Ilyen üzletekben vehetünk majd lottót és dohányt

2013-05-10
Még a kukát és a szőnyeget is egységesnek írja elő a trafikszabályzat. 169 oldalas a Nemzeti Dohánybolt Javasolt Arculat Kialakítása című kiadvány, melyet a nemzetidohány hozott nyilvánosságra a napokban. A dokumentum meglepő alaposságú, és magas követelményeket támaszt a pályázat nyerteseivel szemben.

 

Megjelent a dohányboltok javasult arculatára vonatkozó javaslatgyűjtemény. Le a kalappal megalkotóik előtt, első ránézésre a legapróbb részletekig mindent előírtak a pénzvisszaadó tálca kinézetétől a bútor felső ívének megformálásáig. 

 

 

Nem csak az üzlethelyiség felújításakor használandó festék színe, de annak márkája és színszáma is meg van adva, és a padlólap márkájára és méretére is kapunk javaslatot. A bútor felülete amerikai dió színben és mintázatban kell, hogy készüljön, lehetőség szerint rejtett ledvilágítással és halogén spot termékmegvilágító lámpatestekkel.

 

Felhasználandó színek, festékek: 

Fal: Bézs színű festett fal NCss-1005 y30r / ral 1013 pl: Tikkurila g311

Mennyezet Fehér színű festett mennyezet NCs 0502 y vagy ral 9010 pl: Tikkurila ral 9010

padló világosbarna / bézs, anyagában színezett greslap mintás betéttel pl: valore / 30,8x61,5 Cementine Crem vagy 30x60 Cult Beige

 

Külön előírás van a trafik homlokzati kialakítására, és az üzleten belül a bútorok elhelyezésére. Javasolják írópult és (szintén egységes kinézetű) bárszékek elhelyezését a helyiségben valószínűleg a lottóárusítás megkönnyítése érdekében. 

 

 

 

A lottóárusításra alkalmas üzlet kialakítására egyébként  a Szerencsejáték Zrt.-nek is szigorú előírásai vannak, többek között, hogy annak belső kialakítása garantálja a biztonságos árusítást, a segédszelvények kulturált kitöltésének lehetőségét (pult, asztalok és székek), valamint az eredményközlő- és más információs eszközök elhelyezését. Reméljük, ezekben a két állami cég egyeztet egymással.

 

 

 

 

A szabályzatot nézegetve szinte biztos, hogy külön iparágnak kell létrejönnie az eddig kiosztott, több, mint ötezer trafik bebútorozására és kialakítására. Ez sajnos újabb visszaélésekre adhat alkalmat, és egész biztos, hogy a bútorzatot legyártó cég(ek) képviselői rövid távon nagyobb hasznot fognak majd elkönyvelni, mint a koncessziós pályázat nyertesei.

 

Csak pár példa az előírás aprólékosságára:

nemzetidohány szemetes nemzetidohány szőnyeg
   
nemzetidohány pénzvisszaadó tálca nemzetidohány bútor
   
 
bútor előírt ívének méretezett rajza