Lábra öntött cipő, korcsolya háromszázezerért

2014-02-13
A téli sportok közül a rövidpályás gyorskorcsolya is komoly technikai ráfordítást és anyagi befektetést igényel profi szinten.

 

Ahogy a sísportokban elsősorban a lécek és még inkább a jobb csúszó hatás érdekében rákenhető vax kívánja meg a komoly szakmai tudást és követeli meg a pénzbeli áldozatot, úgy a korcsolyasportokban maga a korcsolya az, amely döntőnek bizonyulhat a versenyeken.

 

A harmadik olimpiáján szereplő Knoch Viktor bátyja, Balázs, a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázó csapat technikai munkatársa elmondta, a profi sportolóknak lábra öntött cipő készül. A 2002-es Salt Lake City-i játékokon indult volt versenyző elmondása alapján egy speciális anyaggal leveszik a láb formáját, majd ebből készül el a személyre szabott korcsolyacipő.

 

Az ötkarikás játékokon szintén harmadszor szereplő Darázs Rózsa az MTI érdeklődésére megmutatta a legfontosabb sportszerét, amely elmondása szerint több mint 1500 kanadai dollárba (308 500 forint) került. Ez csak maga a lábbeli, ehhez jön még a több száz dolláros korcsolyaél, amelyből idényenként legalább hármat elhasznál.

 

„Régen sokkal többet bírtak, az első korcsolyacipőmet három évig használtam, a mostani pedig már az első idény után kezd szétmenni. Balázs toldozgatja-foltozgatja szivacsokkal, hogy kibírja ezt az évet” - mondta a váltóval négy éve olimpiai ötödik helyezett 26 éves sportoló, aki azt is bemutatta, hogy egy speciális kővel, lapra kell élezni a gyorskorcsolyát. Ez azt jelenti, hogy a korcsolyaél nem olyan, mint az amatőr korcsolyázóknál, hanem középen teljesen egyenes.

 

Darázs hozzátette, az egyéb felszerelések, mint a sisak vagy maga a versenyruha, már kevésbé befolyásolják a teljesítményt.

 

Forrás: MTI

Címkék: téli sportok,