Mai tippajánló: Portugália – Bosznia-Hercegovina

2011-11-15
Ma játsszák a 2012-es EB pótselejtezőinek visszavágóit. Nyolc ország van még versenyben elvileg, de gyakorlatilag már csak egyetlen párharcban nyitott a kérdés a továbbjutó csapatot illetően. A bosnyákok és a portugálok pénteken 0-0-ás döntetlent játszottak Zenicán, ma késő este Liszabonban feszülnek egymásnak a felek, és mindenképp döntésre viszik a dolgot.

Portugália – Bosznia-Hercegovina
Euro 2012 pótselejtező
 
Tipp: Portugália góljai 1.5 fölött
Odds: 1.61
Iroda: bet365
Kezdés: 22:00

Közhely – de igaz -, a történelem ismétli önmagát. 2009-ben VB pótselejtezőn is összekerült ez a két válogatott. Akkor mind a két mérkőzést Portugália nyerte, mindkettőt 1-0 arányban. A két gólszerző Raul Meireles és Bruno Alves volt. Csak azért is érdemes megemlíteni, mert ők pénteken is játszottak, és játszani fognak ma is!
 
Ha már felhoztuk a pénteki találkozót, azt is meg kell említenünk, hogy mindkét fél elsősorban a biztonságra törekedett. A luzitánoknak szemmel láthatóan kielégítő eredmény volt a döntetlen, a bosnyákok pedig hiába szerettek volna előnyt kiharcolni, nagyon tompán játszottak. Dzekoék mindössze kétszer találták el a kaput, de őszintén szólva lehetőségük sem nagyon volt a gólszerzésre. Ezzel szemben a portugálok még úgy is több gólhelyzetet dolgoztak ki, hogy nem a mindenáron győzni akarás vezérelte őket. A luzitánok 12 alkalommal veszélyeztettek, míg a bosnyákok csak 5-ször jutottak el lövésig. Ahhoz képest, hogy otthon telt ház előtt játszottak, ez nagyon kevésnek tűnik.
 
Bosznia-Hercegovina válogatottja nem érdemtelenül jutott idáig, de azt se felejtsük el, hogy elég könnyű csoportban sikerült második helyet elérniük. Portugáliához hasonló erősségű csapat még véletlenül sem játszottak az utóbbi hónapokban!
 
Liszabonban ma már a hazaiaknak áll a zászló. Az Estadio da Luz közönsége mindenképp doppingolni fogja Ronaldoékat. Pénteken mindössze 15.000 ember előtt játszottak, ma a Luz-ban garantált a teltház, ami 65.000 embert jelent. Ez a légkör nem lesz kellemes a Salihovicék számára.
Safet Susic csapatában hemzsegnek a jó nevű támadók, Ibisevic, Muslimovic, Dzeko, Misimovic…, de olyan meghatározó védekező középpályásuk, vagy belső védőjük egyszerűen nincs, aki féken tudná tartani Nanit, vagy C. Ronaldot.
 
Portugália ma is 4-3-3-as hadrendben játszik minden bizonnyal. Elől Postiga, esetleg Almeida, mellette két oldalon Ronaldo és Nani. De ott lesz még Nani és Ronaldo mögött Meireles és Moutinho, ráadásul a realos Coentrao is előszeretettel jön föl a támadásokkal. Ezzel szemben Susic válogatottjában hiába van több remek képességű támadó, egyszerűen nincs hely mindenkinek. Védők közül pedig többen sokkal lassabbak, mint Nani, vagy Ronaldo. A bosnyákok be fognak húzódni saját kapujuk elé. Hiába van egy Dzeko elöl, nem fogják tudni megjátszani. Papac játékát már otthon sem merte megkockáztatni a bosnyák mester, valószínűleg ma sem fogja. A Sevilla játékosa, Spahic lesz a védelem oszlopa, mögötte pedig egy többek szerint idegbeteg kapus, Asmir Begovic fog védeni. Aki sok Premiership meccset néz, azon a véleményen van, hogy a bosnyák portás nagyon labilis, nagyon könnyen fel lehet idegesíteni. Márpedig egy olyan meccsen, ahol higgadtnak kéne maradni, ezek nem túl jó előjelek. Begovic ma este nem fog unatkozni, az biztosra vehető!
 
A tippünk, hogy Portugália minimum két gólt lő! Nagyon valószínű, hogy a bosnyákok behúzódnak saját kapujuk elé, és védik majd a döntetlent, amíg csak tudják. Ez nem is tűnik elvetélt ötletnek, hisz ha kinyílnának, és területet hagynának a portugál szélsőknek, akkor szinte öngyilkosságot követnének el. Persze ez a sündisznó védekezés sem fog célra vezetni, de legalább kevesebb energiát emészt föl. Ronaldoék addig nem fognak leállni, amíg meg nem szerzik a vezetést. Ekkor már a bosnyákoknak is ki kell nyílni, és megpróbálni valamit előrejátékban is. Ez otthon sem ment nekik, nem fog itt sem. De arra jó lesz, hogy megnyíljanak a területek a széleken, és ekkor jön el Naniék ideje. Ha nekik van területük, és lendületből vezethetik a labdát a vendég védőkre, ott nem sok sikerélményük lesz a bosnyák védőknek.
 
Ráadásul fontos lenne a luzitánoknak, hogy legalább két gólt rúgjanak, mert 1-1-es döntetlennél már Bosznia-Hercegovina jutna tovább. Ezért nem fognak Ronaldoék megállni 1-0-nál!
Az még mindenképp említést érdemel, hogy Portugália válogatottját Paulo Bento vezeti, aki szereti a támadó focit. Ezért is játszik 4-3-3-at a csapata, és még a középpályán, sőt a védelem szélein is olyan játékosok lépnek pályára az együtteseiben, akik nemcsak védekeznek, de előrejátékban is hasznosak.
 
Bosznia ha megkapja az első gólját, össze fog omlani. Amíg 0-0 lesz, foggal-körömmel küzdeni fognak, de ahogy hátrányba kerülnek, összeomlanak, mint egy kártyavár. Idegenben bírói segítségre sem nagyon számíthatnak, hisz ha Ronaldo elkezd sírni, nincs az a játékvezető, aki ne a javára ítélne.

A hazaiak érvényesíteni fogják a papírformát. Tele van a csapat olyan játékosokkal, akik már VB-n, EB-n, BL döntőben szerepeltek. Ők sokkal jobban hozzá vannak szokva az ilyen hőfokú  meccsekhez. Két portugál gól nagyon valószínű, és az is, hogy Bento csapata lesz ott jövő nyáron az Európa Bajnokságon.

Sok sikert mindenkinek!


Címkék: sportfogadás, tipp,