Megremegett a makaói szerencsepiac egyik főszereplőjének letartóztatása miatt

2021-12-08
Zuhanásba kezdtek a makaói szerencsejáték cégek részvényei miután a rendőrség bejelentette, hogy az enkláve egyik legnagyobb szerencsejáték turizmussal foglalkozó cégének vezetőjét letartóztatták illegális szerencsejáték szervezésének gyanúja miatt.

 

Alvin Chau-t, a Suncity Group vezetőjét bevitték kihallgatásra, miután a szárazföldi kínai hatóságok bejelentették, hogy elfogató parancsot adtak ki ellene. A makaói rendőrség közölte, hogy nyomozásuk független a kínaitól, és a kihallgatás saját, két éve tartó nyomozásuk csúcspontja volt.

 

Ez az első alkalom, hogy Makaó szerencsejáték iparának ilyen nagy horderejű szereplőjét letartóztatták az ágazat elleni folyamatos fellépés részeként. Kína szeptemberben jelentette be, hogy fokozza a makaói szerencsejáték központ kormányzati szabályozását.

 

A Suncity a Makaóba a szárazföldi Kínából érkező nagytétes játékosok mintegy 40 százalékának utazását szervezi és intézi – ez önmagában még nem volna bűn, míg Kínában ugyanis illegális a szerencsejáték, a világ jelenlegi legnagyobb szerencsejáték központjának számító Makaóban nem. A vád szerint azonban a cég több mint 80 ezer emberből álló, határokon átívelő, online és offline szerencsejáték hálózatot épített ki, amellyel terepet adott a kínaiaknak a fogadásra, majd elintézte, hogy a törvénytelen nyereményeik is rejtve maradjanak a hatóságok szeme elől.

 

A Suncity november utolsó hétfőjén fel is függesztette a részvényeivel való kereskedést. A hírekre reagálva Makaó hat másik nagy kaszinóüzemeltetőjének a részvényei is zuhanásba kezdtek: a Wynn 10 százalékkal, a SJM, a Sands és az MGM 7 százalékkal, a Melco 6 százalékkal, a Galaxy 5 százalékkal ért kevesebbet egy pillanat alatt.

A makaói szerencsejáték utazási szervezőknek évente meg kell újítaniuk az engedélyüket, a Suncity-nek januárban lenne ez esedékes.

 

Hszi Csin-ping elnök korrupcióellenes kampánya részeként fokozottan ellenőrzik a nagy pénzben játszó és korrupt tisztviselőket, akik Makaóba utazhatnak fogadásokat kötni és pénzt mosni. A város igyekezett kevésbé függővé válni a kaszinóipartól, még azelőtt, hogy a koronavírus 2020 nagy részében elsöpörte volna a szerencsejátékokat és a turizmust. Noha a számok idén emelkedtek, messze a járvány előtti szint alatt maradnak. Szeptemberben a kormány bejelentette, hogy kormányzati képviselőket helyeznek be az engedéllyel rendelkező szerencsejáték szolgáltatók testületeibe, hogy felügyeljék ügyleteiket, és kriminalizálják az underground banki tevékenységet az iparágban, ami a kaszinóüzemeltetők részvényeinek árfolyamának zuhanását okozta.

 

2022 júniusában, a jelenlegi liszenszek lejártakor a hat nagy kaszinó-üzemeltetőnek újra licitálnia kell az engedélyekért.