Lehull a lepel: Milyen gyakran nyernek valójában a kaszinójátékosok?

Vajon mi az esélye annak, hogy egy játékos egy adott napon, vagy hosszabb perióduson át nyerni fog? A napokban nyilvánosságra hozott adatok megmutatják a szerencsejátékok valódi oddsszait, és a kegyetlen valóságot.

 

A kaszinókat hiába is kérdeznénk, mert - bár marketingcélból óriási mennyiségű adatok gyűjtenek össze ügyfeleikről, beleértve azt is, hogy mennyit nyernek vagy veszítenek - az ilyen jellegű információkat szigorúan őrzött titokként kezelik. A Wall Street Journal azonban - egy, az online szerencsejátékosok viselkedését két éven át rögzítő példátlan adatbázisnak köszönhetően – most válaszokat adott ezekre a kérdésekre.

 

Egy bármely tetszőleges napon nem is olyan rossz annak a valószínűsége, hogy egy játékos nyerni fog - a játékkal töltött napok 30 százalékán nyernek valamennyi pénzt a játékosok. A játék folytatása azonban a bukás esélyét növeli. Csak a játékosok 11 százaléka ért el pozitív mérleget a teljes, két éves periódus után, és nagy részük csak kevesebb, mint 150 dollárt tehetett végül zsebre.

 

A lejtő még meredekebb, ha a nagy tétben játszó szerencsejátékosokat nézzük. A fogadók felső 10 százalékának – akik a két év alatt a legtöbb fogadást tették meg – 95 százaléka végül mínusszal zárt, némelyikük több tízezer dollárt veszített. A több mint 5.000 dollárt (1 millió forintot) veszítő játékosok aránya 128/1 arányban túlerőben volt a nagy nyertesekkel szemben.

 

Az elemzés egy olyan adatbázis alapján készült, mely 4.222 olyan játékos adatait tartotta nyilván névtelenül, akik legalább négy napon át játszottak kaszinójátékokat, például blackjacket, rulettet vagy nyerőgépjátékokat. Az adatgyűjtés 2005 és 2007 között zajlott a bwin.party által üzemeltetett weboldalakon. A bwin elérhetővé tette az adatokat a szerencsejáték függőséget kutató Harvard Medical School számára, akik sok adatot nyilvánossá tették az interneten. A bwin állítása szerint nincs ok azt feltételezni, hogy egy frissebb mintavételezés jelentős eltéréseket mutatna a 2007-es adatokhoz képest.

 

Bár a bwin online ügyfelei valamennyire különböznek azoktól, akik az amerikai földi kaszinókban játszanak, a nyerési illetve veszítési minta nagyjából hasonló lehet, hiszen a játékok is hasonlóak – állítja Robert Hannum, aki a szerencsejátékok matematikájával foglalkozik a Denveri Egyetemen.

 

Hogy ellenőrizzék ezt az állítást, a Wall Street Journal felkérte a Puneet Manchandát, a Michigani Egyetem, illetve Hee Pok Park, a Connecticuti Egyetem munkatársát, hogy vizsgálják meg egy privát szerencsejáték adatbázis adatait. Ez az adatbázis két éven át rögzítette egy észak-nyugat amerikai törzsi kaszinó 18 ezer hűségkártyás ügyfelének játéktevékenységét.

 

A kutatók hasonló mintákat találtak:  csak a játékosok 13,5 százaléka– a bwin játékosai közül 11% - zárt pozitív mérleggel, és a nagy vesztesek/nagy nyertesek aránya hasonlóan volt, mint amit az online játékosoknál tapasztaltak.

 

A bwin adatai olyan bepillantást engednek a kaszinóipar közgazdaságtanába is, melyeket normál esetben csak a bennfentesek láthatnak. Többek közt az is megállapítható, hogy a bevételek szélsőségesen nagy hányada egy rendkívül kisszámú játékostól származikA 4.222 ügyfél csupán 2,8 százaléka – vagyis 119 nagy vesztes – biztosította a kaszinó bevételének felét; 10,7 százalék pedig a bevétel 80 százalékát.

 

Ez a bevételkoncentráció a kaszinóipar bennfentesei számára már régóta ismeretes, de a bwin információja az első, ami kőkemény adatokkal is alátámasztja ezt.

 

Ez egy igen érzékeny téma ebben az iparágban, hiszen a szerencsejátékokat kritizálók gyakran hivatkoznak erre a bevételkoncentrációra, mint annak egyik jelére, hogy a kaszinók kihasználják a szerencsejáték függőket, és mely ellen a vezetők persze tiltakoznak.

 

“Nem akarunk arról beszélni, hogy koncentráltabb, mint bármelyik más iparágban.” – mondja Andrew Klebanow marketing specialista, aki több tucat kaszinóval konzultált. Elmondása szerint a bwin eredményei összhangban vannak a saját becsléseivel, melyeket bizalmas kaszinóadatok alapján hozott, és melyek szerint az amerikai kaszinók bevételeik 90 százalékát ügyfeleik 10 százalékától nyerik. (A két professzor úgy találta, hogy a törzsi kaszinók játékosainak 9,3 százalékától származott a csoport bevételének 80 százaléka.)

 

Jim Kilby, egykori professzor, aki három könyvet írt kaszinómanagement témában, azt mondta, hogy még ő is meglepődött azon, hogy milyen kis százalékban nyertek a bwin játékosok közül, és hogy ez az adat tanulságul szolgálhat a játékosok számára.

 

Bár a szerencsejátékosok tudják, hogy a ház előnyben van, „az átlagember nem érti a multiplikátor hatás matematikáját: a kaszinójátékok csenőgépek, és minél többet játszol, annál többet veszítesz.”

 

A bwin adatai is világosan mutatják ezt. A legkevesebbet játszóknak – az ügyfelek azon 10 százalékának, akik a legkevesebb tétet tették meg a két év alatt – van a legmagasabb nyerési százalékuk. Körülbelül 17 százalékuk zárt pozitív mérleggel – erős oddsz, de még mindig jobb, mint az a gyászos 5,4 százalékos nyerési százalék, melyet a legnagyobb játékosok produkáltak.

 

A 4.222 játékosból csak heten nyertek többet, mint 5.000 dollárt a két év alatt, és 217-en veszítettek többet 5.000 dollárnál. Ez 31/1 arány a nagy vesztesek javára a nagy nyertesekkel szemben.

 

Az 1357078. számú játékos, egy svájci férfi, aki 56 éves korában nyitotta meg online szerencsejáték számláját, klasszikus nagy játékos volt. Egy héten átlagosan háromszor játszott, tipikusan több, mint 1.000 tétet tett meg naponta, és átlagosan 9 dollárt kockáztatott egy-egy alkalommal. A napok 84 százalékán veszített, és két év alatt több, mint 110 ezer dollárt játszott el. 

 

Hacsak nem csal, az egyetlen módja annak, hogy egy játékos nyerjen, az az, ha szerencséje van, és aztán abbahagyja a játékot.

 

Így lett a legnagyobb nyertes, a 1381787. számú játékos is. Az 56 éves szlovén férfi általában naponta csak pár kisebb tétet rakott meg. Aztán aranybányára lelt, és 10 napon belül kétszer is több, mint 14 ezer dollárt nyert. Miután egy kisebb veszteséget szenvedett, abbahagyta a játékot a bwin oldalán, és körülbelül 22 ezer dollár pluszban zárt.

 

Annak ellenére, hogy saját adatai is mutatják, hogy mennyire csekély a nyerési esély, a bwin azzal csábítja egyik oldalán a játékosokat, hogy "játssz hatalmas nyereményekért a klasszikus kaszinójátékokkal", hozzátéve, hogy "az oddsok a te oldaladon állnak!"

 

Joachim Haeusler, a bwin felelős játékszervezéssel kapcsolatos igazgatója elmondta, hogy a vállalat szórakoztatást nyújt, és az embereknek „nem azért kellene szerencsejátékokat játszaniuk, hogy meggazdagodjanak, mert nem fognak…”

 

Sportfogadások esetében azonban matematikusok azt bizonyították, hogy nyerő széria igenis létezik, de ez már egy másik cikk témája.