Különbözőképpen kezelik a stresszt a női és a férfi szerencsejátékosok

2017-08-21
Egy új kutatás a szerencsejáték függők viselkedésében is egyértelműen kimutatta a nemek közti különbséget.

 

Az ausztrál University of Adelaide és a Swinburne University of Technology két, a közelmúltban készített szerencsejáték tanulmány adatai felhasználásával 580 férfi és 605 női nyerőgép játékos viselkedését hasonlította össze hosszan tartó veszítő sorozat esetén. A vizsgálat eredményét a Springer’s Journal of Gambling Studies című lapban publikálták.

 

A csoportokban lévő 338 férfi és női szerencsejáték függő hasonló viselkedést mutatott játék közben, de a veszteségekre vonatkozó reakcióik jelentősen különböztek. A férfi szerencsejáték függők sokkal inkább fizikai erőszakkal vezették le frusztrációjukat, míg a nők inkább érzelmi reakciókat mutattak, és inkább belső csatornákra terelték a frusztrációjukat.

 

A férfiak sokkal gyakrabban számoltak be dühről és frusztrációról, és gyakran alkalmaztak fizikai erőszakot azzal a géppel szemben, mely nem az általuk elvárt módon fizetett. Ezek a férfiak a játékterem személyzetével is durvák voltak, és gyakran mutattak „territoriális taktikákat” annak érdekében, hogy távol tartsák a többieket azoktól a gépektől, melyeket a sajátjuknak tekintettek.

 

Ezzel szemben a szerencsejáték függő nők esetében a stressz sokkal inkább sírásban, és a depresszió egyéb jeleiben mutatkozott meg. 

 

A férfi és a női szerencsejáték függők is nagyobb valószínűséggel kértek hitelt a játékteremtől, mint az átlagos játékosok, és a férfiak sokkal inkább megpróbálták eltüntetni a játék nyomait a családjuk és barátaik elől.

 

A kutatók remélik, hogy eredményeik segítenek a játékterem személyzetének kiképzésében, hogy hogyan ismerjék fel a szerencsejáték függőség jeleit, és eredményesebben be tudjanak avatkozni, mikor az ügyfél már nem tudja, mikor kell nemet mondania.