Kire érdemes fogadni a Kentucky Derby-n?

2015-05-01
Megvannak a rajtpozíciók, minden készen áll a szombati futamra, melyen egy hároméves ifjú telivér örökre beírhatja magát a történelemkönyvekbe, és melyet a pályán úgy 150 ezren, a tévékészülékek és monitorok előtt pedig több milliónyian fognak figyelemmel kísérni.

 

Az 1875 óta megrendezett Kentucky Derby az USA leghíresebb futama. A hároméves telivérek számára kiírt, 2 millió dollár összdíjazású, 2000 méteres Group 1-es minősítésű futamot mindig május első szombatján rendezik meg Louisville-ben, Kentucky-ban, a két hétig tartó Kentucky Derby Fesztivál záróeseményeként. 

 

A "Road to Kentucky Derby" felkészítő versenysorozaton legjobban teljesítő, így legtöbb pontot összegyűjtő, hároméves telivérek juthattak be aközé a 20 ló közé, akik szombaton ország-világ szeme láttára rajtgépbe állhatnak ezen a nem mindennapi futamon. A szakemberek szerint az idei mezőny különösen erős lesz, hiszen jelen helyzet szerint mindegyik nagy felkészítő futam győztese rajthoz áll, és egy esélyes sem dőlt ki sérülés vagy egyéb ok miatt.

 

A szerdai sorsolás előtt senki sem lepődött meg azon, hogy a futam két favoritja Bob Baffert tanítványa, American Pharoah (5-2) és Dortmund (3-1), hiszen őket tartják idén legesélyesebbnek a Hármas Koronáért való versengésben is. Egy kis bizonytalanság azért volt a rajtpozíció sorsolása miatt, hiszen a Hírességek Csarnokába is beiktatott Bob Baffert egész héten azon aggodalmaskodott – és ennek hangot is adott -, hogy nehogy valamelyik tanítványa a belső pályára, a rettegett 1-es bokszba kerüljön, mint ahogyan egy korábbi neveltjével, Lookin at Lucky-val történt, 2010-ben. Akkor a rajtgép felnyílása után Lookin at Lucky esélyei egyből elszálltak, hiszen beszorult a 20-as mezőnybe, és végül csak hatodik helyen tudott célba érni. Hogy nem a formájával volt a gond, jól mutatja, hogy két héttel később megnyerte a Hármas Korona következő ágát, a Preakness Stakes-t. A szerdai sorsoláson Baffert kis híján szívinfarktust kapott (amin egyébként 2012-ben ténylegesen is túlesett már egyszer), mikor az 1, 2 és 3 belső pályák még mind megvoltak, és már csak két külső pálya volt szabad. Végül azonban fellélegezhetett, hiszen American Pharoah – a tavalyi év legjobb 2 éves lova - a 18-as, istállótársa, a hat futam után is veretlen Dortmund pedig a 8-as pályát kapta. 

 

Dortmund úgy tűnik, egyszerűen képtelen hibázni, hiszen eddigi hat futamából hatot megnyert, legutóbb a Kentucky Derby kaliforniai felkészítő futamát, a Santa Anita Derby-t. A pedigréje is kitűnő, apja a Derby győztes Big Brown. Egyetlen gond talán csak az vele kapcsolatban, hogy szeret elől futni, és ez a gyors lovakkal megtűzdelt, sűrű szombati mezőnyben nem biztos, hogy előnyt jelent számára.

 

American Pharoah az Arkansas Derby bajnokaként érkezik Kentuckyba. Korábbi versenyein ő is szeretett elől futni, de Arkansasban képes volt késői hajrával előzni. A két Baffert tanítvány sebesség-indexe közel azonos, Dortmundé 106, American Pharoah-é 105. Nagy pluszt jelenthet utóbbi számára, hogy nyergében az a Victor Espinoza ül majd, aki a Derby győztes War Emblem-et, és a tavalyi bajnok California Chrome-ot is lovagolta.

 

A két Baffert tanítvány legnagyobb ellenfele az oddsszok alapján Carpe Diem, aki tavaly második helyezett volt a Breeders’s Cup Juvenile-ben. Mindkét idei futamát megnyerte, legutóbb a Grade 1-es Blue Grass-t. Aggodalomra adhat okot vele kapcsolatban, hogy az idei futamokon mutatott sebessége elmarad a többi csúcsszereplőétől.

 

Például Materiality-étől, akire mindenképp érdemes odafigyelni, hiszen az ő 110-es sebesség-indexe a legmagasabb az egész mezőnyben. Igaz, hogy csak három futamon indult, azonban mindhármat megnyerte. Korábban évekig az az elmélet tartotta magát, hogy keveset versenyzett ló nem nyerhet a Derby-n, de 2008-ban Big Brown szintén három verseny után szerezte meg a rózsaterítőt, ráadásul ugyanúgy a Florida Derby bajnokaként érkezett, mint Materiality.

 

Rajtuk kívül a szakértők szerint érdemes még figyelni a Florida Derby-n második helyet szerző Upstart-ra; a Sunland Derby-t 14 hosszal nyerő Firing Line-ra; International Star-ra aki ráadásul szeret hátul is futni; a Wood Memorial bajnokára, Frosted-re; valamint a Dubai-ban nyolc hosszal nyerő Mubtaahij-ra.

 

A Kentucky Derby-re való fogadással kapcsolatban az az egy biztos, hogy nagyon nehéz. Vagyishogy fogadni könnyű, csak jól tippelni nehéz :) Többek szerint ez az egyik legnehezebben megtippelhető futam, hiszen csupa rendkívül fiatal telivér indul, akik még sosem futottak ilyen hosszú távot, ráadásul ekkora mezőnyben, ekkora hangoskodó nézősereg előtt. Totális káosz, már ami az esélylatolgatást illeti… mégis mindenki fogadni akar, hiszen mégiscsak ez a sportág egyik legnagyszerűbb két perce. Senki sem akar kimaradni belőle, akár van értelme, akár nincs. Úgyhogy ha már fogadunk, egy pár észérvet, statisztikát talán érdemes figyelembe venni. 

 

Lássuk, mik a trendek az utóbbi évek győztesei alapján: 

 

Nem kell kétévesen Group 1 győzelem

1980 óta csak öt Kentucky Derby győztes nyert kétévesen Group 1 minősítésű futamot - az utolsó Street Sense volt 2007-ben. Ennek részben az is oka, hogy egyre kevesebb kétéves áll rajthoz komoly futamon. Az azonban továbbra is áll, hogy csupán egy olyan ló tudott itt győzni, aki egyáltalán nem versenyzett kétévesen: Apollo, 1882-ben.

 

A derby győzelemmel nem rendelkező trénereknek nincs félnivalójuk

Az 1990-es évek végén volt egy hat éves időszak, amiben, az a tréner, akit nem Lukas-nak, Baffert-nek vagy Zito-nak hívtak, egyszerűen nem nyerhetett május első szombatján. Neil Drysdale-lel 2000-ben azonban új korszak kezdődött, azóta megszokottak lettek az új arcok. Az elmúlt 15 alkalomból 13-szor nyert olyan tréner, aki élete első Derby győzelmét szerezte meg éppen.

 

Szükséges az előző jó forma

Bár egy lónak nincs szüksége arra a pszichés pluszra, hogy az utolsó felkészülő futamán győzzön ahhoz, hogy győzzön a Derbyn, egy komoly forma-visszaesésből visszajönni pár hét alatt meglehetősen lehetetlennek tűnik.

Unbridled 1990-es győzelme óta 20 Derby győztes első vagy második helyen ért célba az utolsó felkészítő futamán; 20. harmadik volt, és egy olyan sem volt, aki negyediknél rosszabb helyen szerepelt volna.

 

Nem árt a 10-es pályától felfelé rajtolni

Hány győztes került ki az adott rajthelyről 

 

A 2015. évi Kentucky Derby teljes mezőnye:  

Rajtpoz.Ló neveZsoké/TrénerOdds
1. Ocho Ocho Ocho (126) Trujillo/Cassidy 50-1
2. Carpe Diem (126) Velazquez/Pletcher 8-1
3. Materiality (126) Castellano/Pletcher 12-1
4. Tencendur (126) Franco/Weaver 30-1
5. Danzig Moon (126) Leparoux/Casse 30-1
6. Mubtaahij (126) Soumillon/de Kock 20-1
7. El Kabeir (126) Borel/Terranova 30-1
8. Dortmund (126) Garcia/Baffert 3-1
9. Bolo (126) Bejarano/Gaines 30-1
10. Firing Line (126) Stevens/Callaghan 12-1
11. Stanford (126) Geroux/Pletcher 30-1
12. International Star (126) Mena/Maker 20-1
13. Itsaknockout (126) Saez/Pletcher 30-1
14. Keen Ice (126) Desormeaux/Romans 50-1
15. Frosted (126) Rosario/McLaughlin 15-1
16. War Story (126) Talamo/Amoss 50-1
17. Mr. Z (126) Vazquez/Lukas 50-1
18. American Pharoah (126) Espinoza/Baffert 5-2
19. Upstart (126) Ortiz/Violette 15-1
20. Far Right (126) Smith/Moquett 30-1

 

A futam időpontja:

A futam szombaton, magyar idő szerint éjfél után 24 perccel rajtol, interneten az NBC oldalán közvetítik.