Rekordot állítottak be a nevadai kaszinók

2022-08-10
Soha nem volt még ilyen jó 12 hónapjuk a nevadai kaszinóknak: 14,6 milliárd dollár bevételt ért el a szektor.

 

A nevadai szerencsejáték hatóság jelentése szerint a tiszta játékbevétel (GGR) a június 30-ig tartó 2021-22-es pénzügyi évben összesen 14,63 milliárd dollár volt. Ez magasan a legjobb 12 hónapos időszak a legális szerencsejáték történetében Nevadában. Az előző legjobb pénzügyi év a 2007-2008-as volt, amikor a nevadai kaszinók 12,7 milliárd dollárt nyertek a szerencsejátékosoktól.

 

Az infláció ellenére a szerencsejáték továbbra is virágzik Las Vegasban. Idén júniusban is megvolt a történelmileg szokásos fellendülés: a szektor ebben az időszakban általában legalább 1 milliárd dollár havi tiszta játékbevételt termel. A júniusi hozam idén 1,27 milliárd dollár volt, ami 8%-os növekedést jelent az előző évhez képest. 2022 júniusa 24%-kal volt magasabb, mint a járvány előtti 2019 júniusi.

 

A Las Vegas Strip természetesen élen járt, az ottani kaszinók 734,8 millió dollárt húztak be. Júniusban itt is megugrás volt tapasztalható: a 40 engedélyezett szerencsejáték-helyszín bevétele 23%-kal emelkedett 2021 júniusához képest. Míg a Las Vegas Strip virágzott júniusban, sok más piac a másik irányba indult el. A Las Vegas belvárosi kaszinói például valamivel kevesebb, mint 70 millió dollárt nyertek, ami 12%-os visszaesést jelent.

 

A nevadai kaszinók az elmúlt 16 hónap mindegyikében legalább 1 milliárd dollár tiszta játékbevételt értek el. A casino.org rávilágít, hogy jól látszik, hogy a világjárvány felgyülemlett kereslete mennyire ösztönzi a kaszinójátékokat Nevadában: 2009 és 2019 eleje között a nevadai kaszinók három egymást követő hónapban sem könyvelhettek el 1 milliárd dollárt vagy többet. Korábban Nevada legjobb 10 számjegyű GGR sorozata nyolc hónapon át tartott: 2006 ősze és 2007 tavasza között.

 

Bár az Egyesült Államok gazdasága két egymást követő negyedévben zsugorodott – történelmileg ez a recesszió mércéje –, a nevadai szerencsejáték szektor továbbra is virágzik. Figyelmeztető jel lehet azonban, hogy a Las Vegas Stripet leszámítva a június nem volt éppen ragyogó a többi piac számára. Las Vegas belvárosával együtt a Boulder Strip 86 millió dolláros GGR-je csaknem 12%-kal maradt el 2021 júniusától, a Laughlin pedig csaknem 15%-kal 36,4 millió dollárra esett. Reno otthonának számító Washoe megyében található kaszinók játékokból származó nyeresége 3%-kal 85,6 millió dollárra esett vissza. 

 

John DeCree, a CBRE Equity Research vezető játékelemzője úgy véli, hogy a példátlan menetelés a közeljövőben lassabb ütemre válthat. „Mivel az Egyesült Államok a GDP két egymást követő negyedéves zsugorodása után már hivatalosan is recesszióba került, a piac továbbra is a fogyasztói kiadások lassulásának jeleit keresi. Noha ezek a trendek még nem jelentek meg Las Vegasban, logikusnak tűnik, ha legalább idővel valamilyen hatást feltételezünk.” – írta DeCree, melyet szerinte a nemzetközi és üzleti turizmus ellensúlyozhat.