Valóra vált álmok: Legendás fogadások a lovin

A britek évente több, mint 12 milliárd fontot költenek lóversenyfogadásra, így bővelkednek legendás fogadásokról szóló történetekben is. Nézzünk párat belőlük!

 

Istállófiúból dollármilliomos

2012 tavaszán a 29 éves Conor Murphy istállófiúként dolgozott – aztán egy szerencsés fogadás örökre megváltoztatta az életét. Az ír fiatalembert bárki nyugodtan megvádolhatja azzal, hogy az esze helyett a szívére hallgatott, mikor 75 dollárt (17 ezer forintot) tett arra, hogy főnöke, Nicky Henderson mind az öt lova (Sacre, Simonsig, Bobs Worth, Finian’s Rainbow és Riverside Theatre) első helyen fut be a célba a Cheltenham Festivalon. 

Azonban Murphy esete bizonyítja, hogy a szkeptikusok tévednek: 1,5 millió dollárt (353 millió forintot) nyert! Murphy három hónappal a futam előtt tette meg fogadását, így még jobb oddsot, és még nagyobb nyereményt kapott, mint azok, akik a futam napján fogadtak. A nyereményből megvalósította állmát, és tréner lett Louisvillie-ben, a neves Kentucky Derby otthonában.

 

 

Az oddsok ellen

Ha valaha is adódna egy lehetőség arra, hogy az ember visszamenjen az időben és megtegyen egy fogadást, valószínűleg az 1913-as Kentucky Derby győztesére, Donerail-ra tennének a legtöbben. A hároméves telivér a verseny történetének legmagasabb nyereményszorzójával, 92.00-val lett bajnok! Száz évvel ezelőtt azok, akik 2 dollárt tettek Donerail-re, 184 dollárnyi nyereményt tehettek zsebre. Mai értéken ez megfelel egy 4.300 dolláros (1 millió forintos) nyereménynek egy 46 dolláros (10 ezer forintos) tétre. Donerail a célegyenesben állt az élre, fél testhosszal előzte meg a hozzá legközelebbi ellenfelét, és új pályarekordot állított fel. Az odds egyébként nem volt véletlen, hiszen Donerail további karrierje során sem nyerte sorra a futamokat: 62-szer állt rajtgépbe, és csak 10 alkalommal tudott nyerni.

 

 

A legnagyobb vesztes

Kerry Packer ausztrál médiamogult nem véletlenül nevezték a szerencsejáték „Nagymenőjének” – percek alatt csökkentette felére az oddsokat több millió dolláros fogadásaival. 

Packer, akinek vagyonát 2005-ös halálakor 6,7 milliárd dollárra becsülték, a lóversenypályák legendás alakja volt – nem talált olyan egyéni bukmékert, akinek elég pénze lett volna ahhoz, hogy vele üzleteljen. A 80-as évek végén egy bukmékerekből álló konzorcium egyesített erővel elfogadta Packer hihetetlen fogadásait, melyek között 5 millió dolláros futamonkénti tétek is voltak. A bukik végül a Sydney-ben megrendezett 1987-es Golden Slipper Stakes-en dörzsölhették a tenyerüket, mikor Packer körülbelül 7 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) veszített a nap folyamán – köztük 2 milliót a saját lován, Christmas Tree-n. 

 

 

Pár héttel ezután született meg Packer egyik legismertebb fogadási sztorija! A melbourne-i lóversenyvilág egyik ismert alakja, Lloyd Williams, Packer régi barátja és üzlettársa gyakran megosztotta Packerral, hogy szerinte melyik lóra érdemes fogadni. Az 1987-es Sydney Cup-on Major Drive volt a tippje – ezt meg is osztotta Packerral. Major Drive oddsát a start napján 4.50-ről 8-ra növelték, így zsokéját Greg Hall-t figyelmeztette is a csapat, hogy figyeljen, mert minden bizonnyal mikroszkóp alatt fogják megvizsgálni lovaglását Packer nagyértékű fogadása miatt. Major Dive végül megverte a favoritot, Myocard-ot, és megnyerte a versenyt, és Hall csak a futam után tudta meg, hogy Packer végül nem Major Drive-ra, hanem Myocard-ra tett 7 millió dollárt. Hall remegő kézzel és lábbal ment el Packer Bellevue Hill-i otthonába aznap este, hogy „megünnepeljék” a kupa elnyerését. De félelme alaptalan volt, mert Packer azzal üdvözölte, hogy „Büszke vagyok rád, még ha a második lóra is fogadtam 7 millió dollárral.” Aztán mosolyogva kezet fogott a zsokéval, és a téma le volt zárva…

 

Dettori varázslatos hetese

1996-ban a világ egyik leghíresebb zsokéja, Frankie Dettori miatt sírva fakadtak a bukmékerek: a 25.000-szeres oddsszal dacolva, mind a hét futamát megnyerte a híres-nevezetes Royal Ascot lóversenyfesztiválon! Az olasz lovas a találóan Wall Street-nek nevezett hároméves mén hátán nyerte rekorddöntő, hetedik futamát.  

Egy szerencsés fogató, Darren Yeats - felesége rosszallása ellenére - 59 fontot (21 ezer forintot) tett fel arra, hogy Dettori minden futamát megnyerni, és végül 550 ezer fonttal (197 millió forinttal) gazdagabban hagyta el a pályát. 

Öt évvel később életnagyságú szoborral emlékeztek meg a zsoké történelmi győzelméről a híres pálya bejáratánál.

 

 

Egy álom valóra válik

Ez a lóversenyzés történelmének egyik legmesésebb nyereménye – olyan álom, mely minden fogadó fejében ott motoszkál valahol.   

2008-ban, egy férfi 75 centet (176 forintot) tett fel nyolc lóra gyűjtőfogadásban a William Hill egyik irodájában. Az első futamban az Isn’t That Lucky (Hát Nem Szerencsés?), az utolsóban a Dream Come True (Egy Álom Valóra Válik) nevű ló győzelmére tett. Annak ellenére, hogy az odds 2.000.000 volt, az összes ló nyert, és így a fogadó 1,5 millió dollárt (353 millió forintot) tehetett zsebre! 

A fogadóiroda alkalmazottja szerint a férfi rendszeres ügyfelük volt, és naponta tett meg hasonló fogadásokat. Másnapig nem is tudta, hogy nyert – akkor ment be egy másik William Hill irodába, hogy megtegyen egy másik fogadást, és egyúttal ellenőriztette a régi szelvényét. „Mikor megmondtam neki, hogy 1 millió fontot nyert vele, de nem tudja itt felvenni, csak az eredeti fogadás helyszínén, elsápadt, és azt motyogta, hogy mennie kell, és el kell mondania a feleségének.” – mesélte a fogadóiroda alkalmazottja. 

A nevét nem vállalta a nagy nyilvánosság előtt, de így is bekerült a történelemkönyvekbe: ő volt az első brit, aki 1 millió fontot nyert egy fogadóirodában.