Mi történt a Senatornál?

2013-04-17
Leplombált gépek, újabb elvesztegetett milliók és a szabályozás buktatói.

 

Múlt csütörtökön egy ilyen posztot rakott ki a Senator VIP Club a Facebook oldalára: "Kedves Klub Tagok! Sajnálattal kell közöljük , hogy termeink bizonytalan ideig zárva lesznek ! Megértéseteket köszönjük!"

Ez egybecseng a sajtóban megjelent értesülésekkel, miszerint a Senator termekben a NAV április 11-én razziát tartott, és lefoglalta az ott talált gépeket. Erről kérdeztük mi is Csillag Attilát, a Senator VIP Klub munkatársát.

 

Milyen gépet üzemeltetett a cég a NAV által bejárt helyszíneken? A régi pénznyerőket alakították át pénzforgalom nélküli játékra?

Nem pénznyerő és nem is játékgépek voltak. Külföldről hoztunk be úgynevezett "Social Games" játéklehetőséget kínáló gépeket. Előtte részletesen körbejártuk a témát jogi oldalról, és a Mérésügyi Hivatalhoz is benyújtottuk a bevizsgálási kérelmet, viszont ott elutasították a kérelmet. Mi úgy ítéltük meg, hogy az ilyen gépek üzemeltetése nem ütközik jogszabályi előírásokba. Ezek az eszközök nem fogadnak el pénzt, és nincs kifizetés. A rendszer úgy működött, hogy a vendégek belépőjegyet vásároltak, amelyért cserébe lejátszható pontokat szereztek. A pontokkal - nyerés esetén - újabb lejátszható pontokat lehetett nyerni.

 

A Mérésügyi Hivatal mire hivatkozva utasította el a kérelmet? 

Az MKEH bevizsgálta a gépet. Mi jatékgépnek szerettük volna lehitelesítettni, de azzal az indokkal nem kaptunk típusengedélyt, hogy a hivatal úgy latja, hogy másodlagos szerencsejáték szervezésre is alkalmas lehet az eszköz.  Pedig ez teljesen a játékgépek elvén működik, mivel itt is ott is játékot kap az ember a pénzért cserébe, nem pénznyerési lehetőséget. Annyi, hogy itt nyerhet további játékot, de akkor sem a meggazdagodás reménye miatt játszik.

 

Hány gépről van szó?  

56 darab ilyen gépünk van.

 

Hogyan történt az ellenőrzés? 

Bejelentés alapján jött ki a NAV, először a jövedéki termékeket elenőrizzték volna, de nálunk ilyen típusú forgalom nincs. Ellenőrizték a számlaadást, azzal is minden rendben volt, mi minden esetben adtunk bizonylatot a befizetett belépő után. Ezután jöttek a gépek, amiket a hivatalos vizsgálat befejezéséig bizonytalan időre leplombáltak a helyszínen illegális szerencsejáték gyanújával.

 

Más helyeken találhatók ilyen gépek Magyarországon? 

Tudomásom szerint nem.

 

Külföldön hol használnak ilyen gépeket? 

Kaszinókban próbajátékokra, illetve kisebb helyeken játékfüggők részére nagyon jó eszköz.

 

Önöket hívhatjuk-e kaszinónak? 

Mióta Andy Vajna kiállt azért, hogy csak a kaszinókoncesszióval üzemelő helyeket lehessen így hívni, azóta felvettük a Senator VIP Club nevet, nem használjuk a kaszinó elnevezést.

 

Mi jellemző a vendégkörükre?

Nagyon sok régi, a betiltás előtti időkből megmaradt vendégünk van, akik nagyon örültek annak, hogy ilyen formában tovább folytathatják a játékot. Ez az egy dolog közös bennük, korban, nemben nagy a szórás.

 

Mi történt a Senator hálózattal?  

25 ingatlant érintett az októberi betiltás, ezek egy részét értékesítettük, illetve bérbe adtuk. A gépek kb. 20%-át tudtuk átalakítás után átcsoportosítani külföldre, de elsöprő részük most is raktárakban áll.

 

Bíznak-e a szebb jövőben, hogy ezeken a gépeken majd egyszer újra lehet legálisan játszani? 

Mi inkább abban bízunk, hogy hamarosan megszületik az online szerencsejátékok szabályozása, illetve az ahhoz tartozó végrehajtási rendelet. Reméljük, hogy a kormányzat hamarosan belátja, hogy azoknak a pénzeknek, amik most ismeretlen források felé úsznak el adózatlanul, a költségvetésben is megvan a helye, ahogy a pénznyerő ágazat is igen sok milliárd forintot tett hozzá az állam bevételeihez.