Jelentősen nőtt tavaly a kártyatermek bírságolása

2012-03-14
A kártyatermek bírságolásban tudott csak jelentős előrelépést felmutatni 2011-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya – derül ki a NAV Sajtó Főosztályának tájékoztatójából.

 

 

Miközben a kártyatermek ellen 2010-ben még csak 3 bírságoló határozatot hozott a NAV SZEF, addig tavaly már 17-et. Mindez több mint ötszörös emelkedést mutat, de tegyük hozzá, hogy ez szinte egyenes következménye volt annak, hogy ez idő alatt az ellenőrzések száma is 68-ról 427-re nőtt. Ezen a területen a szerencsejáték törvény szerint kiszabott bírságösszegek értéke 2011-ben 32,48 millió forint volt – szemben a 2010-es 1,2 millióval.   

 

A játékgépek területén a piac zsugorodásának megfelelően a legtöbb adat csökkenést mutat, bár a NAV közleménye kiemeli, hogy „2011. év végén, a pénznyerő automata játékadójának ötszörös mértékű megemelését követően az állami adóhatóság ellenőrzési kiválasztási szempontrendszerében az engedély nélküli üzemeltetés kiszűrése kiemelt prioritás volt.”

 

A pénznyerőknél mindkét évben több mint 15 ezer ellenőrzést fejeztek be a Felügyelet munkatársai, ám a bírságoló határozatok száma 1875-ről 1242-re, míg a kiszabott bírságösszegek 420,6 millióról 262,6 millióra csökkent. 

 

Összességében elmondható, hogy a kiszabott bírságok még az ajándéksorsolások területén emelkedtek 2011 valamelyest – 5,5-ről 6,5 millióra –, a sorsolásos játékoknál viszont jelentős visszaesés volt tapasztalható. 

 

Mindent egybevetve a tavalyi évben összesen 309,1 millió forint bírságot szabott ki a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya, ebből 208,7 milliót fizettek be a szervezők. Egy esztendővel korábban, 2010-ben még mindkét adat jóval nagyobb volt, 486,9 millió, illetve 352,8 millió.

 

A csökkenést több okkal magyarázta a Felügyelet: 

„A szankciós döntések mennyisége, a kiszabott bírságok összege többek között a feltárt jogszabálysértések típusától, súlyától, az ügyfelek jogkövető magatartásának mértékétől függ. A befolyt bírságösszeget befolyásolhatja a bírságoló döntésekkel szemben a jogorvoslati út igénybevételének volumene, a meg nem fizetett döntések esetén a bírságösszegek végrehajthatósága is. Erre tekintettel két egymást követő évben a kiszabott, illetve befolyt bírságösszegek ilyen módon nem összehasonlíthatóak. Jelezzük továbbá, hogy az egy bírságoló döntésre jutó, átlagos kiszabott bírságösszeg érdemben nem változott a két év összehasonlításában, 2010-ben 242 ezer forint, 2011-ben 230 ezer forint volt” – olvasható a NAV Sajtó Főosztályának válaszában.