Van még vajon főnyeremény? Havi 14 millió sorsjegyet vesznek a játékosok

2019-08-12
Annak ellenére ez a harmadik legismertebb játék a Szerencsejáték Zrt kínálatában, hogy nem nagyon lehet tudni, vajon egy adott sorsjegy főnyereményét elvitte-e már valaki.

 

A Pénzcentrum által kikért hivatalos adatok szerint, 2019. 31. hetéig havonta átlagosan 13-14 millió darab kaparós sorsjegyet értékesítettek Magyarországon, ez azt jelenti, hogy naponta közel félmillió szelvényt kaparnak le a játékosok. 2018-ban a Buksza volt a játékosok kedvence, ebből a tavalyi évben összesn 26,8 millió darabot értékesítettek – írja a Pénzcentrum. Második a Szuper Black Jack (22,8 millió db), harmadik pedig a Black Jack (18,3 millió darab) lett.

 

A lapnak is feltűnt, amiről mi már évekkel ezelőtt írtunk, miszerint a magyar játékszervező eléggé elítélhető módon titokban tartja a játékosok előtt, hogy egy-egy játéktípus esetén bent van-e még egyáltalán a főnyeremény, vagy sem, tehát, hogy érdemes-e még játszani a nagy nyeremény reményében. Ezt az angol lottótársaság például naprakészen elérhetővé teszi a honlapján – ott pár éve mégis nagy felháborodást keltett, hogy továbbra is árusítják azokat a kaparós sorsjegyeket, amelyeknek a főnyereményét már elvitték a szerencsés játékosok. Az ottani reklámhatóság azt fontolgatta, vizsgálatot indít, mert ilyen esetben akár megtévesztőnek is minősülhet a sorsjegyek reklámjainak hatalmas jackpotokról szóló ígérete.

 

2013 júliusában érdeklődtünk a magyar helyzetről a Szerencsejáték Zrt-nél, és ezt a választ kaptuk: 

„Nem tervezzük kivonni azokat a sorsjegyeket a forgalomból, amelyeknél már valamennyi főnyereményt elvitték, mert a jackpoton kívül egy-egy sorsjegysorozatban mind összértéket, mind darabszámot tekintve is jelentős a nyeremények száma” – válaszolta érdeklődésünkre a társaság kommunikációs osztálya. Azzal kapcsolatban, hogy a brit szokásokhoz hasonlóan jövőben megosztanak-e olyan információkat a játékosokkal, hogy hány jackpot van még a kalapban, a cég nem felelt egyértelműen. Folyamatban van egy átfogó, a felelős játékszervezési elveket szem előtt tartó kommunikációs program kialakítása, amelynek részletei jelenleg nem publikusak.”

Azóta több mint öt év telt el, előrelépés azonban mégsem történt a témában…

A cég most arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy "a sorsjegyek gyártása zárt rendszerben történik, így egyetlen embernek sincs információja arról, hogy pontosan melyik számú sorsjegyen van a főnyeremény."

  

A magyar játékosok körében egyébként továbbra is az Ötöslottó a legnépszerűbb szerencsejáték. Ebben a játéktípusban 2018-ban 176 millió játékra 4,29 millió darab nyeremény jutott, ebből 4,13 millió darab kettes volt. 2018-ban csak három héten volt egy-egy telitalálatos, ők összesen bő 4,4 milliárd forintot nyertek – írja a 24.hu.

 

A Szerencsejáték Zrt. mérlegét böngészve az látszik, hogy az árbevételen belül a sportfogadás 231,1 milliárd forinttal (47 százalék), a számsorsjátékok 147,4 milliárd forinttal (30 százalék), a sorsjegyek pedig 111,9 milliárd forinttal (23 százalék) részesednek - olvasható a 24. hu cikkében. A bevételek harmada a Tippmix offline fogadásból jött be, és ha hozzávesszük a Tippmixpro online játékot is, a kettő együtt már majdnem a teljes szerencsejáték-bevétel felét adja ki (46 százalék), a legnépszerűbb Ötöslottó már csak 8,99 százalékot hoz.