USA zöldkártya-lottó - Megvolt az előzetes kiválasztás

2013-05-02
100.000 jelentkezőt választottak ki tegnap a több millióból. Lehet, hogy a pályázók utoljára reménykedhetnek.

 

Tegnap megtörtént az amerikai zöld kártya lottó előzetes, sorsolás előtti rostája, ami során 100.000 pályázó került be a nyáron rendezendő sorsolás esélyesei közé.

 

Lehet, hogy utoljára rendezik meg az 1995-ben bevezetett "játékot", ami évente 50.000 embernek adja meg az USA-ba betelepülésre, munkavállalásra jogosító vízumot olyan országokból, ahonnan az emúlt 5 évben kevesebb, mint 50.000 bevándorló érkezett az Egyesült Államokba.

 

A republikánus törvényhozóknak már régóta szúrja a szemét a vízumoknak ilyen módon való odaajándékozása, így a lottó eltörlésének javaslatát hozzácsapták az átfogó bevándorlási törvényreformhoz, amit nyáron fognak annak vitája után elfogadni. Ha valaki nem áll ki a program mellett, akkor bizony szertefoszolhat sok millió ember álma, hogy az ígéretek országába költözhessen.

 

Az ezévi pályázók még nem is sejthették, hogy talán az utolsó ilyen lehetőséget ragadják meg, a leadási határidő ugyanis tavaly októberben lejárt. Tegnap délután óta ezek az emberek online nézhetik meg, hogy bekerültek-e a kiválasztott 100.000 közé, aki közül elvileg minden második fog vízumot kapni.

 

Tavaly 7,9 millió ember pályázott, akiknek további 4,9 millió hozzátartozójuk volt megjelölve a jelentkezési lapon. A teljesség kedvéért azért hozzá kell tennünk, hogy minden felnőtt családtag adhat be pályázatot, tehát ugyanabból a családból férj, feleség, nagyszülő, felnőtt gyerek nevén is futhat pályázat, de mindenkién csak egy. 18.000 afrikai pályázó részesült tavaly vízumban, őket előnyben részesítik az elbírálásnál.

 

A nyerteseknek egy egész nyaruk lesz arra, hogy a kiutazáshoz pénzt gyűjtsenek, lezárják anyaországbeli dolgaikat, ugyanis októberben kezdik őket "meginterjúvolni", vagyis be kell mutatniuk iskolai végzettségüket, vagy igazolniuk kell valamilyen szakmában eltöltött minimum két éves gyakorlatukat.

 

A jövőbeli szabályozás inkább a magasabban képzett munkaerőt fogja előnyben részesíteni, különös figyelemmel a matematikai, informatikai, mérnöki, természettudományos végzettségűeket fogják szívesebben beengedni az országba.

 
Címkék: külföldi lottó,