Kevin Costner 26 év után bezárja a kaszinóját

2017-09-15
A színész Dél-Dakotában, Deadwoodban üzemeltette Midnight Star elnevezésű kaszinóját, ahol körülbelül 40 ember dolgozott.

 

Costner 1991-ben nyitotta meg a Midnight Start, miután egy évvel korábban – a Farkasokkal táncoló film készítésekor tett első látogatásakor - beleszeretett Deadwood történelmi városába.  “Mikor megnyitottam a Midnight Start… azért tettem, mert mélységesen szeretem Deadwoodot, Dél-Dakota Fekete-hegyeit, és azok történelmi fontosságát.” – nyilatkozta Costner a Rapid City Journal riporterének. „Úgyhogy nehéz szívvel mondom ki, hogy ma gyulladnak fel utoljára a Midnight Star fényei.”

 

Érdekes egyébként, hogy a helyi média azt állítja, hogy a Midnight Star 1991-ben nyitotta meg kapuit, két évvel az után, hogy engedélyezték a szerencsejátékot, Kevin Costner nyilatkozata szerint pedig 1989-ben volt a megnyitó. „Volt 28 jó évünk” állította Costner, ami szerint a kaszinó 1989 óta üzemel.

 

 

Costner először a Farkasokkal táncoló forgatása alatt volt Deadwoodban. A többszörös Oscar díjas film forgatása négy hónapot vett igénybe, 1989 júliusa és novembere között. Costnernek – aki nem csak szereplője, hanem rendezője is volt a több mint három órás filmnek – valószínű nem sok ideje lett volna egy kaszinó és étterem megnyitásával foglalkoznia abban az időben, tehát az a 28 év valóban inkább 26 lesz…

 

Az 1876-ban az aranyláz idején, indián földön, illegálisan alapított Deadwood egyik leghíresebb vagy inkább leghírhedtebb eseménye Wild Bill Hickok meggyilkolása volt. Hickok állítólag épp pókerezett, mikor végezte vele, és egy ász valamint egy nyolcas párt tartott kézben – ezt az állást most a „halott ember keze” néven ismerik.

 

 

Deadwoodban 1989-ben legalizálták a szerencsejátékokat, és a kaszinók azonnal új bevételt teremtettek a város számára. Costner kaszinója is azonnal nagy sikert aratott a megnyitást követően – a létesítményben a játékon kívül enni, inni, vásárolni is lehetett, és Costner filmjeihez kapcsolódó rengetek relikvia megtekinthető volt. 

 

Az elmúlt időszakban azonban USA-szerte gyorsan fejlődött a kaszinó-szektor, és ez megtette a maga hatását, hiszen újabb-modernebb létesítmények nyíltak sok korábbi Midnight Star vendég otthonának közelében is. A történelemben gazdag dél-dakotai város kaszinói ma már nem jelentenek elég vonzerőt a turisták számára, hogy a távoli hegyek közé látogassanak.

 

2008 óta számos kaszinó bezárt, mivel a szerencsejáték és úgy általában az egész turizmus hanyatlásnak indult a városban. A szerencsejátékokból származó bevétel 2017-ben újabb 3,5 százalékkal csökkent. A turisztikai szakemberek szerint most egész Deadwoodnak megújulásra van szüksége, újra kell pozícionálnia magát a látogatók körében.

 
Címkék: kaszinó,