Miért Málta a szerencsejáték cégek otthona?

2021-09-20
A Máltai Szerencsejáték Hatóság (MGA) a következő 12 hónapban a szigetország online szerencsejáték-szektorának további növekedésre számít – nem a véletlenre mennek.

 

2020 nehéz év volt Málta számára is – nem csak a koronavírus járvány érintette gazdasága szinte minden területét, de még a Brexittel is meg kellett küzdenie. Az MGA által közelmúltban közzétett, a 2020 januárja és júliusa közti időszakot lefedő teljesítményjelentés szerint ez a két tényező a nemzetközi szabályozási követelményekkel karöltve némileg megnehezíti a pontos terveket. Ennek ellenére az iparág igényei - így a mobil szerencsejáték és egyéb technológiai fejlesztési igények -valószínűleg stabil és pozitív kilátást eredményeznek – írja a CasinoCityTimes.

 

Málta online szerencsejáték szektora

 

A Máltai Szerencsejáték Hatóság (korábban Lottó- és Szerencsejáték Hatóság) 2001-ben alakult, alig két évvel az Európai Unióhoz való csatlakozása előtt. Azért jött létre, hogy felügyelje és szabályozza a Máltán és Máltáról történő földi és online szerencsejátékokat, valamint hogy megvédje az országot a pénzügyi bűnözéstől.

 

Ez volt a világ egyik első szabályozó hatósága, amely olyan keretrendszert kínált, amely kifejezetten az online szerencsejátékokra irányul, miközben biztonságos és felelősségteljes környezetet teremt a játékosok számára.

 

2001 óta Málta szerencsejáték ágazata jelentősen növekedett. Sőt, a máltai játékengedély a világ egyik legelismertebbévé vált, és az online szerencsejáték ipar legnagyobb nevei közül sokan itt igényeltek engedélyt. Az ágazat az elmúlt húsz évben folyamatosan emelkedő pályán halad, évente több és több befektetőt, engedélyeztetni szándékozót és vállalkozót vonz.

 

Sok más joghatósághoz hasonlóan 2020-ban Málta sportfogadási szektora is csökkenést tapasztalt, főleg mivel a legtöbb sporteseményt elhalasztották vagy törölték. Ezért az olyan szerencsejátékok, mint a nyerőgépek, az asztali játékok, a lottó és az eSport több bevételt termeltek. Ennek eredményeként a szolgáltatóknak újra kellett gondolniuk és módosítaniuk kellett üzleti modelljüket, más fogadási típusokra összpontosítva.

 

A máltai online szerencsejáték-piac legnagyobb szektora valójában a ház elleni szerencsejáték volt, amelynek eredményei véletlenszerűen születnek. Ide tartoznak a kaszinójátékok, a rulett, a blackjack, a baccarat, a lottójátékok és a virtuális sportjátékok, amelyek az összes bevétel több mint 65%-át tették ki.

 

Foglalkoztatás, engedélyek és szolgáltatók

 

Az online szerencsejáték szektor jelentős munkaadó Máltán. Az ügyvédi irodák, marketingszakemberek, kapcsolódó vállalkozások, oktatási létesítmények, informatikai támogatással, webdesignnal foglalkozó vállalatok és a szolgáltatók összesen 8.009 embert foglalkoztatnak. A valós szám ennél magasabb is lehet, mivel ezek csak azok, amelyek MGA-engedéllyel rendelkeznek. A becslések szerint további 1.557 ember dolgozik olyan online szerencsejátékkal kapcsolatos vállalkozásnál, mely más joghatóságban engedélyezett.

 

Az online szerencsejáték a máltai GDP mintegy 12%-át teszi ki. Még a járvány idején is alacsony volt a munkahelyek megszűnése (az online munka miatt).

 

Ami az engedélyeket illeti, 2020 júniusáig 313 MGA engedéllyel rendelkező szerencsejáték-szolgáltató tevékenykedett Máltán. Ez a szám növekedett 2017 óta, amikor 284 vállalat működött a szigeten. Ugyanebben az időszakban a munkavállalók száma is több mint kétezerrel nőtt, ezek többsége online állás.

 

Miért olyan keresett a máltai szerencsejáték-engedély?

 

A máltai engedély számos ajtót nyit meg az engedélyes számára. Megkönnyíti a bankszámlanyitást, lehetővé teszi a fizetési szerződések megkötését, valamint a jobb játékok és szoftverek beszerzését, és egy máltai licenc platformon való megjelenítése növeli a játékosok bizalmát. De vannak más előnyök is.

 

Egy máltai online szerencsejáték cég kiváló adóoptimalizálási lehetőségeket kínál. Málta teljesen legális teljes adóelszámolási rendszere révén jelentősen csökkenthető a bevételek után fizetendő adó – egyes esetekben egyszámjegyűre. Előnyt jelent az is, hogy az itteni cégek uniós országból szolgáltathatnak és több piachoz férhetnek hozzá.

 

Máltán ráadásul egy helyen megtalálhatóak az iparág legjobb szakértő. Rengeteg tudás áll rendelkezésre az országban, valamint számos kiegészítő szolgáltató – a marketingtől az oktatásig – mindegyik fél órányi autóútra. Málta infrastruktúrája kitűnően támogatja az online szerencsejáték cégeket, és a lehető legegyszerűbbé teszi működésüket.

 

Hol a hátulütő?

 

A máltai játékengedély megszerzése kicsit nehezebb, mint mondjuk Curacao-ban. Alapos pályázati folyamaton kell végigmenni, mely magában foglalja a személyes találkozókat az MGA-val, a teljes körű háttér-ellenőrzést, valamint a szakmai képesítésekről és képességekről szóló információk begyűjtését.

 

A liszensz költsége is magas - nem a legdrágább az iparágban, de drágább, mint máshol. Ezért ezt a liszenszet általában a háttérbefektetőkkel rendelkező startupok és a terjeszkedni kívánó márkák részesítik előnyben. Végül, a folyamat némileg hosszabb időt vesz igénybe mint máshol, és több jelentésbeli és megfelelési kötelezettség terheli a vállalkozásokat, mint más joghatóságokban.