Mi történt a világban a szerencsejátékok szabályozásában?

2012-05-10
E havi összefoglalónkban Görögország, az Egyesült Királyság, az USA, az EU és Vietnám szerencsejáték piacainak eseményeiről olvashatnak.

 

  EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

A Szerencsejáték Szövetség válaszolt a BACTA iparszövetség állításaira, miszerint automatikusan felülvizsgálja a játékterem üzemeltetők a liszenszeit, ha a közelben fogadóirodát is nyitnak.

Megerősítette, hogy valóban ellenőriz néhány engedéllyel rendelkező fogadóirodát "ahol a nyerőgépekből származó bruttó szerencsejáték bevétel nagyobb, mint a fogadásból származó." A Szövetség szerint a 2005-ös szerencsejáték törvény szerint járnak el, mely szerint "az általános, nem távfogadási liszensszel rendelkező szolgáltatóknak a fogadás (nem pedig a nyerőgépek) kell, hogy jelentse az elsődleges szerencsejáték tevékenységet."

A BACTA most azt tervezi, hogy az ombudsmanhoz fordul az ügyben.

 

  EURÓPA

 

Az Európai Unió Bírósága (CJEU) döntést hozott a labdarúgó bajnokságok versenynaptárának szerzői jogi védelmével kapcsolatban.

A versenynaptárak összeállítói számos céget bepereltek, többek között a Stan James fogadóirodát, akik szerintük engedélytelenül használják a listákat.

Azonban a CJEU döntése értelmében, míg egy adatbázis struktúrája állhat szerzői jogi védelem alatt, annak tartalma nem, csak akkor, ha "összeválogatása és elrendezése az adatbázis létrehozója kreatív gondolatának eredeti kifejeződésének minősül". Nem igazolhatja ezt a védelmet az adatbázis létrehozásához szükséges jelentős munkaráfordítás és szakértelem, ha azok semmilyen eredetiséget nem fejeznek ki az adatbázisban található adatok összeválogatása vagy elrendezése terén.

A CJEU döntése alapján nem valószínű, hogy a nemzeti bíróságok szerzői jogi védelem alá tartozónak minősítik majd a versenynaptárakat.

"Reméljük, hogy ez véget vet a sportszervezetek azon kísérleteinek, hogy jelentős pénzeket szedjenek be a médiától és fogadási irodáktól a szerzői jogi védelem megsértésére hivatkozva." - mondta Clive Hawkswood, a Távszerencsejáték Szövetség elnöke a döntéssel kapcsolatban.

 

  GÖRÖGORSZÁG

A görög kormány kezdeményezi a részben állami tulajdonban lévő szerencsejáték vállalat, az OPAP 29%-ának eladását. A vállalat értékesítése annak az 50 milliárdos privatizációs tervnek a része, mellyel az ország gazdasági problémáit szándékoznak enyhíteni.

A kormány módosította a görög szerencsejáték törvényt is, hogy biztosítsa az új Görög Szerencsejáték Szövetség igazgatási és pénzügyi függetlenségét.

A Szövetség a közelmúltban nyilvánosságra hozta a VLT-k részletes technikai standard dokumentációját. A 84 oldalas anyag részletesen ismerteti a véletlenszám generátorral szembeni elvárásokat, a biztonsági követelményeket, a központi szerver üzemeltetésének feltételeit, és a nyilvántartási és bevallási kötelezettségeket.

A főbb pontok:

 • Minden játéknak minimum 80%-os visszafizetési aránnyal kell működnie a játék várható élettartama alatt.
   
 • A játékos nem kockáztathat egyidőben 2 eurónál többet.
   
 • Minden játék esetében meg kell határozni egy maximum megnyerhető összeget, ami nem progresszív játékok esetén 1000 euró, progresszív játék esetén 4000 euró lehet.
   
 • A játékosoknak a játék megkezdése előtt regisztrálniuk kell egy kártyát. Ezekkel a kártyákkal kapcsolatos szabályok:
   
 • a kártya csak akkor regisztrálható, ha a szolgáltató vagy annak ügynöke ellenőrizte a játékos személyazonosságát, adószámát, lakhelyét, azt, hogy elmúlt 21 éves, és hogy nem eltiltott játékosról van-e szó.
   
 • A szolgáltató vagy annak ügynöke kiadhat egy átmeneti/látogató kártyát a játékos számára, ha megbizonyosodott arról, hogy a játékos nincs eltiltva, és nagykorú.
   
 • A kártyarendszer biztosítani fogja, hogy egy játékos ne veszíthessen 500 eurónál többet egy 24 órás periódus alatt. Úgy tűnik, hogy ez nem önkéntes limit lesz (bár a játékos saját limiteket is beállíthat), hanem mindenkire egyformán fog vonatkozni. Ha valaki elérte a napi vesztési limitet, aznap már nem játszhat tovább.

 

  USA

Egyre inkább valószínű, hogy idén nem kerül szavazásra az amerikai kongresszusban az online szerencsejáték indítvány. A februári esély erre már elúszott, a politikusok figyelme mostantól pedig már a novemberi választásokra összpontosul.

Elképzelhető, hogy a választások után a januárig tartó időszakban, mikor az újonnan megválasztott jogalkotók elfoglalják a helyeiket Washingtonban, esély lehet, hogy keresztülcsússzon az internetes pókertörvény. Egyébként, még ha a szövetségi kormány nem is foglalkozik idén az e-szerencsejáték kérdésével, valószínű, hogy az egyes államok - követve Nevada példáját - saját kezeikbe veszik a kérdést.

 

  VIETNÁM

A vietnámi kormány azt tervezi, hogy a sikeres szingapúri példát követve, legalizálja a sportfogadást. Az országban üzemelő kaszinókban csak külföldiek játszhatnak, de az illegális sportfogadás elterjedt, néhányan a szomszédos Kambodzsába mennek át leadni a fogadásokat. Az európai labdarúgás a legnépszerűbb a szerencsejátékosok körében.

Címkék: jogi háttér,