Jamaikai lottócsalások – a jackpot hamis reménye

2013-03-15
Hatalmas nyeremények reményében az amerikai állampolgárok évente mintegy 1 milliárd dollárt fizetnek ki azoknak a csalóknak, akik főleg az időseket veszik célpontba.

 

Az álnyereményről értesítő telefonhívások legnagyobbrészt Jamaikából indulnak, és főleg a gazdag floridai nyugdíjasokat célozzák meg – áll a idősekkel foglalkozó amerikai szenátusi bizottság szerdai közleményében. Úgy tűnik a jamaikai bandák megszerezték az idős amerikaiak nevét és telefonszámát tartalmazó listákat. Amerikai cég képviselőjeként felhívják az áldozatokat, és elhihetik velük, hogy több millió dollárnyi összeget nyertek egy sorsoláson. Ahhoz, hogy megkapják a nyereményt, csak annyit kell tenniük, hogy átutalnak számlájukra egy bizonyos összeget, mely állításuk szerint a kezelési költséget és az adókat fedezi.

 

Az áldozatok bedőlnek nekik, mert úgy tűnik, a csalók pontosan tudják, hogy mikor mit kell mondaniuk. Egy 79 éves marylandi áldozatuknak például tavaly szívműtétet hajtottak végre a férjén, a lányáról kiderült, hogy rákos, a dédunokája pedig három hónappal a várt idő előtt született meg. Segíteni próbált az orvosi számlák fizetésében – és ekkor történt az, hogy felhívták a csalók. „Nyolcmillió valahányszázezer dollárt ígértek.” – emlékszik. Mikor megkérdezték, hogy miért dőlt be nekik, azt válaszolta, hogy „Talán mélyen legbelül bizonyítani akartam a családomnak, hogy tudok tenni értük valamit. Hogy tudok segíteni. És annyira meggyőzőek voltak. Olyan valóságosak.” Hét hónap alatt 30 ezer dollárt (7 millió forintot) csaltak ki tőle.

 

A vonal túlsó végén lévő csalók meggyőzőek, profik, hajthatatlanok – sőt néha fenyegetőek is. “Naponta 50-szer, hetente 300-szor is felhívnak, amíg be nem adod a derekad. És ami a legaggasztóbb, hogy a legsebezhetőbb állampolgárokat pécézik ki. 75-80 éves nyugdíjasokat, akik halálra rémülnek ezektől a fickóktól.” – mondta Doug Shadel az amerikai nyugdíjasok szövetségének elnöke.

 

A szenátusi bizottság példaként említette Stuart Childers esetét, akinek édesanyja egyszercsak az FBI megfigyelési listáján találta magát. Azt hitték pénzmosásban vesz részt, mivel közel 300.000 dollárt (70 millió forintot) utalt át másfél év alatt annak érdekében, hogy felvehesse „lottófőnyereményét”, mely aztán persze sosem érkezett meg hozzá.

David Treece pénzügyi tanácsadó pedig kénytelen volt beperelni saját ügyfelét, hogy helyezzék felügyelet alá, miután közel 400.000 ezer dollárt utalt át Jamaikába, hogy megkaphassa 7 millió dolláros „lottónyereményét”.

 

Az ehhez hasonló lottótrükkökkel 2008 óta verik át az amerikaiakat, így most több szenátor tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljanak a jamaikai kormányra és az amerikai bűnüldöző hatóságokra, hogy szigorítsanak az ellenőrzéseken.

Susan Collins szenátor elmondta, hogy a tavalyi évben 29 ezer lottócsalásokkal kapcsolatos panasz érkezett hozzájuk, de elmondása szerint az átverések nagy részére sosem derül fény.

Bár a jamaikai kormány éveken keresztül szemet hunyt a csalások felett, most állásfoglalást juttatott el az amerikai bizottsághoz, mely szerint „elkötelezett céljuk, hogy leszámoljanak ezekkel az illegális akciókkal, felelősségre vonják a tetteseket, és az új jogszabályokkal növeljék a kiszabható büntetéseket.”

A bűnüldöző hatóságok szerint azonban a letartóztatások önmagukban nem fogják megállítani a csalásoknak ezt a formáját. A hozzátartozók vallomásai szerint ugyanis sok magányos, könnyen rászedhető áldozat teljesen önszántából akarja elküldeni az összeget, még akkor is, ha figyelmeztetik rá, hogy csalás áldozata.

Egyikük, Siesta Key lánya elmesélte, hogy édesanyjának azt mondták a csalók, hogy 4,5 millió dollárt nyert a lottón. 13 nap alatt 25.500 dollárt utalt át négy jamaikai, indianai és floridai embernek, valamint 19.500 dollárt Colorado Springsbe. Még azután is küldözgette a pénzt, hogy lánya megfenyegette, hogy felügyelet alá helyezteti, ha csak így tudja megállítani. „Anyám a mai napig azt gondolja, hogy ha nem avatkozok közbe, megkapta volna a milliókat.” mondta Key lánya a Sun Sentinel című lapnak.

 

Ugyan Magyarországon ilyen telefonhívásokról eddig még nem kaptunk hírt - valószínűleg a nyelvi korlátok miatt erre talán nem is nagyon kell számítani - azonban e-mail-ben gyakran érkezik ilyen jellegű – főleg angol nyelvű – próbálkozás. 

Azonban nem árt vigyázni, hiszen „jó példa ragadós” alapon a hazai csalók is ötletet meríthetnek jamaikai társaiktól.  Két évvel ezelőtt például arról számoltak be a lapok, hogy először tízezer majd később negyvenezer forint értékben kért meg egy ismeretlen személy telefonon egy férfit arra, hogy vásároljon telefonfeltöltő kártyát, és diktálja be annak számait, mivel csak így juthat hozzá az 1,2 milliós forintos nyereményéhez. A férfi miután bediktálta a számokat, többé nem hallott az ismeretlen felől, és a „nyereménye” sem érkezett meg...

Vagy itt van Csisztu Zsuzsa esete… A műsorvezető 537 ezer forintot utalt át azoknak a csalóknak, akik interneten találták meg. Csisztunak a Facebookon írt valaki, hogy egy bizonyos Jorge Csisztu, aranykereskedő dollármilliomos tüdőrákban meghalt Beninben, és ő az örököse. Csisztut 10,5 millió dolláros, vagyis 2,5 milliárd forintos örökséggel kecsegtették, aminek feltétele az volt, hogy utaljon át pénzt a közjegyzői költségekre, amit ő aztán meg is tett…

Érdemes tehát vigyázni, és nem bedőlni az ilyen, és ehhez hasonló trükköknek!