Kétséges Black Caviar szombati futása

2013-04-11
Az utóbbi napokban hatalmas esőzések köszöntöttek Sydneyre, így bizonytalan, hogy rajthoz áll-e a sztárkanca a T.J. Smith Stakesben, ahol a legnagyobb kihívás vár rá a tavalyi Royal Ascot-i futása óta.

  

A ló trénere, Peter Moody hangsúlyozta, hogy amennyiben a pálya az elmúlt napok esőzései miatt nem lesz megfelelő állapotban, Black Caviar nem fog indulni szombaton a Group 1 minősítésű, 1200 méteres T.J. Smith Stakes-en. A kanca szerdán sikeresen megérkezett Sydneybe, de csak szombaton, a verseny napján fogják meghozni végső döntést a futammal kapcsolatban. Az mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy a verseny napjára már napsütéses időt jósolnak a meteorológusok. 

 

Jelen állás szerint a csodálatos kancának ezúttal szokatlanul sok, szám szerint 10 kihívója lesz, akik közül öt Group 1 győztes: Hay List, Bel Sprinter, Atomic Force, Sea Siren és Epaulette. 

Természetesen ennek ellenére messze Black Caviar a fogadóirodák legnagyobb favoritja (1.10-es oddsszal), mindenki bízik abban, hogy folytatja fenomenális veretlenségi sorozatát. Ha így lesz, 25. győzelmét és 15. Group 1 sikerét aratja majd, bár kihívói trénerei az utóbbi napokban nyakra-főre fogadkoztak, hogy ezúttal – előző két melbourne-i sima győzelme után – „meg kell majd szolgálnia a díjazásért”.

 

A háromszoros Group 1 bajnok Sea Siren trénere, John O’Shea szerint ugyanis nem egyszerű megbecsülni, hogy milyen formában is van valójában Black Caviar a visszatérése óta, hiszen a Lightning Stakes-ben és a William Reid Stakes-ben is nagyon gyenge ellenfelei voltak. “Peter (Moody) az egyetlen, aki tudja erre a választ.” – mondta O’Shea. (Persze azt már sokszor, sok helyen hangoztattuk, hogy nem Black Caviar tehet arról, hogy menekülnek előle az ellenfelek.)

 

Joseph Pride, aki két legjobb sprinterét, a tavalyi második helyezett Rain Affair-t és Title-t indítja Black Caviar ellen megjegyezte, hogy a mostani futamon „Nem lesz az az ügetés vagy kentre, mint ami Black Caviar néhány korábbi versenyén volt. Ha nyer, akkor meg fog dolgozni érte, mi azért megyünk oda, hogy megverjük, hogy megpróbáljuk kimozdítani a komfortzónájából. Hogy ez sikerül-e, az már egy másik történet, nem lesz könnyű, de meg fogjuk próbálni.”

 

Ausztrália második legjobb sprintere, a Black Caviar árnyékában élő Hay List is megerősítette indulási szándékát. Bár karrierjét sérülések hátráltatják, Hay List azon kevés lovak közé tartozik, akik valaha is közel kerültek Black Caviarhoz a célban – pont itt, a két évvel ezelőtti T.J. Smith Stakesben, mikor az egyenesben megugrott, és Nellynek igencsak be kellett gyújtania a rakétáit, hogy be tudja őt fogni.  A háromszoros Group 1 győztes Hay List legutóbbi futásán – közel egyéves kihagyás után – negyedik lett a Challenge Stakes-ben a Warwick Farmon, aztán kihagyta a Galaxy-t, és trénere bevallása szerint még gondok lehetnek a formájával. „Nagyon erős versenyszellem van benne, adunk neki egy esélyt. De hogy bírja-e végig a versenyt, majd kiderül. A Warwick Farmon már fáradt volt a végére.”

 

Moody üdvözölte a kihívókat – ugyanúgy, ahogyan az előző 24 alkalommal is tette – és mint mondta: „Mindnyájukat tiszteletben tartjuk, mint mindig. Nelly 35 Group 1 győztes lovat győzött le ezidáig. Golden Slipper nyerteseket, Cox Plate nyerteseket, Caufield Cup nyerteseket vert meg, mindegyiküket legyőzte. Én tisztelem ezért, és ha ők nem tisztelik őt, akkor az az ő dolguk.” – tette hozzá a tréner.

 

A Breeders’ Cup és az Australian Turf Club megállapodása értelmében a T.J. Smith nyertese egyébként automatikusan kvalifikálja magát a november 1-én, Kaliforniában megrendezésre kerülő Breeders’ Cup Turf Sprintre, és a rendezők állják a nevezési költségét, valamint 40.000 dollárig az utaztatási költségét. Arról nincs információ, hogy Black Caviar győzelme esetén, van-e esély egy kaliforniai utazásra, de valószínűleg nem sok. 

A legújabb hírek szerint Moody azonban komolyan fontolgatja, hogy Angliába, a Royal Ascotra visszatér kedvencével, bár valószínűleg inkább jövőre, mint idén. Az időzítés nem lenne véletlen, az információk szerint a kanca ezesetben Angliában is maradna, hogy összehozzon egy álomrandit a tenyészkarrierjét idén megkezdő Frankellel. 

Moddy fejében most az az elképzelés körvonalazódik, hogy Black Caviar jövőre indulna a Schillaci Stakes, Manikato Stakes és Patinack Farm Classic hármason, majd a Lightning Stakes-en és a William Reide-n, aztán pedig elutazna Angliában, és ott állna rajthoz utoljára, mielőtt tenyésztésbe állna.

 

Addig is azonban – ha minden jól megy – szombaton legjobb formájában láthatjuk a csodakancát, hiszen legutóbbi, hétfő reggeli edzését elnézve – amikor a 800 méteres galopp utolsó 400 méterét 22 másodperc alatt tette meg - Moody szerint most, hatévesen érte el csúcsformáját és csúcserőnlétét a kanca. „Lehet, hogy hülyén hangzik, de most komplett a csomag.”  - jegyezte meg.

 

A futam magyar idő szerint szombat reggel 9:10-kor rajtol.

 

A mezőny:

 

Ssz

Ló neve

Tréner

Zsoké

Box

Súly

Odds

1 HAY LIST John McNair Glyn Schofield 9 58.5kg  26.00
2 BEL SPRINTER Jason Warren Hugh Bowman 2 58.5kg  9.00
3 RAIN AFFAIR Joseph Pride Corey Brown 5 58.5kg  21.00
4 DECISION TIME Clarry Conners James McDonald 4 58.5kg  71.00
5 ATOMIC FORCE Darren Smith Joshua Parr 6 58.5kg  151.00
6 TITLE Joseph Pride Michael Rodd 3 58.5kg  201.00
7 HOWMUCHDOYOULOVEME Con Karakatsanis Brenton Avdulla 7 58.5kg  101.00
8 ONTHELOOKOUT Barbara Joseph & Paul Jones Carl Spry 11 58.5kg  501.00
9 BLACK CAVIAR Peter G Moody Luke Nolen 1 56.5kg  1.10
10 SEA SIREN John O’Shea Jim Cassidy 10 56.5kg  26.00
11 EPAULETTE Peter Snowden Kerrin McEvoy 8 56.5kg  61.00
 

 

Címkék: lóverseny,