Nem csak a szegények játéka a lottó

2016-08-04
Egy új Gallup felmérés megdöntötte azt a népszerű elméletet, miszerint a szegényebb, alacsonyabb iskolázottságú amerikaiak lottóznak a leginkább.

 

Egy, 1025 amerikai állampolgár telefonos megkeresésével készült júniusi felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek 49%-a játszott az állami lottójátékon az elmúlt 12 hónapban. Ez a szám növekedést mutat a 2007-es történelmi mélyponthoz képest, mikor csupán a megkérdezettek 46%-a lottózott, azonban jócskán elmarad az 1990-es évek végére jellemző 57%-os csúcstól (annak ellenére, hogy azóta hét további állam indított lottójátékot).

 

Azok közül a megkérdezettek közül, akik akik kevesebb mint 36 ezer dollárt keresnek évente 40% -a, a 36 ezer és 90 ezer dollár között keresők 56%-a, a 90 ezer dollár felett keresőknek pedig 53%-a játszott az elmúlt évben lottón.

 

 

A számok valamelyest jobban kiegyensúlyozottak az iskolázottsági szint tekintetében: a gimnáziumi vagy alacsonyabb végzettségűek 47%-a, a műszaki vagy főiskolai végzettségűek 53%-a, a posztgraduális végzettséggel rendelkezők 45%-a lottózott az elmúlt egy évben.

 

 

A felmérés azt is kimutatta, hogy az amerikai felnőttek közel kétharmada (64%) játszott valamilyen szerencsejátékot az elmúlt 12 hónapban. A lottó után a kaszinózás a legnépszerűbb a játékok közül (26%), 15% vesz részt a munkahelyén fogadásokban, és 10% vallotta be, hogy profi sportokra is fogad.

Az összes többi szerencsejáték egyszámjegyű szeletet hasít ki a tortából: a video póker gépek 9%, a lóversenyzés 6%, a pénzben játszott bingó 6%, a főiskolai sportokra fogadás 5%, a boxmeccsre fogadás 3%, az egyéb szerencsejáték pedig 9%. A valódi pénzes online szerencsejáték hátul kullog a maga 3 százalékával.

 

Ugyan az online szerencsejátékban való részvétel alacsony, így is a valaha volt legmagasabb részarányt mutatja azóta, hogy a Gallup 1996-ban elkezdett erre vonatkozó kérdést feltenni. Az előző, 2007-es felmérés azt mutatta, hogy a válaszolók 2%-a vett részt valódi pénzes online szerencsejátékban.

 

2007 óta a sportfogadás valamennyi formája emelkedett, de jelentősen elmaradt attól az értéktől, melyet a Gallup a kezdetekkor mért. 1989-ben a válaszolók 22%-a ismerte be, hogy fogad valamilyen profi sportra, 14% főiskolai sportra, 22% vett részt munkahelyi fogadásokban, és 8% fogadott boxmeccsekre.

 

A mostani felmérésnél csak a válaszolók 7%-a ismerte be, hogy alkalmanként többet játszik, mint kellene, és ugyanennyien válaszolták azt, hogy a szerencsejáték vitákat okoz a családon belül.

 

Az alacsonyabb keresettel rendelkezők nagyobb valószínűséggel (11%) költöttek a megengedhetőnél többet szerencsejátékra, mint a legmagasabb jövedelemmel rendelkezők (7%); és az alacsonyabb jövedelmű amerikaiak közül többen vallották be (10%), hogy a játék vitákat szül a családban (ugyanez a magas jövedelműek körében 3%).

 

Júniusban a Gallup közzétett egy olyan felmérést is, mely szerint az amerikaiak 67%-a tartja “morálisan elfogadhatónak”, 27% pedig elfogadhatatlannak a szerencsejátékokat.

 
Címkék: lottó,