Nagy siker a Powerball Kaliforniában

2013-04-10
Hétfőtől Kalifornia is csatlakozott a Powerball lottóhoz, és már az első nap 3 millió dollár értékű szelvény kelt el az államban.

 

Azt hihetnénk, hogy a Powerball egy amerikai lottó, miért ne játszhatnák azt az USA-ban bárhol. Ám a helyzet mégsem ez. 

Minden államnak megvan a maga lottótársasága a saját lottójátékaival, ugyanúgy, mint ahogy lottóügyben Európában is minden ország más és más. A Powerball lottóhoz már csak 7 állam nem csatlakozott; Utah, Nevada, Alabama, Alaska, Hawaii, Mississippi és Wyoming államok, Kalifornia a 43. a Powerball tagok listáján.

 

Tavaly, amikor bejelentették, hogy az államban is bevezetik a játékot, a lottótársaság igazgatója Director Robert T. O'Neill reményét fejezte ki, hogy 50-100 millió dollár plusz költségvetési bevételhez juttathatja a közoktatási alapot.

 

Hétfő óta a lottófanatikusok és az egyszerű szerencsét próbálók hada lepte el Kalifornia állam 21.000 hivatalos lottóértékesítő helyét. Benzinkutakon, kisközértekben, italboltokban is lehet lottószelvényt vásárolni. A hosszú sorokban ácsorgók azon a régen felvetett kérdésen merengenek, hogy miért is nem lehet náluk lottószelvényt interneten beszerezni. Ez  sok európai államban, köztük nálunk is egy jól bejáratott eszköz, és különösen az elkényelmesedett amerikaiaknak jönne kapóra, hogy nem kellene elzarándokolniuk a lottóárusító helyekre. De a hatóságok hajthatatlanok a témában. Az összes állam közül egyedül Illinois-ban vezették be az online lottóértékesítést 2012-ben. Igaz, további két tucat állam "gondolkozik" a dolgon. Alex Traverso, a Kalifornia Lottó szóvivője szerint náluk nincs szó erről.

 

 Fotó: Los Angeles Times

 

Így hát Amerikában is az online lottóközvetítők uralják a piacot, és rájuk is hatással van az eheti piacnyitás. James Morel, az egyik ilyen cég vezetője azt nyilatkozta, hogy az elmúlt két napban 45%-kal megnőtt a forgalmuk a Powerball kaliforniai bevezetése miatt. A lottóközvetítők úgy dolgoznak, hogy az ügyfél lead egy megrendelést az oldalukon online, amelyben megadja a számait, az ő ügynökük pedig megveszi a szelvényt, és beteszi egy páncélszekrénybe a sorsolásig.  

A 61 éves Bob Woodruff nemrég regisztrált egy ilyen oldalra, és elmondása szerint eddig kb. öthetente vett szelvényt, mert nagyon macerás volt hozzájutni, de a regisztrációja óta hetente 26 dollárt költ Megamillionsra, valamint plusz 10 dollárt szán Powerballra mostantól.

 

A Powerball nagy népszerűségét az okozza, hogy a világ eddigi legmagasabb jackpotjával büszkélkedhet; 2012 áprilisában ugyanis 656 millió dolláros főnyeremény tartotta lázban egész Amerikát, amelyen végül hárman osztoztak. A játékon 1-59-ig terjedő számokból kell ötöt eltalálni, ezen kívül még egy Powerballt is egy 1-35-ig terjedő számsorból. A telitalálat esélye 1:175 millióhoz. Az első húzást, amelyen a kaliforniai szelvények is részt vesznek ma este tartják.

 

Címkék: powerball,