Szerencsekk - a pénzelnyerő

2012-06-13
A szerencsejáték kritériuma: Legyen tét, nyeremény és véletlen. A szerencsekk esetében utóbbi kettő nem kérdéses, felvetődik azonban, hogy tétnek számít-e a szelvény feladásának ára...

 

A 2014-es Szerencsekk (Nyerőcsek) nyerteseit itt találja

 

A mai, elektronikus világban a posták forgalma a világon mindenütt visszaesett. Amerikában már a nemzeti posta léte is megkérdőjeleződött, annyira ráfizetéses a működtetése. Nincs ez másképpen nálunk sem, magánlevelet alig, de az elektronikus számlafizetés megjelenésével számlalevelet is egyre kevesebbet kézbesít a magyar posta.

 

Ha viszont mégis, az ilyenfajta borítékokban általában sárga csekk is lapul, amivel az egyszeri polgár ellátogat a postára, ha pénz áll a házhoz, és befizeti azt. Erre a szolgáltatásra még megmaradt az igény, ezért is próbálja a Magyar Posta ezen keresztül "fellendíteni" kézbesítési szolgáltatását.

 

Minden évben meghirdetésre kerül a SZERENCSEKK- a pénzvisszanyerő játék. Lényege, hogy a sárga csekk befizetésekor a postai ügyintéző mosolyogva megkérdezi, vissza szeretnénk-e nyerni a csekken befizetett összeget. Ki az, aki nemet mond egy ilyen ajánlatra, pláne, ha a kosztpénz utolsó filléreit fizettük be a gázszámlára?

Naponta három szerencsés nyerheti vissza a befizetett csekk értékét, de maximum 30 000 Ft értékben, és az egy hét alatt "pályázók" között még egy 100 ezer forintos tárgynyereményt is kisorsolnak.

Amikor már lelki szemeink előtt lebeg a hőn óhajtott (max.) 30 000 forint vagy a házimozi képe, kapunk egy képeslap méretű Szerencsekk szelvényt, ami nagyon hasonlít az imént befizetett sárga csekkünkre. A postás alkalmazott megnyugtat minket, hogy a szelvényért nem kell fizetni. Ki kell rajta tölteni az összeget (számmal, betűvel), és az adatainkat, amihez most kivételesen a telefonszámunkat is fel kell jegyezni.

 

És itt jön a feketeleves: kiderül, hogy ez nem csak úgy néz ki, de ténylegesen egy képeslap, amit csak úgy lehet eljuttatni a húzás helyére, ha befizetjük a 80 forintot, ami egy belföldi képeslap bérmentesítésére szolgál. Ráadásul ha több csekket fizetünk be, akkor annyiszor kell 80 forintot befizetni, ahány csekkünk van, borítékban küldés nem lehetséges.

Itt vetődnek fel a kérdések: Ha ezek a szelvények mind egy helyre (Magyar Posta Oktatási Központja, 1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6.) mennek, bizonyára nem kerül sok logisztikába elszállítani oda az egy nap alatt összegyűlt szelvényeket. A posta ráadásul elektronikus úton is gyűjthetné az adatokat, mint ahogy a Szerencsejáték Zrt.-nél sem postai úton érkezik meg a kitöltött lottószelvény a céghez. Épp ezért tűnik nekünk nagyon úgy, hogy ez a 80 forint igazából a szerencsejátékra feltett tét megfizetése, ami ráadásul szép haszont hoz a cégnek, elég csak egy kicsit utánaszámolni.

 

Egy hét alatt tehát 15*30 ezer forintot, plusz 100 ezer forintos tárgynyereményt sorsolnak ki. Ez mindösszesen 550 ezer forint ráfordítást jelent egy héten, amit 6875 darab szevény beküldése (80 Ft-jával) fedez. Egy 2008-as adat szerint a magyarországi posták száma  2800 körül van. Feltételezve, hogy ez nem változott jelentősen, akkor is átlagosan csak HETI 2,5 szelvényt kell feladni egy postán, hogy a nyereményekre fordított összeg összejöjjön. Nem tudjuk, valójában mennyit adnak fel, de feltételezzük, hogy ennek pár ezerszeresét biztosan. Persze egy kis pénzbe biztos belekerül a tényleges szállítás és a munkatársaknak fizetett jutalék (mi másért ajánlanák olyan lelkesen), és az szja-t is befizetik a nyertes helyett, de a szerencsejáték-adót egész biztosan nem róják le az általunk jó pár millióra becsült profitból. 

 

Fentiekhez képest már csak aprópénznek számít, hogy a szerencsés nyerteseknek nem rózsaszín csekk kíséretében számolja le a postás a saját ajtajukban a nyereményt (pedig telne a profitból), hanem 30 napon belül postai folyószámlát kell nyitni, amire átutalja a posta az összeget. Igaz, az első havi számlavezetési díjat még a Posta állja, de bizonyára reménykednek benne, hogy a nyertes megmarad ügyélnek a továbbiakban.

Az egyszeri csekkbefizető játékos pedig a 80 Ft-jáért pár napos reményt kap: visszenyerheti befizetett pénzét. Persze ott a pultnál nem ér rá az esélyeit latolgatni, pedig megérné: esélye a befizetett pénz  arányában nagyjából annyi, mint hogy hármasa lesz a lottón, vagy még annál is kisebb. A hármas esélye ugyanis 1 : 1231-hez, ennek pedig minimum 1 : 6875-höz, és ez az arányszám az ötszámjegyű skálán még ki tudja, meddig romolhat (annyi ugyanis, ahány szelvényt feladnak a héten)... Márpedig hármas találatot is nehéz elérni a lottón.

 

A Postai Szerencsekk tehát az engedély nélküli szerencsejáték határát súrolja. A tét fizetése szerintünk megvalósul, szerintük egy szolgáltatás díjáról van szó. De óvatosságukban nincs semmi csodálkoznivaló: szerencsejátékot Magyarországon ugyanis csak a Szerencsejáték Zrt. szervezhet, és ez alól nagyon kevesek kapnak kibúvót. A Postának pedig profit kell, és ez az akció biztosan meghozza a tőle elvárt összegeket.

Címkék: nyeremény,