Rekordot döntöttek az amerikai kaszinók 2018-ban

2019-02-20
Az Egyesült Államok kaszinói a tavalyi évben közel 42,7 milliárd dolláros bevételt értek el, ami nagyjából 4 százalékos emelkedés a 2017-es évhez képest, és egyben az iparág történetének legnagyobbja.

 

Az CDC Gaming Reports elemzője, Ken Adams által készített Adams Revenue Revue adatai szerint 23 amerikai kaszinópiac összesen 42,69 milliárd dollár tiszta játékbevételről számolt be. Adams “jó évként” jellemezte 2018-at - az Atlantic City-ben, Massachusetts-ben és New York-ban megnyitott új kaszinók megnövekedett bevételt eredményeztek. Ez a 42,7 milliárd dolláros bevétel 1,5 milliárddal több, mint 2017-ben.

 

Bár ez volt a szektor eddigi legjobb éve bevétel tekintetében, a tőzsdén nem teljesítettek ilyen jól a vállalatok. A legnagyobb iparági szereplők – köztük az MGM Resorts, a Caesars Entertainment, a Wynn Resorts és a Las Vegas Sands - árfolyamai az év második felében mind lejtmenetbe kezdtek.

 

Államról államra

 

Az USA leggazdagabb kaszinó állama, Nevada 11,9 milliárd dolláros tiszta játékbevételről számolt be a tavalyi évben, ami történelmének harmadik legjobbja. Annak ellenére, hogy az Ezüst Állam elvesztette monopolhelyzetét a sportfogadás területén, a nevadai fogadóirodák rekordot jelentő 5 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolítottak, melyhez szintén rekordot jelentő 301 millió dolláros nyereség társult.

 

Pennsylvania kaszinói is történelmük legjobb évét zárták, 3,24 milliárd dolláros tiszta játékbevétellel. Az állam szerencsejáték szektora komoly növekedésnek indult – legalizálták a sportfogadást, az online kaszinókat, a fantáziasportokat, a kamion pihenőkben történő nyerőgép-üzemeltetést és a reptéri szerencsejáték terminálokat; és emellett öt kaszinó építését is megkezdték, melyekben 750 nyerőgépet és 30 asztali játékot engedélyeztek.

 

Atlantic City kaszinói – és az állam két lóverseny fogadóirodája – 2,9 milliárd dolláros tiszta játékbevételt hozott New Jersey-nek, ami 9,2 százalékos növekedés az előző évhez képest. 

 

Illinois kaszinószektora 2,9 milliárd dolláros, Marylandé pedig 1,75 milliárd dolláros tiszta játékbevételről számolt be.

 

Kilátások

 

Annak ellenére, hogy néhány elemző aggodalmát fejezte ki, hogy az USA szerencsejáték ipara elérte a telítettségi fokát, a következő évben valószínűleg folytatódni fog a növekedés.

 

A Pennsylvania-ban épülő kaszinókon kívül júniusban nyit a 2,6 milliárd dollárból megvalósítandó Encore Boston Harbor is Massachusetts-ben.

 

Connecticutban két indián törzs küzd együttesen, hogy kaszinót nyithasson East Windsor-ban, mellyel a közeli MGM Springfield vetélytársai lennének. A korábban bezárt Atlantic City kaszinók – az Atlantic Club és a Trump Plaza – jövője is bizonytalan.

 

És persze ott van a sportfogadás. Hét állam már csatlakozott Nevadához, és az Amerikai Szerencsejáték Szövetség becslése szerint az 50 tagállam körülbelül fele fogja idén legalizálni vagy legalábbis fontolóra venni a sportfogadás legalizálást.