Napi tippajánló: Gabon - Niger

2012-01-23
Hétvégén elrajtolt a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupája elnevezésű kontinenstorna, ahol 16 csapat küzd a végső győzelemért. Egyiptom erre a tornára nem kvalifikálta magát, így címvédés egész biztosan nem lesz. Legnagyobb esélyesként Elefántcsontpart válogatottját tartják számon, akik rögtön egy győzelemmel nyitottak vasárnap. Ma két kisebb csapat feszül egymásnak, nézzük mik az esélyek!

Gabon – Niger
African Cup of Nations

Tipp: 2.5 gól alatt
Odds: 1.57
Iroda: bet365
Kezdés: 17:00

Gabon és Niger válogatottja a C csoportban szerepel Marokkó és Tunézia mellett. Az kisebb csoda lenne, ha Tunézia innen nem jutna tovább, így a maradék továbbjutó helyért óriási lesz a harc.

A Gabon-Niger mérkőzés esélyese papíron Gabon válogatottja. Ők már a 2010-es tornán is ott voltak, igaz, a csoportból már nem sikerült továbbmenniük. Két évvel ezelőtt nem volt szerencséjük, hisz három négypontos csapat is volt a csoportjukban, de egymás elleni eredmények alapján ők voltak azok, akik nem mennek tovább. Igazán balszerencsések voltak, de a foci már csak ilyen.

Azon a 2010-es tornán Gabon rögtön az első meccsén Kamerun ellen aratott győzelmet, szóval a rajttal nem volt baj. Érdekesség, hogy Tunézia akkor is ellenfelük volt, 0-0-s döntetlent játszottak egymással. Kíváncsian várjuk, idén mire mennek majd egymással, de ne szaladjunk előre. Gabon most elvileg gyengébb ellenféllel kezd, Niger nem tartozik Afrika legjobbjai közé. A gaboni keret nagy része játszik Franciaországban, nyolc ilyen futballistájuk is van. De van spanyol, fehérorosz bajnokságban edződő játékosuk is, mi viszont egyértelműen Roguy Meye nevét ismerhetjük a legjobban. Bizony, a ZTE támadója is kerettag, sőt általában a kezdő tizenegy tagja! Csak remélni tudjuk, hogy ma is látjuk a pályán, Meye jó képességekkel megáldott csatár, sok gondot okozhat Niger védőinek.

Niger válogatottja nem összekeverendő Nigériával. Niger jóval kisebb erőt képvisel, 2008-ban és 2010-ben sem jutott ki a legjobb 16 közé. Most sem számíthatnak sok jóra, de tisztes helytállás a minimum, amiért itt vannak. Niger válogatottjának négy játékosa játszik Európában, de csak kisebb csapatokban. A legtöbbjük Afrika különböző bajnokságaiban rúgja a bőrt, nincsenek hozzászokva olyan meccsekhez, mint Gabon egyik-másik labdarúgója.

A tippünk, hogy ezen a meccsen a küzdelem fog dominálni, és akár egy gól is eldöntheti a három pont sorsát! Gabon a 2010-es tornán is 1-0-ra verte Kamerunt, 0-0-át játszott Tunéziával, és 2-1-re kapott ki Zambiától. Az látszik, hogy nem túl gólgazdag meccsek ezek, három meccsen kettőt rúgtak, kettőt kaptak, gólparádéra ma sem számíthatunk. Már csak azért sem, mert Niger leginkább a védekezésre fog összpontosítani.

Gabon amúgy idén társrendezője a tornának, így ők hazai pályán játszanak, hazai közönség előtt. Ez nem azt jelenti, hogy már nyerték is a meccset, Niger óriási ellenállást fog tanúsítani. A másik rendező, Egyenlítői Guinea már megnyerte első meccsét, de ők is vért izzadtak a három pontért. Líbiát egy 87. percben szerzett Balboa góllal verték, Gabon is valami hasonló meccsre számíthat. 90 percük van, hogy feltörjék Niger védelmét.

Hogy még jobban alátámasszuk ezt a tippet, érdemes megemlíteni, hogy Gabon utolsó két barátságos meccse 0-0-s döntetlent hozott. Szudán és Burkina Faso ellen is gólnélküli döntetlent játszottak. De 2011 novemberében a legjobbjaival felálló Brazíliától is csak 2-0-ra kaptak ki, tehát a védelmük az rendben van!

Gabon és Niger legutóbb múltév szeptemberében találkozott, Gabon 1-0-ra tudott nyerni. Ma sem számíthatunk gólparádéra! Gabon talán ismét behúzhatja a meccset, de egy-két gólnál többet aligha rúgnak Nigernek. Niger pedig a védekezéssel lesz elfoglalva, egy-két kósza kontrára számíthatunk tőlük, de ezeket Gabon csírájában fogja elfojtani.
Tippünk 1-0, maximum 2-0.

Sok sikert!

Címkék: sportfogadás, tipp,