Las Vegas-ban már bezártak a kaszinók, Magyarországon még nem

2020-03-18
Világszerte sorra zárnak be a kaszinók, ez alól még Las Vegas sem kivétel - eközben Magyarországon még mindig simán működhetnek a kaszinók és a lottózók is.

 

Nevada a koronavírus miatt 30 napra elrendelte a kaszinók és éttermek bezárását. Las Vegasban az elmúlt napokban már bezárt néhány szórakozóhely és kaszinó, de szerda déltől ez mindenkire vonatkozik. 

 

Steve Sisolak kormányzó bejelentésekor közölte, hogy a koronavírus választópolgárokat betegít meg, emberek halnak meg, és minden késlekedés tucatnyi emberéletet követel, ezért kénytelenek elrendelni a bezárást.

 

A nevadai kaszinók több mint 450 ezer munkalehetőséget biztosítanak az államban, és a turizmusból származik az állam bevételének közel 40 százaléka. Sisolak szerint azonban „ha egy üzlet sok embert vonz, nem szabad nyitva tartani. Ily módon ez nem az az időszak, mikor a kaszinók nyitva maradhatnak.” Nevadában eddig 55 koronavírusos esetet regisztráltak, és hétfőn halt meg az első beteg. 

 

A kaszinókon kívül a kisebb üzleteket is bezárják, az éttermek csak kiszállítással üzemelhetnek. Utoljára 1963-ban, Kennedy elnök temetésének napján zártak be Las Vegasban a kaszinók, akkor is csak egy napra - áll az index.hu cikkében.

 

Magyarországon a koronavírus terjedése elleni kormányzati intézkedések egyik eleme, hogy megtiltották a 100 fősnél nagyobb rendezvények megtartását, majd pedig elrendelték, hogy az éttermek csak délután 3 óráig tarthatnak nyitva.

 

A jelek szerint azonban ezek a korlátozások nem vonatkoznak a kaszinókra, még annak ellenére sem, hogy a hírek szerint a termekben rendszeresen jön össze 100-nál jóval több ember. A 444 szerint kivételezés oka az lehet, hogy a kaszinók hivatalosan nem kereskedelmi tevékenységet folytatnak, hanem szolgáltatók, márpedig a kormány legújabb korlátozó rendeletei a szolgáltatókra nem vonatkozik. 

 

Az ugyanakkor nem teljesen világos, hogy ha a mozikat és a színházakat is bezáratják, a kaszinók vajon miért üzemelhetnek továbbra is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a kaszinókban a zsetonokat és a gépeket sokan megérintik, ez pedig komoly járványügyi kockázatot jelenthet. A Hírklikk szerint a vészhelyzet kormányzati kihirdetése után egyszerűen csak annyit írtak ki a kaszinókra, hogy kézfertőtlenítés nélkül megtagadhatják a belépést a vendégeknek.

 

A Szerencsejáték Zrt sem zárta még be lottózóit, annyi korlátozást azonban bevezetett, hogy egyszerre legfeljebb 3 fő tartózkodhat egy lottózóban az ott dolgozókon kívül. Kaparós sorsjegyek vásárlása esetén jelenleg nem biztosított a lottózókban a kézzel választás lehetősége. Egészségügyi megfontolásból a lottózókban kihelyezett tableteket is leállítják az üzletvezetők.

 
Címkék: kaszinó,