Mai tippajánló: Fenerbahce – Nadezhda

2011-11-16
A mai napon mind a férfiak, mind a lányok pályára lépnek a legrangosabb európai kupasorozatban, az Euroligában. Sok izgalmas meccsre van kilátás, lesznek igazi körömrágós meccsek, és lesznek olyanok is, ahol már a feldobás pillanatában lehet azt tudni, hogy ki nyeri a meccset. A Fenerbahce-Orenburg meccs is talán az utóbbi kategóriába sorolható, de butaság volna előre odaadni a meccset a törököknek!

Fenerbahce – Nadezhda
Euroleague Women
 
Tipp: 143.5 pont fölött
Odds: 1.85
Iroda: expekt
Kezdés: 19:15

A tippünk erre a meccsre az, hogy a Fenerbahce és az Nadezhda sokpontos meccset fog játszani egymással. Ez a sok pont minimum 144-et jelent. Ennyi kell ahhoz, hogy pipálhassuk a tippünket meccs után. Ha ezt a 144-et kettéosztjuk, akkor megkapjuk, hogy 72 pontot kell dobnia mindkét csapatnak, hogy célba érjünk. Persze ez csak száraz matematika, de arra mindenképp jó, hogy meglássuk a tippben a lehetőséget.
 
Ha belegondolunk, az a 72 pont annyira nem sok, hogy ne dobnák meg a csapatok. Való igaz, az oroszok nem arról híresek, hogy 70-80 pontokat szórnak. Az is félrevezető lehet, hogy két olyan csapattal is játszottak, akiktől igen távol áll a run ’n gun avagy 'coast to coast' kosárlabda. Mind a Beretta-Famila, mind a Tarbes inkább pozíciós játékot próbál erőltetni, így az ellenfeleknek is alkalmazkodni kell. Viszont amikor a Sopron ellen játszott az Orenburg, 76 pontig jutott. Ez a 76 ma is elég lenne, de talán még 66-68 pont is.
 
Az ugyanis valószínű, hogy a hazaiak nem állnak meg 72 pontnál. Penny Taylorék eddig négy meccsükön 81.25 pontot átlagoltak, tehát nagyon jó esély mutatkozik arra, hogy ma is 80 fölé jutnak.
Ha kicsit jobban belemélyedünk, akkor azt is látjuk, hogy hazai parketten eddig két meccset játszottak, egyszer 88-66, egyszer pedig 91-60 arányban győztek a törökök. Ez 154 és 151 pontot jelent, ami bőven az irodák által szabott határ fölött van. Talán az Orenburgtól nem várnak extrát az irodák? Vagy esetleg arra számítanak, hogy a Fener kicsit halványabb lesz, mint eddigi két meccsén?
 
A sportban sok minden megtörténhet, de ehhez a tipphez nem kell akkora bátorság. A Fener egyike a legjobb európai női csapatoknak. Eddig 4/4-et nyertek, mindenki egészséges, és játékra kész. Olyan erős a keretük, hogy ha kettéosztanánk őket, a ’B’ csapatuk is játszva továbbjutna a következő körbe.
 
Az orosz Nadezhda ezen a meccsen aligha kalkulált győzelemmel a sorsolás után. Úgy lesznek ezzel a találkozóval, hogy az elején megpróbálják a lehetetlent, aztán majd kiderül mit lehet kihozni a találkozóból. Simán benne van, hogy kifognak egy jó dobóformát. Náluk is van egy két vajkezű játékos, mint például Danilockina, Bekka Brunson, vagy a csapat legeredményesebb játékosa, Veremeyenka.
 
A török csapat meccsei azért is ideálisak az ún. ’overezésre’, mert simán bennük van akár 100 dobott pont is. De 85-90 egységig simán eljuthatnak szinte minden hazai meccsükön. Ugyanakkor a védekezésük talán nem az igazi. Már csak azért sem, mert támadásban simán megoldják a meccset. A védekezésben nem akarnak még plusz energiát elégetni. De nincs is igazán olyan csapat a mezőnyben, aki nagyon jól támad, és védekezésben is extrát nyújt. A Fener is egy olyan együttes, akik igazán extrát nyújtanak támadásban, de az ellenfelet is hagyják játszani. Persze a játékosok vannak olyan képességűek, hogy egy-egyben gyakran hibára kényszerítik az ellenfeleket, de csapatvédekezésben nem nyújt maradandót a Fener, pláne nem a sorozat ezen szakaszában.
 
Mindkét együttesben világsztárok játszanak. A török csapatból 7-8 játékos nevét fel lehetne sorolni, de az Orenburgban is vannak olyanok, akik képesek akár 20-25 pontos meccsekre is. A Veremeyenka, Douglas, Brunson trió vagy 50 pontra simán jó lehet ma is, a többiek pedig vagy 20-25 pontot lazán hozzátehetnek a 40 perc során.
Nagyon valószínű, hogy ez a találkozó is inkább a támadójátékokról fog szólni, mint a Fener meccsei úgy általában. Az Orenburg is mutat majd szép dolgokat, hisz ők sem akarnak alulmaradni mai ellenfelükkel szemben. Ha az oroszok eljutnak 66-68 pontig, ez a tipp nagyon simán jönni fog. De még az is könnyen lehet, hogy sokkal kevesebb vendég pont is elég az üdvösséghez, ha a Fener újra valami extra teljesítményt nyújt. Az pedig már tényleg 100 dobott ponthoz közelítene…
 
Sok sikert mindenkinek a tipphez!

Címkék: sportfogadás, tipp,