Lottó főnyeremény- megvannak a nyertesek!

2012-04-19
Red Bud-ban vagyunk, Illinois állam déli részén, ahol a helyiek március 30-a óta találgatták, hogy a 3700 lakos közül melyikük nyerte a 656 millió dolláros lottó főnyeremény harmadát. Azt ugyanis a lottótársaság nyilvánosságra hozta, hogy a szelvényt a helyi Motomart üzletben vásárolták.

 

Merle Buttert is sokan megkérdezték, hogy vajon ő-e a nyertes, és ő mindig nevetve válaszolta, hogy "Persze, hogy én vagyok!" Senki nem vette komolyan, pedig igazat mondott.

 

Tegnap, szerdán, 19 nappal a lottóhúzás után végülis nyilvánosság elé léptek, addig csak a szűk családi körnek, egy ügyvédnek és egy pénzügyi tanácsadó csoportnak fedték fel, hogy tényleg ők a nyertesek. A Szt. Louistól 40 mérföldre fekvő kis faluban kb. 100 helyi lakos gyűlt össze a faluház előtt, hogy megnézzék, ki az újdonsült milliomos. Amikor meglátták őket, tapsoltak,fütyültek és kiabáltak, így gratulálva a nyugdíjas házaspárnak akiket szinte mindenki ismer.

 

Red Bud lakosai nagyon örülnek, hogy az ő falujukból került ki a nyertes. "Most már mindenki tudja, kik és hol vagyunk."- nyilatkozta örömmel a polgármester az ASP hírügynökségnek arról, hogy egész Amerika megismerhette Red Bud nevét a lottónyeremény kapcsán.

 

"Megérdemlik." tette hozzá egy másik helyi nyugdíjas. "Örülök, hogy nem egy átutazó autós vásárolta a szelvényt. Persze még jobban örülnék, ha én nyertem volna."- teszi hozzá mosolyogva.

 

Merle Butlernek még frissek az emlékei a lottóhúzás estéjéről. Amikor először hallotta a számokat az esti hírekben, még elég nyugodt tudott maradni, hogy leellenőrizze még párszor, és csak azután mondta el 62 éves feleségének. "Nagyjából 4 óra hosszat nevetett, kuncogott."- meséli a hír hatását.

Egész éjszaka ébren voltak, ekkor még abban a tudatban, hogy mind a 656 milliót ők nyerték. Hajnalban tudták meg, hogy van két másik nyertes is. Reggel már nyitáskor a bank ajtajánál álltak, hogy széfbe tegyék a szelvényt. Az alkalmazott viccesen meg is jegyezte: "Biztos a nyerő szelvényt akarjátok betenni, ugye?" Butler nevetve azonnal igazat adott neki: "Hát igen, én nyertem" és együtt nevettek a dolgon. Az alkalmazott nem is sejtette, hogy tényleg így van.

Butler nem lottózik állandóan, csak amikor a nyeremény összege 150 millió fölé emelkedik. A nyerő számokat egy volt katonatársától származó karácsonyi képeslapról másolta ki.

Végülis 218,6 milliót nyertek, de mivel egy összegben veszik fel és adózni is kell utána 111 millió üti a markukat. A házaspárnak nincsenek azonnali tervei a pénzzel kapcsolatban. Egy új autót szeretnének venni, majd befektetési stratégiát fognak kidolgozni, aztán pár hónap múlva talán elmennek utazgatni. "Nemrég mentem nyugdíjba, de úgy néz ki, megint sok munkám lesz."- nyilatkozta nevetve Butler, nyugdíjas informatikus és Vietnámi veterán. Természetesen két gyerekük és unokáik jövőjét is biztosítani szeretnék.

Érdekes módon az Illinois-i törvények előírják, hogy a lottónyerteseknek fel kell fedniük kilétüket. Minden idők legnagyobb lottónyereményének két másik nyertese nem tett így. A második harmadot a Maryland-i "The Three Amigos"-nak keresztelt, három iskolai alkalmazottból álló társaság nyerte, a harmadik részt Kansasből nyerte valaki, akiről a lottótársaság semmit nem árult el.