Két kaszinójával Szingapúré a világ harmadik legnagyobb kaszinópiaca

2014-03-03
A szingapúri kaszinók tiszta játékbevétele a tavalyi évben 3,8 százalékos növekedéssel kicsivel meghaladta a 6 milliárd dollárt, és ezzel a világ harmadik legnagyobb szerencsejáték piacát tudhatják magukénak.

 

Az ázsiai szigetország csak kevéssel van lemaradva Las Vegas kaszinófőutcájának, a Stripnek tavalyi 6,5 milliárdos bevétele mögött. A világ legnagyobb szerencsejáték piacának számító Makaóhoz képest azonban mindketten jócskán el vannak maradva, hiszen az ottani kaszinók 2013-ban 45,2 milliárd dolláros bevételt realizáltak.

 

Ahhoz képest viszont megdöbbentő Szingapúr teljesítménye, hogy csupán két kaszinó üzemel az országban: nevezetesen a The Marina Bay Sands (a Las Vegas Sands Corp tulajdonában), melynek a bevétele 2013-ben 6,6 százalékkal 3,135 milliárd dollárra nőtt; és a Genting Group Resorts World Sentosa, mely szerényebb, 1 százalékos növekedést, és 2,942 milliárd dolláros tiszta játékbevételt könyvelhetett el.

 

Mindkét kaszinó 2013-ban nyitotta meg kapuját, és érdekes módon akkoriban sok elemező azt jósolta, hogy Szingapúr végül felül fogja szárnyalni a Las Vegas Strip-et, és itt lesz a világ második legnagyobb szerencsejáték piaca. Ez most valószínűtlennek látszik, hogy be fog következni: high-end piaca ugyan folyamatosan növekszik, de a tömegeket kiszolgáló szektor már lényegesen enyhébb ütemben.

 

“Általánosságban elmondható, hogy a tömeges piac Szingapúrban most lépett a laposodó korszakába. A VIP történet rózsásabb, de nem hiszem, hogy a VIP játék Szingapúrban olyan robosztus lehet, mint Makaóban." - kommentálta a helyzetet Grant Govertsen, a Union Gaming Group ügyvezető igazgatója.

 

A jövőben pedig könnyen elképzelhető, hogy Szingapúr egy új versenytársat is kap Japán személyében, ahol jelenleg vizsgálják a kaszinók legalizálását lehetővé tevő jogszabályt, melyet, ha elfogadnak, Japán akár 40 milliárd dolláros éves bevételt is generálhat.

 

Pozitív hír Szingapúr számára azonban, hogy ha még minden jól is alakul, Japán akkor sem valószínű, hogy 2016 előtt elkezdi az első liszenszek kiadását. A 127,6 millió lakosú ország egyelőre abban reménykedik, hogy a 2020-as nyári olimpiára legalább egy működő kaszinójuk lehet…

 
Címkék: kaszinó,