: sorsjegy,