Sportfogadás koronavírus idején: Tendenciák monitorozása

2020-03-21
Megváltozott a világ, köszönhetően a koronavírus megjelenésének. Az életünk minden szegmensére kihatással van, így abban sincs semmi meglepetés, hogy hatása a sportfogadásban is érezhető.

Nem átlagos napok

Egy átlagos napon bementünk a lottózóba, vagy leültünk a gép elé, és több ezer sportesemény közül válogathattunk. Ez most nincs így. De elsősorban nem arról szeretnénk írni, hogy mennyivel csökkent a fogadható események száma, ezt nem nehéz észrevenni. Inkább tendenciákra hívnánk fel a figyelmet, milyen változások történtek az elmúlt napokban. (Már amelyeket mi észrevettünk, mert ezeken kívül is akadt jópár biztosan.)

A komolyabb bajnokságok eltűntek, ha a focinál maradunk, mint legnépszerűbb sport a Földön, talán az ausztrálok A-League-je az, amely még működik, igaz, zárt kapukkal. Az oroszok és a törökök is belátták, hogy ennek így semmi értelme, a svédek sem rajtolnak április elején, ez március 20-án dőlt el, viszont ami fura, hogy a fehéroroszok bajnoki meccseket játszanak, méghozzá nézők előtt. Ők tudják, ahogy egy korábbi cikkünkben is írtuk, nem tisztünk ezt megítélni, csak a tényt közöljük.

 

Érezhető változások

Amit észre lehet venni, hogy ha rendeznek is meccseket, azt általában zárt kapuk előtt. Vagy inkább mögött, nézőpont kérdése. Ezek a meccsek nagyon sterilek, szurkolás helyett hallani, mit kiabál a mester, vagy a játékosok. Ez is egy feeling, csak nem az igazi. Mivel nem szurkol a helyszínen több ezer ember, így a játékosok adrenalin szintje sem ugrik az egekbe. A játékvezető sem produkálja magát annyira, hisz nincs kinek, kevesebb a lapok száma, és kevesebb a gólok száma is.

Itt vannak a myanmari utánpótlás bajnokik, akár u19, akár u20, a gólok száma megcsappant. Azért pár hete még akár U19-ben, akár U21-ben fordulónként mindig volt egy-egy meccs, ahol 10-12 gól is született, manapság ezek a meccsek eltűntek. Hogy pusztán véletlen, vagy az underek 'elszaporodása' és a koronavírus megjelenése összefüggésbe hozható, ez vitaalap lehet, de tény, a gólok száma kevesebb. És itt a vírus európai megjelenéséről beszélünk, nem a wuhani felbukkanásáról.

Hong Kongban a Lee Man FC március 18-án elég fura meccset játszott, hisz a 66 percben gólt kapott a Kitchee-től, aztán a 88. percben büntetőből egyenlített, a 93. percben pedig lőtt egy újabb gólt, és 5 percben belül fordított. Nem fizethetett rosszul, bár az tény, hogy a hongkongi foci nem először, és nem is utoljára produkál hasonlót...

Amíg mentek a török és orosz bajnokik, lasszóval kellett fogni a gólt. Nem is csoda, a játékosok is emberek, ráadásul több száz sportolóról derült ki, hogy fertőzött, a játékosok nem csak a focival voltak elfoglalva. Nem is voltak ezek jó meccsek, ugye a Sport TV is adott pár török bajnokit, úgy igazából egyik sem volt könnyen emészthető.

 

Mi történik a fehéroroszoknál?

Ez jó kérdés, mert a belorusz bajnokság elrajtolt, és a négy lejátszott meccs egyikén sem nyert a favorit:

  • Energetik-BATE 3-1
  • Soligorsk-Zhodino 0-1
  • Brest - Smolevichi 1-1
  • Dinamo Minsk - Ruh Brest 0-1

A beloruszok kirakat-csapata, a BATE rögtön egy 3-1-es pofonnal nyitott, az Energetik 9.00-es odds mellett nyert. A Zhodino szintén 9.00-es odds mellett szállította a meglepetést. A bajnoki címvédő Brest vért izzadt, hogy döntetlenre mentse a Smolevichi elleni találkozóját, így a 15.00-ös odds helyett a 6-szoros pénzt érő remi jött le, végül a Ruh Breszt hozta a meglepetést, 7.50-es odds mellett győzött. Négy meccs, négy ordas meglepetés. Vajon milyen eredmények születnek, ha nincs a koronavírus? Sosem tudjuk meg. Pénteki cikkünkben tettünk rá említést, vagy utalást, hogy a csütörtöki eseményeket látva érdemes lehet megpróbálni a pénteki összecsapásokon a meglepetésekre játszani, aztán mindkét meccsen jött a meglepetés. Csak szerencsénk volt? Lehet.

 

Ellenpélda az AFL

Az ausztrálok épphogy túltették magukat az erdőtüzeken, máris itt az újabb kihívás, a koronavírus leküzdése. Meglepő módon félnek is meg nem is, egy-két tengerparton szó szerint még egymást érik az emberek, az A-League működik, és elstartolt az AFL, az ausztrál foci bajnokság, az Aussie Rules. Pár szabály változott, rövidebb idény, rövidebb meccsek, és hiába játszanak 20 perces negyedek helyett 16 perces negyedeket, a gólok száma nem csökkent, sőt még nőtt is.

Például e cikk születésekor is zajlik a Greater Wsetern Sydney - Geelong találkozó, és bár 16 perces egy negyed, az elsőben például 9 gól született (plusz két behind, ami egy pontot ér). Az a 9 gól a 20 perces negyedeknél is kiugró szám lenne. Talán a 16 perces negyedeknek köszönhetőn kevesebb az üresjárat, gólra törően játszanak a csapatok, míg a 20 perces negyedeknél sűrűn előfordult, hogy hosszú percekig csak passzolgattak a csapatok, egyrészt erő gyűjtés céljából, vagy az eredmény tartása céljából.

 

Legyünk résen

Elsősorban arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy a foci világában azért akadnak érdekességek. Bár részünkről csak találgatás, de ha van ezer meccs, abból könnyebb észrevétlenül párat megbundázni, mintha van 50-60. Azért a fehérorosz bajnokság több, mint érdekes eddig, egy, vagy két meccsen a meglepit még lehet a szerencse-faktorra fogni, de négyből négyet? Sőt még a svéd barátságos meccseken is megfigyelhető egyfajta tendencia, miszerint sok találkozón egy nagyon korai gólt hosszú nihil követ. A live betting, az élő fogadás miatt fontos ez, mert sok sportfogadó szeret kivárni, megnézni az első pár percet, hogy mégis milyen képet fest a meccs, vannak-e lövések, helyzetek, netán gólok. Aztán ha vannak, akkor bátrabban húz overt az egyszeri sportfogadó, aztán koppan, amikor nem jönnek a gólok. Egyébként már az eleve érdekes, miért kell felkészülési meccseket játszani, amikor a koronavírus áldozatait szedi. Ismét csak azt tudjuk írni, nem tisztünk megítélni különböző kormányok politikáját, csak fura, hogy felkészülési meccsek zajlanak, miközben a bajnokságok állnak, szóval nincs mire felkészülni mondjuk a svédeknél. Lehet, hogy a fogadóirodák nyomására rendezik ezeket a meccseket? Ha igen, akkor simán elképzelhető, hogy manipulálják is egyiket-másikat?!

Legyünk résen, és kövessük, monitorozzuk a tendenciákat. A 'Maradj otthon' programba talán ez is belefér, legalább amíg ezzel foglalkozunk, addig sem gondolunk másra, és ki tudja, akár még hasznot is húzhatunk ezekből a tendenciákból.

Vigyázzunk magunkra, és vigyázzunk egymásra!

Címkék: sportfogadás, tipp,