Megadóztatják a bitcoint

2014-03-26
Megirigyelte a bitcoin tavalyi sikerét az amerikai adóhatóság. A szerencsejátékhoz is gyakran használt fizetőeszköz hozamát fel kell tüntetni az adóbevallásban.

 

A bitcoin már vagy öt éve létezik, azonban csak egy éve lőtt ki az árfolyam, és ostromol olykor ezer dollár feletti értékeket. - írja az Index. Ez már elég nagy vagyonnak számíthat, így az IRS közzétett egy útmutatót a bitcoinos adózáshoz.

Kiderül belőle, hogy a bitcoint nem pénzként, hanem tulajdonként kell kezelni, viszont így is adózni kell utána a bevallás időpontjában megállapított értéke alapján. Az értéket amerikai dollárban kell feltüntetni. Ha nem kereskedelem útján szereztük a bitcoinokat, hanem bányásztuk, akkor is ugyanúgy kell adózni utána. 

 

A legfontosabb ebben a történetben azonban magának az útmutatónak a léte: 2014-re az USA eljutott odáig, hogy (a sorozatos botrányok ellenére) nem betiltani próbálják a bitcoint - ami az online alvilág pénze is - hanem inkább szabályozzák, hiszen sokan jóhiszeműen használják. Más kérdés, hogy attól még, hogy nem illegális dolgokat vásárolnak vele, vajon adózni akarnak-e belőle. Hiszen, ha ügyes valaki, nem köthető egyértelműen hozzá egy virtuális pénztárca, így az adóhatóságnak lövése nincs, mennyi virtuális pénze van. 

 

Forrás: index.hu