Soha nem látott razzia Szlovákiában – bezárattak 100 játéktermet

2018-07-18
A két napig tartó razzia során Szlovákia-szerte adóellenőrök leptek el száz illegális szerencsejáték létesítményt, ahol lepecsételték és elkobozták a nyerőgépeket

 

A Slovak Spectacor című lap szerint a 180 hivatalnok bevonásával, június 28-29-én megtartott akció a legnagyobb ilyen jellegű megmozdulás volt az új szlovák szerencsejáték jogszabály életbe lépése óta. 

 

A hatóságok a szimultán razzia folyamán elkoboztak öt, úgynevezett kvíz gépet, továbbá 75 más szerencsejáték gépet lepecsételtek, és tesztelik őket, hogy kiderüljön, valóban szerencsejátékra használták-e őket. Az adóellenőrök a 2017-es és 2018-as számviteli nyilvántartásokat is lefoglalták négy olyan vállalkozásnál, amelyekről úgy gondolják, hogy a kvíz gépeket szerencsejáték gépként üzemeltették, hogy kiderítsék, vajon befizették-e a vonatkozó adókat.

 

Szlovákia-szerte legalább 800 kvíz gép működik, melyek nagy része a Pozsony, Trnava és Žilina régiókban van bejegyezve. Ezek a gépek nagy része állítólag az országon kívül üzemelő szerverekhez csatlakozik.

 

A razziára egy, a Pénzügyminisztérium által kapott füles adott okot, mely szerint ezeket a kvíz gépeket (melyeken a játékosoknak egyszerű kérdésekre kell válaszolniuk, és melyekhez ráadásul 18 éven aluliak is hozzáférhetnek) több helyen szerencsejátékra használják. 

 

A kvíz gépeket és a lepecsételt szerencsejáték eszközöket egy tesztlaborba szállították vizsgálatra. Ha a hatóságoknak sikerül bebizonyítaniuk, hogy a gépeket szerencsejáték céljára használták, a Pénzügyminisztérium kemény büntetést szab ki az üzemeltetőkre.

 

A szlovák hatóság adatai szerint a tavalyi évben egyébként jelentősen megnőtt a kiszabott bírságok száma: míg 2017-ben a szlovák kormány 210 bírságot szabott ki 378.660 euró értékben, addig 2016-ban még csak 47 bírsággal végződő eset volt.

 
Címkék: nyerőgép,