Még nincs roham a trafikos lottózókért

2013-01-18
A leendő nemzeti dohányboltosok egyelőre csak a neten tájékozódnak a szerencsejáték-forgalmazás feltételeiről.

  

Miközben honlapunk lottózóalapításról szóló cikkének olvasottsága megsokszorozódott a trafiktörvény decemberi módosítása óta, addig a Szerencsejáték Zrt.-nél nem tapasztalnak a korábbiaknál erősebb érdeklődést a szerencsejáték-termékek árusítására. 

 

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a cég felkészült a változásokra, ugyanakkor megnyugtatta jelenlegi partnereit: nem kell új kérelmet benyújtaniuk azoknak, akik jelenleg is árulják a cég termékeit. Azzal kapcsolatban, hogy a koncessziós pályázat nyertesei milyen feltételek mellett csatlakozhatnak a lottótársaság értékesítési hálózatához, a három legfontosabb tudnivaló így hangzik:

1. A nemzeti dohányboltokban történő szerencsejáték árusításra ugyanazon feltételek vonatkoznak, mint bármely más értékesítési partnerre. 

2. Az új csatlakozási kérelmek elbírálásakor a saját és a meglévő partnerek üzleti érdekeire is tekintettel kell lennie a lottótársaságnak.

3. A hosszú távú együttműködés feltétele, hogy a partnerek teljesítsék a kitűzött forgalmi elvárásokat.

 

Azt, hogy egy trafikosnak hol engedélyezik magánlottózó nyitását, meghatározott szempontok alapján dönti el a Szerencsejáték Zrt. A társaság minden esetben egyéni elbírálás alapján hozza meg döntését, munkatársai az engedélyek kiadásakor figyelembe veszik az üzlet elhelyezkedését (megközelíthetőség, forgalom, már működő üzletek távolsága, nyitva tartás stb.), illetve azt is, hogy a helyiség alkalmas-e a termékek forgalmazására (a segédszelvények elhelyezésére, elegendő hely áll-e rendelkezésre azok kitöltésére, valamint az információs és eredményközlő eszközök kihelyezésére. Az online terminált valamint az adatátvitelhez szükséges kapcsolatot a Szerencsejáték Zrt. jelenleg térítésmentesen biztosítja. A terminál kezelésének előfeltétele a sikeres terminálkezelői vizsga, melyet az egyhetes oktatást követően tehetnek le a jelentkezők. A feltételekről bővebb információt a társaság internetes és telefonos ügyfélszolgálatán kaphatnak az érdeklődők.

 

Fortunaweb-vélemény:

A fentiek alapján egyértelmű: induláskor nincsenek könnyű helyzetben a nemzeti dohányboltosok, mert ha van már a közelben az Szerencsejáték Zrt-nek saját lottózója, vagy maszek lottózó, akkor lehet, hogy bele sem kezdhetnek a szerencsejátékok forgalmazásába. Pedig ez fontos szempont, hiszen a cigarettaárusítás 3 százalékos árréséből nehezen fogják eltartani magukat. Nehezíti a helyzetüket az is, hogy a társaságnál egyéni elbírálás alapján döntenek. 

Ugyanakkor az Szerencsejáték Zrt-nek sem lesz egyszerű döntést hoznia, hiszen a helyzet most merőben más, mint eddig. Idáig többnyire a kialakult vásárlói szokások alapján dönthettek, – kivéve, ha pl. egy új lakópark épült, vagy egy hipermarket nyílt, ahol még nem alakultak ki a szokások – most viszont olyan vásárlói szokások alapján kell határozniuk az engedély kiadásáról, amelyek csak a nemzeti dohányboltok megindulása után alakulnak ki, a létrejövő trafikhálózat függvényében. 

Az egyenlet tehát kétismeretlenes.

 

Pillanatnyilag még nem lehet tudni, hogy hol lesznek dohányboltok, és azt sem, hogy ennek hatására miként alakulnak át a vásárlói szokások.  A Nemzetidohány oldalán a területi eloszlásra ez az útmutatás olvasható: „Sem a törvény, sem a Kiírás nem tartalmaz rendelkezést körzetekre, illetve a megnyíló dohányboltok településen, illetve kerületen belüli elhelyezkedésére vonatkozóan, így nem köti meg a megnyíló dohányboltok létesítési helyét, azok egymáshoz viszonyított távolságát. Az elnyert koncessziós jog alapján az adott településen, annak közigazgatási határán belül bárhol nyitható dohánybolt.” 

Ha jól értelmezzük a kiírást, amennyiben például Budapest XIV. kerületében létesítendő 62 dohányboltra van 100 pályázó, akkor ők úgy adják be pályázatukat, hogy fogalmuk sincs, hogy az általuk kinézett utcában vagy bevásárló központban hány másik ember szándékozik szintén dohányboltot illetve lottózót nyitni. Ez elég nagy bizonytalanságban tartja a dohányboltot nyitni szándékozókat. Ennek következtében: a júliustól kialakuló helyzetet pillanatnyilag csak modellezni lehet. 

 

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásában van egy lényeges mondat, miszerint „a hosszú távú együttműködés feltétele, hogy a partnerek teljesítsék a kitűzött forgalmi elvárásokat.” Magyarul: ahol jelenősen visszaesik a forgalom, ott megszüntethetik a szerződést a trafikossal. A dohánykoncessziós jogot viszont 20 évre adják, a koncessziós díjat pedig egész évre előre kell kifizetni, tehát nem olyan egyszerű lehúzni a rolót, mint egy egyszerű lottózó esetén. A koncessziós jog nem átruházható.

 

Végigjártunk néhány értékesítési helyet, s megállapíthatjuk: a legnyugodtabbak jelenleg azok a bejáratott lottózók lehetnek, amelyek jelenleg is árulnak cigarettát, és más egyéb termékük nem nagyon van. Ők ugye tisztában vannak a jelenlegi lottó- és cigiforgalmukkal, és ha megkapják az engedélyt arra, hogy a nemzeti dohánybolt-hálózat tagjaivá váljanak, akkor nagy valószínűséggel megtarthatják mindkét forgalmukat.  Sőt, mivel kevesebb helyen árulnak majd cigit, dohányforgalmuk még növekedhet is, és  a betérők számának növekedése szerencsejáték-bevétel növekedést is generálhat. Nekik tulajdonképpen csak egy dologra kell nagyon figyelniük: találjanak egy nívós pályázatíró céget, majd annak segítségével adjanak be egy jó üzleti tervre alapozott, erős pályázatot. Ha ez meglesz, szinte borítékolható a sikerük. Ilyen lottózó lehet például a mezőberényi Fortunaház, ahol a tulajdonos éppen múlt heti riportunk készítése idején tárgyalt egy pályázatíróval.

 

Elég jó a helyzetük azoknak a lottózóknak is, amelyek bár nem árulnak cigit, és a jövőben sem szándékoznak, ám forgalmas helyen találhatók, s ennek köszönhetően elég nagy szerencsejáték-forgalmat tudnak lebonyolítani. Ők ugyanis a kevésbé érezhetik meg bevételükben azt, ha a közelükben esetleg „rájuk nyitnak” egy dohányboltot. 

 

A legkedvezőtlenebb pozícióban azok a jelenlegi lottózók vannak, amelyeknél valamilyen okból jelenleg is „rezeg a léc” a szerencsejáték-forgalmat illetően, mert ha a dohányboltok elszipkázzák tőlük a játékosokat, akkor vállalkozásuk hamar veszteségessé válhat, így kénytelenek lesznek bezárni. 

 

Más kérdés, hogy hiába kap majd valaki szerencsejáték árusítására működési engedélyt, az még egyáltalán nem biztosíték a szerencsejáték-forgalmazás hosszú távú nyereségességére. Budapesten több olyan lottózóról is tudunk, amely indulása után hamar becsődölt, pedig köztük volt olyan, amely az Örs vezér téren, vagy egy vadonatúj lakóparkban működött…

 

A lottózótulajdonosok többsége egyébként óvatos, és nem szívesen nyilatkozik a témában. Szerencsére akad azért kivétel, ilyen például Fekecs Róbert, aki a X. kerületi Újhegyi lakótelepen található papír-írószer kisboltjában működtet egy szerencsejáték terminált. Ő két okból sem tart attól, hogy a közelében dohányboltot fognak nyitni.

„A Szerencsejáték védi a saját érdekeit, tudom, hogy van egy bizonyos terület, és azon belül több engedélyt úgysem ad ki. Attól még nem lenne több a forgalma, ha még egy lottózó működne ugyanitt” – mondja, majd hozzáteszi, meggyőződése, hogy „a dohányboltok amúgy sem itt a gettóban fognak nyílni, hanem a nagy bevásárlóközpontokban”.

És hogy akkor ő miért nem pályázik? Azt mondja, teljesen esélytelennek látja, hogy csatlakozzon a nemzeti dohánybolt-hálózathoz.

„Aki elolvasta a pályázatot, tudja, hogy előre el van döntve, kik kapják majd az engedélyeket. Én csak hatvan pontot tudnék szerezni, a másik hatvan a bírálóktól függ. Ők majd a hasukra ütnek és beírnak egy számot. Innen látszik, hogy az egész egy szélhámosság, komolytalan dolog. Az érdekesség inkább az, hogy állítólag kormánykörökben is háromszoros a túljelentkezés a dohányboltokért” – teszi hozzá. Szerinte az egész pályázat nem értékesítési helyekről, hanem emberekről szól, akik majd azután döntik el, hol nyitnak boltot a kerületben, ha megkapták az engedélyt. 

„Lesz vagy negyven dohánybolt az Árkádban és a Sugárban, itt meg egy sem” – vízionálja a jövendőbeli állapotokat, s úgy látja, ha valaki innen a telepről cigit szeretne majd venni, nem lesz más lehetősége, mint elutazni érte az Örs vezér térre.

 

Persze, az említetteken kívül felmerülhetnek egyéb szempontok is, ami elveheti a jelenlegi maszeklottózósok kedvét attól, hogy a boltjaikban dohányt is áruljanak. Például az, hogy a cigaretta-forgalmazás – főleg ha még alkoholárusítással is párosul – esetleg nagyobb vonzerő lehet a bűnözői köröknek arra, hogy betörjenek a lottózóba, merthogy ilyen esetről is hallottunk már. Ha pedig ezt meg szeretné előzni a lottózótulajdonos, akkor többet kell költenie a biztonságra, amely elviheti a cigiforgalmazásból keletkező többlethasznát. 

Egy dolog leszögezhető: bár a dohányboltok júliusban indulnak, egy-két évnek el kell még telnie ahhoz, hogy kialakuljon a kvázi végleges dohány- és szerencsejáték-árusító országos hálózat.