Lottózó alapítása

Nincs könnyű dolga annak, aki az SzZrt. értékesítési partnere kíván lenni, a cég ugyanis szigorú feltételek alapján válogat a jelentkezők közül.

 

A Szerencsejáték Zrt. jelenleg több, mint négyezer értékesítőhelyen üzemeltet lottóterminált. A lottózók nagyjából felét vállalkozók működtetik, jutalékos rendszerben. A jutalék mértéke változó, de gépi játékok esetén általában a részvételi díj 5,5%-a, kaparós sorsjegyeknél pedig az eladási ár 9%-a. Az SzZrt. bizonyos időszakonként minősíti partnereit, és ez alapján a jutalék akár egy százalékkal is változhat.

 

Az SzZrt. minden partnerétől fedezetet kér a termékeinek forgalmazásából származó bevétel biztosítékául. A fedezet a vállalkozó egy heti gépi átlagárbevételének megfelelő összeg (beleértve a kaparós sorsjegy és jegyértékesítést is), amit az értékesítési régió illetékese határoz meg, a mindenkori várható forgalom függvényében. A fedezet összege általában minimum kétszázezer forint. A bankszámlán folyamatosan a heti forgalommal arányos összeget kell tartani.

 

Minél többféle szolgáltatást nyújt egy üzlet, annál nagyobb lesz a forgalma, ezért érdemes bővíteni a kínálatot - hírlapot, üdítőt, édességet, feltöltő kártyát árusítani. Egy kis lottózó bruttó kétmillió forint forgalmat is produkálhat hetente.

 

Lottózó alapításakor nagyobb költséget az üzlethelyiség berendezése, bérleti díja, rezsije, vagyonbiztosítása, a működtetéséhez szükséges hatósági engedélyek, az erkölcsi bizonyítvány és a bankszámlanyitás, valamint a bevétel biztosítékául szolgáló fedezet jelent.

 

Ennek ellenére nincs könnyű dolga annak, aki az SzZrt. értékesítési partnere kíván lenni, a cég ugyanis szigorú feltételek alapján válogat a jelentkezők közül. Lényeges elvárás, hogy az értékesítőhely jól megközelíthető, forgalmas helyen, a már működő üzletekhez képest az SzZrt. értékesítési régiójának vezetősége által optimálisnak tartott távolságra helyezkedjen el, belső kialakítása pedig garantálja a biztonságos árusítást, a segédszelvények kulturált kitöltésének lehetőségét (pult, asztalok és székek), valamint az eredményközlő- és más információs eszközök elhelyezését. Technikai megoldástól függően további követelmény lehet az adatátvitelt biztosító antenna engedélyezési- és bérleti díjának megfizetése. Az SzZrt. ezen kívül elvárja a terminálok zavartalan működéséhez szükséges folyamatos áramellátást, valamint a legalább tizennyolc Celsius fokos hőmérsékletet.

 

A játékok feladásához használt online terminált és az adatátvitelhez szükséges kommunikációs kapcsolatot a Szerencsejáték Zrt. térítésmentesen biztosítja, a forgalmazást azonban csak egy ötnapos terminálkezelő tanfolyam elvégzése majd sikeres vizsga után kezdheti meg a vállalkozó.
Az SzZrt. területi képviselői a potenciális helyszínek felmérése után, a terület lefedettsége és a várható forgalom alapján engedélyezhetik terminál kihelyezését. Ha az értékesítési régió illetékese - üzletpolitikai szempontok mérlegelését követően - a telepítés mellett dönt, és a potenciális partner maradéktalanul eleget tesz az elvárt feltételeknek, sor kerül az értékesítési szerződés megkötésére.

 

És, hogy hol érdemes lottózót nyitni? Olvassa el erről szóló cikkünket.