Mi történt a világban a szerencsejátékok szabályozásában?

2012. január
E havi összefoglalónkban Dánia, az Egyesült Királyság, az Európai Unió, Fiji, Görögország, Japán, Man-sziget, Peru, Spanyolország és Svédország szerencsejáték piacainak eseményeiről olvashatnak.
DÁNIA


A dán kormány szerencsejáték liszenszet biztosított a Gauselmann Group leányvállalatának, a Cashpoint-nak, így lehetővé vált számára, hogy sportfogadási, póker és egyéb szerencsejáték szolgáltatást nyújtson fogadóirodákban, valamint fogadó terminálokon és online portálokon keresztül. 

"Dánia – hasonlóképp, mint a németországi Schleswig-Holstein - példát mutat arra, hogy milyennek kellene lennie egy modern és jogilag előzékeny szerencsejáték rendszernek. A lottót kivéve, ami továbbra is állami monopólium, a szerencsejátékok összes típusa liberalizált, illetve az internetes játékot tekintve szabályozott és így  ki van emelve az illegalitás köréből" mondta Paul Gauselmann elnök.

"A dán lakosság most egy legális, elkülönített szerencsejáték rendszerhez férhet hozzá, ami egyúttal a lehető legjobb játékosvédelmet is biztosítja" tette hozzá. "Schleswig-Holstein már felismerte a dán megoldás korrektségét, és sok szabályt adoptált saját szerencsejáték rendszerébe. Ez ideig a többi német tartomány nem volt ennyire éleslátó."
EGYESÜLT KIRÁLYSÁG


Az angol kormány speciális hírszerző rendszert állít fel a londoni Olimpiára, hogy monitorozni tudja a gyanús fogadásokat. A rendszerben a Szerencsejáték Szövetség, az Olimpia szervezői és talán a rendőrség is szerepet vállal.
EURÓPA


Az Európai Unió Bíróságának (CJEU) főtanácsnoka, Paolo Mengozzi állásfoglalást adott ki, mely szerint a futball programok listája nem áll jogvédelem alatt. Az angol és skót futball liga, valamint a Football DataCo megkísérelt szellemi tulajdonjogot szerezni sportprogram listájára. Ám Mengozzi úgy érvelt, hogy nincs kreatív hozzáadott érték egy sporteseményekről szóló adatbázis összeállításában, és az információ nem szerez semmilyen további jelentést azáltal, hogy magába az adatbázisba bekerül."

Clive Hawkswood, a Távszerencsejáték Szövetség elnöke elmondta: "A sporttestületek számos alkalommal megkísérelték már a szellemi tulajdonjogot és az EU adatbázisokkal kapcsolatos direktíváit érvként felhozni, hogy jelentős összegeket húzzanak ki a médiából és fogadási irodáktól. Reméljük, hogy ez az állásfoglalás és a CJEU végső határozata kedvét veszi mindenkinek a további kísérletektől. Eddig is tekintélyes bevételek áramoltak a fogadási iparból a professzionális sportba, például szponzoráció és közös vállalatok útján, és ezek a valóban üzleti kapcsolatok biztosítják a legjobb lehetőséget a két szektor számára, hogy kölcsönös előnyökkel járóan működjenek együtt."
FIJI


A fiji-i hatóságok a One Hundred Sands számára adták ki a nemzet legelső kaszinó liszenszét. A vállalat egy 290 millió dolláros szórakoztató és üdülő központot fog létesíteni Denaru szigetén, és ezzel 800 álláshelyet teremt.

"Minden új - mind hazai, mind nemzetközi - beruházási projekt esetében fontos, hogy védjük a fiji-i állampolgárok jogait és érdekeit, és biztosítsuk nemzetünk jólétét." mondta Frank Bainimarama miniszterelnök, majd hozzátette, hogy a projekt "képlékeny fúziót nyújt a nyugati kaszinójáték ideálok, valamint a törzsi kulturális erények és közösségi élet között."
GÖRÖGORSZÁG


A görög állami lottótársaság üzemeltetésére kiírt tender a második szakaszába lépett, ahol három jelölt maradt versenyben: az osztrák lottótársaság (Österreichische Lotterien Gesellschaft); a Sisal- Damco Energy-Damlot konzorcium és az OPAP Investment -Lottomatica Giochi e Partecipazioni-Intralot Lotteries-Scientific Games Global Gaming konzorcium. 

A második szakaszban az üzleti ajánlatokat fogják bekérni a jelöltektől.
JAPÁN


Japán engedélyezheti a nyerőgépeket és asztali játékokat az üdülőközpontokban és hotelekben. A lépés, hogy az állam lazít a szerencsejátékok szigorú szabályozásán a közeli Szingapúr és Makaó sikeres játékos csalogató akcióira adott válaszként értelmezhető. Egy, az Osaka Egyetem által készített előrejelzés szerint a japán földi szerencsejáték szektor akár 44 milliárd dollárt is érhet.
MAN-SZIGET


Man-sziget hatóságai konzultációt kezdeményeztek, mivel azt fontolgatják, hogy úgy módosítják szerencsejáték szabályozásukat, hogy lehetőség nyíljon az élő bajnokságok megrendezésére is. A Gazdasági Fejlesztési Minisztérium szerint ez gazdasági előnyöket hozna a hotel és magán repülési szektorok számára, mivel növelné a szigetre látogató turisták számát.
PERU


A szerencsejátékokból származó adóbevétel idén meghaladja a 112 millió, jövőre pedig a 150 millió dollárt miután egy új, SUCTR-ként ismert rendszert vezetnek be, mely valamennyi nyerőgépet egy olyan adatközpontba köti, amit a szabályozók és az adóhatóság monitorozhat. Peruban a körülbelül egy tucatnyi kaszinóban és 700 játékteremben összesen több, mint 70.000 nyerőgép üzemel.
SPANYOLORSZÁG


A MECN által készített legújabb tanulmány szerint a legtöbb nagy online szolgáltató valószínűleg beadja liszenszkérelmét Spanyolországban. Martin Oelbermann, a MECN igazgatója és a tanulmány társ-szerzője szerint "Sok operátor jelentős összeget vesztett a liberalizált francia piacon - ezért szkeptikusabbak lettek. Most még a korábbinál is tüzetesebben megvizsgálják az adósávok és az egyéb fő előírások pénzügyi hatásait. Ám a spanyol modell, úgy tűnik, meggyőzte őket, és visszatért az optimizmus az iparágba."

A spanyol online piac kb. 465 millió euró bevételt ért el a tavalyi évben, és az előrejelzések szerint ez a szám 680 millióra fog nőni 2015-ig, mely nagy részét a póker és sportfogadás teszi ki.
SVÉDORSZÁG


A Jenisgame fellebbez az Európai Unió Bíróságán, miután a svéd Legfelsőbb Bíróság ellene hozott határozatot az Internetes Lottóterminálok ügyében.

A cseh székhelyű vállalat azt állítja, hogy a cég, nem pedig az egyes helyszínek vezetősége, tekintendő az eszközök által kínált játékok szolgáltatójának, és hogy a terminálokra egyszerűen mint internet-elérési eszközként kell tekinteni, amik ily módon, a játékgépektől eltérően, nem engedélykötelesek.

A cég alapítója, Jens Göransson elmondta. "Hagyományosan a szerencsejátékokat országonként szabályozzák, állami szinten. Az internet azonban megváltoztatta ezt. A politikusok, úgy látszik nem tartanak lépést ezzel. A mi feladatunk, hogy tájékoztassuk a politikusokat arról, hogy milyen is a piac manapság. A bíróságokon kell megvívnunk a harcunkat, és nagyon sikeres ütközeteken vagyunk túl."

Jensigame 32 esetet nyert meg svéd bíróságokon, mielőtt a Legfelsőbb Bíróságon elszenvedte vereségét.


Címkék: jogi háttér,