Jövő héten nyílik a debreceni kaszinó

2014-10-10
Október 17-re tervezték a nyitást a Debrecen Plázában.

A vg.hu információi szerint október 17-én tervezi nyitását az új debreceni játékbarlang, az Onyx kaszinó. Az új kaszinó 1500 négyzetmétert fog elfoglalni a Debrecen Pláza épületéből.

Az üzemeltető cég ugyanaz, mint a pár hete nyílt nyíregyházi kaszinó esetében, amit 750 millió forint beruházással hoztak létre. A debreceni költségeket is ilyen nagyságrendűre becsülik. Nagy segítség viszont a cégnek, hogy a koncessziós díjat leírhatják a játékadó összegéből, így megfelelő forgalom esetén ezzel nem kell számolniuk. További információként azt is megtudtuk, hogy a nyíregyházi kaszinó üzleti tervében 1,5 milliárd forint (éves?) bevétel szerepel.

 

A tervezett összeg megfelelő promóciós ráfordítással akár még be is folyhat, hiszen a 2014 december 31-ig a Szerencsejáték Zrt-hez tartozó fővárosi Tropicana tavaly 7,2 milliárd forint nettó árbevétellel zárt. Budapesten persze lényegesen több, vastagabb pénztárcájú turista fordul meg, ám a keleti országrész sincs nagyon rossz helyzetben a külföldi vásárlóerővel kapcsolatban. Eddig a nyíregyházi kaszinó vendégeinek 10%-a jött a határon túlról, de most kezdenek reklámkampányba a környező országokban, hogy növeljék a más nyelven beszélő játékosok számát. További promóciós lépésnek tekinthető, hogy szerdán kötöttek reklámszerződést a Nyíregyháza Spartacus labdarúgó csapatával.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium még áprilisában kötött koncessziós szerződést az Andy Vajnához köthető Las Vegas Casino Kft.-vel a budapesti üzemeltetési helyszínekre és a Szima Gábor érdekeltségébe tartozó Aranybónusz 2000 ˇft.-vel debreceni és nyíregyházi üzemeltetési helyszínekre. 

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a május 5-én megkötött koncessziós szerződések alapján kiadott hét új játékkaszinó és 2015. december 31-én lejáró koncessziós szerződés alapján működő soproni játékkaszinó üzemeltetéséből jövőre koncessziós díjakkal együtt összesen 5,6 milliárd forint játékadó bevétel várható. Ebből az öt fővárosi játékkaszinó várható befizetése 4,1 milliárd forint, míg a fennmaradó 1,5 milliárd forint soproni, debreceni és nyíregyházi játékkaszinóhoz köthető.

 

Az mindenképpen érdekes, hogy a vidéki kaszinók elindításához akadt elég alkalmazott, míg a budapestiek esetében problémát okoz a munkaerőhiány. A fővárosi kaszinókba ugyanis továbbra is toborozzák a gyakorlattal rendelkező munkavállalókat. Emiatt még a nyitási időpontot is el kellett 4 hónappal napolni 2015. január 1-re, megkímélve ezzel Andrew G. Vajnát 1 milliárd forint koncessziós díj felesleges kifizetésétől. 

 

Egy kaszinó felfuttatása szempontjából pedig igen előnyös a harmadik negyedévben való nyitás, ha csak az év végi ünnepekre, szabadságolásokra és turistaforgalomra gondolunk. A világ nagy kaszinóközpontjainak is ilyenkor keletkezik bevétele jó része, ami hatványozottan érvényes egy nagy bevásárlóközpontban nyíló kaszinóra, melyek a karácsonyi bevásárláskor emberek nagy tömegeit vonzza.

Címkék: kaszinó,