Szerencsejáték mogulok a Forbes milliárdos-listáján

2023-04-19
Idén is számos szerencsejáték-mogul került be a Forbes leggazdagabbakat soroló toplistára.

 

A Forbes összesen 2640 milliárdost tart számon, melyből 28-an tevékenykednek a szerencsejáték iparban. A lap szerint a világ leggazdagabb embereinek összesített vagyona 12,2 billió dollár, ami mintegy 500 milliárd dolláros csökkenést jelent az előző évhez képest. Az idei listán 28-cal kevesebb milliárdos található, mint tavaly.

Dr. Miriam Adelson - Sheldon Adelson, a Las Vegas Sands alapítójának özvegye - a leggazdagabb olyan személy, akiknek a vagyona főként a szerencsejáték-bizniszből származik. A becslések szerint vagyona mintegy 35 milliárd dollár, ami 7,5 milliárd dollárral több, mint egy évvel korábban. Adelson az összesítésben a világ 35. leggazdagabb embere. Adelson vagyona azért nőtt, mert a Sands részvényei tavaly felemelkedtek a járvány okozta mélypontról. A New York-i tőzsdén jegyzett LVS részvények ára januárban 37,64 dolláron állt, az év végére pedig meghaladta a részvényenkénti 48 dollárt. Azóta az árfolyam tovább emelkedett, jelenleg 57 dolláron jegyzik.

Lui Che Woo a második leggazdagabb szerencsejáték mogul, 13,9 milliárd dolláros vagyonával messze leszakadva Adelsontól. A Galaxy Entertainment Group alapítója a hat makaói kaszinó-licenc egyikének tulajdonosa. Személyes vagyonának értéke körülbelül 2,3 milliárd dollárral emelkedett.

Érdekesség, hogy a 28 milliárdos szerencsejáték-mogul közül csak kilencen amerikai állampolgárok. Adelson után a leggazdagabb amerikai szerencsejáték-mogul Tilman Fertitta. Fertitta vagyonát a szállodaipar, a szerencsejáték és a sportok hozták össze. A texasi üzletember tulajdonában van a Landry’s, az NBA Houston Rockets, öt Golden Nugget kaszinó és hamarosan a Hard Rock Lake Tahoe. Emellett az NFL Washington Commanders csapatára is ácsingózik.

Gabe Newell, aki mintegy 3,9 milliárd dollárt gyűjtött össze a Valve alapításával, a következő a sorban. A Valve egy videójáték-fejlesztő, -kiadó és –terjesztő vállalat, amely olyan népszerű címek mögött áll, mint a Half-Life, a Counter-Strike, a Dota és a Team Fortress. A Valve felelős az éves e-sport verseny, a The International rendezéséért, ami az egyik legnagyobb fogadási forgalmat generáló videojáték-verseny.

Steve Wynn, aki szinte nem igényel bemutatást, 3,2 milliárd dollárral követi őt. Wynn vagyonának értéke változatlan maradt azóta, hogy 2018 februárjában elhagyta a nevét viselő Wynn Resorts céget.

Jon Yarbrough kb. 3,2 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkezik. Yarbrough az 1990-es évek elején alapította a Video Gaming Technologies céget, amely törzsi szerencsejáték-terminálok fejlesztésére szakosodott. Jelenleg Yarbrough partner egy 500 millió dolláros kaszinófejlesztésben, Norfolkban, Virginia államban.

A Fertitta testvérek - Lorenzo és Frank III, akik Tilman távoli unokatestvérei - vagyonát 2,8 milliárd illetve 2,7 milliárd dollárra becsülik. A Fertitta testvérek tulajdonában van a Station Casinos és a Red Rock Resorts, és korábban az UFC vegyes harcművészeti promóciós céget is birtokolták, mielőtt 2016-ban több mint 4 milliárd dollárért eladták volna. A Fertitta testvérek az UFC-t 2001-ben 2 millió dollárért szerezték meg.

A Boyd család, akinek patriarchája Sam Boyd, és aki fiával, William Boyd jelenlegi vezérigazgatóval együtt 1975-ben alapította a Boyd Gaming céget, 2,1 milliárd dollárral követi őket.

Wynn volt felesége, Elaine Wynn az utolsó amerikai szerencsejátékipari milliárdos 2,1 milliárd dolláros nettó vagyonával.

 
Címkék: kaszinó,