Japán legalizálja a kaszinókat

2018-08-06
Zöld utat kapnak Japánban az olyan nagy nemzetközi kaszinók, mint a Las Vegas Sands vagy az MGM Resorts.

 

Japán az évek óta tartó vita után júliusban fogadta el azt a jogszabályt, mely három kaszinó resort létesítését engedélyezi. Ez lesz az első lehetőség a nemzetközi kaszinóvállalatok számára, hogy belépjenek a japán piacra. 

A nagy kaszinócégek előzetes nyilatkozatai szerint helyszínenként akár 10 milliárd dollárt is hajlandóak befektetni az óriási potenciállal rendelkező japán piacon. 

 

A japán kormány abban bízik, hogy a kaszinók segítik az országba csábítani a turistákat, különösen Kínából és Ázsia más részeiről, akik jelenleg Szingapúr és Makaó kaszinóiban költik a pénzüket. Shinzo Abe, japán miniszterelnök a 2017 évi 29 millióról 2030-ig 60 millióra szeretné növelni a külföldi turisták számát.

 

A szakértők szerint az első kaszinók a 2020-as évek közepén nyithatják meg kapuikat.

A resortokban hotelek, éttermek, bevásárló központok és színházak is helyet kapnak. A Daiwa Institute of Research becslése szerint a három kaszinó akár 50 milliárdos befektetést is jelenthet, és a várakozásaik szerint a látogatók évente úgy 20 milliárd dollárt fognak költeni. 

 

A jogszabálynak azonban komoly ellenzői is vannak, a közvélemény kutatók felmérései szerint a jogszabály nagyon népszerűtlen. Egy, a Jiji Press által júliusban készített felmérés szerint a válaszolók 62 százaléka ellenezte a kaszinó resortok engedélyezését, és csupán 22%-a támogatta azt.

 

Hogy megnyugtassák a helyiek szerencsejáték függősége miatt aggodalmaskodókat, a jogszabály értelmében a japán lakosoknak 6000 jüan (53 dollár) összegű belépőt kell fizetniük, ha be akarnak jutni majd a kaszinókba, és 28 nap alatt maximum csak tízszer látogathatnak el ilyen létesítményekbe. A külföldi vendégek számára a belépés ingyenes és korlátlan lesz.

A kaszinók játéktere korlátozva lesz – a kormány tervei szerint az egész resort maximum 3%-aban – az üzemeltetőknek pedig a tiszta játékbevétel után 30%-os adót kell fizetniük.

 

Kérdéses még, hogy mely vállalatok, és pontosan hol fogják üzemeltetni a három kaszinót.

A Las Vegas Sands elnöke, Sheldon Adelson úgy nyilatkozott, hogy 10 milliárd dollárt is hajlandó lenne befekteti egy japán létesítménybe. A vállalat olyan helyszínek iránt mutat érdeklődést, mint Tokió, Osaka vagy Yokohama. Az MGM is ugyanezt a három várost célozná meg, nagyjából hasonló költségvetéssel. 

“Nehéz lesz a verseny a kisebb városok számára, mert sok szolgáltató, úgy tűnik a metropoliszokban gondolkozik, ahol több helyi látogató is lehetne.” – nyilatkozta Takayuki Miyajima, a Mizuho Kutatóintézet szakértője. Míg a kormány abban bízik, hogy a kaszinók külföldi utazókat fognak vonzani, Osaka úgy becsüli, hogy a látogatók 70%-a japán lesz.

 

Japánban a szerencsejáték jelenleg illegális, de a kormány kivételt tett a sportfogadás néhány területén (lóverseny, kerékpár és motorverseny, motorcsónak verseny) és néhány lottójáték esetében. 

A kaszinók megjelenése valószínűleg nem fog kedvezni a japánban régóta óriási népszerűségnek örvendő flipper-szerű játék, a pachinko üzemeltetőinek. A pachinkót nem tekintik szerencsejátéknak, annak ellenére, hogy a játékosok a nem pénzbeli nyereményeket a pachinko termek közelében üzemeltetett trafikokban pénzre válthatják. A szektor az utóbbi években már egyébként is csökkenő bevételekről számolt be, mivel a fiatalok egyre inkább az okostelefonos játékok felé fordulnak – a 2017. évi 173 milliárd dolláros bevétel 4,3%-kal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, és nagyjából csak a fele annak, mint ami a fénykorban volt.

 
Címkék: kaszinó,