Mi vár a számhúzójelöltekre? – Az Ötöslottó-sorsolás kulisszatitkai

2015-11-06
Hétről hétre sokan reménykednek abban, hogy miután beküldték pályázatukat, az élő tv-műsorban ők húzhatják ki az Ötöslottó számait, s egyúttal zsebre vágják az ezzel járó nettó 1 millió forintot.

 

Akiknek eddig még számhúzójelöltekké sem sikerült válniuk, azok kedvéért most fellibbentjük a fátylat arról, pontosan mi is történik a pályázat beküldésétől a számok kihúzásáig, valamint hogy a stúdióból nézve miként zajlik le az Ötöslottó-sorsolás.

 

Először is szögezzük le gyorsan: onnantól kezdhetünk reménykedni, ha az internetes vagy telefonos pályázatunkat követően pár nappal egy Szerencsejáték Zrt. által küldött levelet találunk a postaládánkban. A sorsolási bizottság ebben küld hivatalos értesítést arról, hogy számhúzójelöltté váltunk. Hetente most 25 játékos kap ilyen tartalmú levelet, vagyis innentől már 1 a 25-höz az esélyünk arra, hogy miénk lesz az 1 millió forint. 

 

Tegyük hozzá: annak érdekében, hogy a stúdióban ne maradjanak üresen a székek, minden héten tartalék számhúzójelölteket is kisorsolnak, akiknek értelemszerűen kisebb az esélyük, mert ők csak akkor ülhetnek be a stúdióba, ha valaki nem érkezik meg, esetleg valamiért nem felel meg a Szerencsejáték Zrt. által előírt feltételeknek.

 

A levélben felkérnek bennünket, hogy egyeztessük az adatainkat, vagyis, hogy a nevünk, a címünk és az Ötöslottó átvételi igazolásunk száma megegyezik-e azzal, amelyet a levélben feltüntetnek. Ezen kívül a levélben feltüntetett két budapesti telefonszám közül az egyiket fel kell hívnunk hétköznap munkaidőben, s vissza kell jeleznünk, hogy megkaptuk az írásbeli értesítést.

 

A sorsolás napján általában délután fél 6-kor – ha valamilyen élő sportesemény közvetítése miatt esetleg változik az Ötöslottó sorsolásának időpontja, akkor ez az időpont is módosulhat – meg kell jelennünk Budapesten, a Fortuna Stúdióban, amely a Pólus Centerben található. Magunkkal kell vinnünk a személyinket, a lakcímkártyánkat, a kiértesítő levelet és azt az eredeti Ötöslottó-szelvényt, amellyel pályáztunk. A sorsolási bizottság tagja ellenőrzi ezeket, s ha mindent rendben talál, akkor máris kapunk készpénzben 30 ezer forintot. Ugyanakkor meg kell adnunk annak a bankszámlánknak a számát is, amelyre a maradék 970 ezer forintot kérjük átutalni abban az esetben, ha mi leszünk a számhúzók. 

 

Némileg bonyolultabb a helyzet, ha interneten, SMS-ben, vagy bankautomatán keresztül lottóztunk, ilyenkor a bankszámla-kivonatunkkal vagy -szerződésünkkel, esetleg a SIM-kártyánk, vagy a bankkártyánk bemutatásával tudjuk igazolni a számhúzójelölti jogosultságunkat. 

 

Jól fizet a számhúzós tevékenység: pár perc munkáért nettó 1 millió forint a jutalom (Fotó: Szerencsejáték Zrt)

 

Körülbelül félóra várakozás után szólnak nekünk, hogy menjünk be a stúdióba, ahol általában Bay Éva fia, ifjabb Marczali László hangulatfelelős készít fel bennünket az élő tévéközvetítés mellett történő sorsolásra. Mivel minden számhúzójelölt vihet magával egy kísérőt, először is megkérdezi, hogy kik a jelöltek, mert őket ültetik a lépcsőlejáróhoz közelebbi székekre. Erre azért van szükség, mert a  számhúzó kisorsolása után a kamera élőben követi a nyertes személy mozgását. Márpedig elég kellemetlen lenne, ha neki egy egész széksoron kellene átverekednie magát ahhoz, hogy eljusson a lépcsőhöz, esetleg útközben fel is bukna valamiben. Ezután Marczali László viccesebbnél viccesebb történetetek egész sorát meséli arról, milyen bakik történtek a korábbi sorsolások alkalmával. Elmondása szerint többször előfordult, hogy valaki jót nevetett ezeken a sztorikon, majd pár perc múlva mégis egy hasonló, kapitális bakit követett el…

 

Időközben a számhúzójelöltek és kísérőik jelenlétében elhelyezik az Ötöslottó 90 számát tartalmazó golyókat a sorsológömbben, egy másikban pedig a számhúzójelöltek nevét tartalmazó 25 golyót. 

 

Marczali László ekkor tájékoztat bennünket arról, hogy ezúttal gépi- vagy kézi sorsolás lesz – merthogy ez a már korábban rögzített Luxor-sorsolás utolsó számának kisorsolásakor eldőlt. Elmondja nekünk azt is, pontosan mi a teendőnk a stúdióban abban az esetben, ha óriási mázlink lesz, és mi leszünk a kisorsolt számhúzó, illetve merre kell közlekednünk ahhoz, hogy a kamerák jól tudják követni a mozgásunkat. A legfontosabb követelmény, hogy örüljünk – bár a hangulatfelelős szerint ezt sem sikerül mindig maradéktalanul megvalósítani…

 

Ezután következik a hang- és tapspróba annak érdekében, hogy mire eljön a sorsolás, úgy sikítsunk minden egyes szám kisorsolásakor, mintha legalábbis mi vittük volna el az ötmilliárdot.  Az élő sorsolást általában különböző zeneszámok színesítik. A tévé előtt ülve úgy tűnik, mintha ezek mind élő produkciók lennének, bár ha több előadó szerepel a műsorban, akkor van olyan, amelyiket ugyanazon díszletek között már korábban rögzítették, és felvételről adják le.  

 

Ami a lényeg: a számok kisorsolása valóban élőben történik, s mivel a közreműködő személyzettel együtt közel hetven ember van jelen, kizárható a manipuláció lehetősége. Azt viszont meg kell jegyezni: a műsorvezetők már hamarabb értesülnek arról, hogy az adott héten van-e öttalálatos, minthogy a sorsolási asszisztens a kezükbe nyom egy fehér papírt. A stúdió sarkában ül ugyanis egy munkatárs egy számítógép előtt, s ő pár másodperccel korábban kézjelekkel már leadja nekik a drótot arról, hogy az adott héten éppen elvitték-e a jackpotot.

 

Az élő közvetítés befejezése után már csak akkor van teendőnk, ha mi nyertük az 1 milliót. Ebben az esetben vár még ránk egy kis adminisztráció, ha pedig nem mi voltunk a mázlisták, egy kellemes élménnyel gazdagodva már mehetünk is elkölteni a kézhez kapott 30 ezer forintunkat. 

 
Pósfai Gyula
Címkék: lottó, ötöslottó,