Megszüntetnék a bolgár feketelistát

2013-11-22
A szerencsejáték törvény legújabb módosításával megszüntetnék azt a feketelistát, mely jelenleg számos nemzetközi szerencsejáték szolgáltató elérhetőségét tiltja meg Bulgáriában.

 

A sofiaglobe.com portál szerint a módosítással a bolgár szerencsejáték szabályozást közelíteni szeretnék az általános nemzetközi gyakorlathoz. Az új törvényjavaslat fő eleme a szerencsejátékok adózási rendszerének módosítása. A jelenlegi, forgalom után fizetendő 15 százalékos adót egy egyszeri, nagyjából 50 ezer eurós liszenszdíj, és a tiszta játékbevétel után fizetendő 20 százalékos adó váltaná fel.

 

Az online szerencsejáték szolgáltatók sokat bírálták a jelenlegi rendszert, véleményük szerint a jelenlegi körülmények közt csak veszteségesen lehet működni, így tartózkodtak a bolgár piacon való regisztrációtól. Emiatt a bolgár hatóságok létrehoztak egy feketelistát, mely azokat a szerencsejáték oldalakat tartalmazza, melyeket egy bírósági határozat szerint minden internetszolgáltató köteles blokkolni. A listára, mely jelenleg már közel 100 weboldal címét tartalmazza, szinte az összes nagy nemzetközi szolgáltató is felkerült, így a William Hill, a PokerStars, a Full Tilt Poker, a PartyPoker, a Bet365, a 888, a Betfair, a Ladbrokes, a Betfred, a Sportingbet, a Bet-At-Home és az Unibet is.

 

Ez a lépés azonban nem hozta meg a várt bejegyzési kérelem hullámot (pláne mivel a regisztrációt szabályzó rendeletek meg sem jelentek), és hatékonysága egyébként is megkérdőjelezhető, hiszen az ilyen jellegű korlátozások viszonylag könnyűszerrel megkerülhetőek. 

Ezt felmérve, most úgy tűnik, másfajta megközelítést alkalmaznak a jogszabályalkotók, és megpróbálnak egy olyan szabályozási környezetet kialakítani, mely már számos országban működik.

Ha a londoni székhelyű Távszerencsejáték Szövetség (RGA) által is üdvözölt módosítási javaslatot elfogadja a bolgár parlament, az európai online szerencsejáték szolgáltatók megkezdhetik a liszenszigénylést és adófizetés Bulgáriában.

 

Frissítés 2013.11.29:

Három, William Hillhez tartozó oldalt (williamhill.com, 21nova.com and joylandcasino.com) levettek a feketelistáról, miután bebizonyosodott, hogy nem fogadtak bolgár játékosoktól téteket.

 

Korábbi híreink a témában:

Bulgária megkezdte a szerencsejáték oldalak blokkolását

Bulgária blokkolta a WilliamHillt és a Pokerstarst is

Bulgária bekeményített – újabb 26 oldal a feketelistán