Pókertanácsok kezdőknek

Miért van erre szükség?
A tanácsok megírásával célunk volt segíteni a kezdő pókereseknek. A legalapvetőbb, legfontosabb praktikákat gyűjtöttük össze számukra, hogy az első „éles” partiknál se maradhassanak szégyenben. Ez a néhány ötlet, amit felkínálunk, természetesen nem elég ahhoz, hogy profikká válhassanak, de elég ahhoz, hogy az első időszakban komolyabb kudarc nélkül fejezhessék be pókercsatáikat.
A póker összes fajtája komoly irodalommal rendelkezik. A legtöbb könyv a haladóknak szól, de az abszolút kezdők is találhatnak maguknak hasznos könyveket.

Pókerkönyvek mindenkinek

Abból sosem lehet baj, ha valaki felkészülten érkezik az asztalhoz, így már az első játék előtt érdemes lehet kézbe venni egy pókerkönyvet, főleg akkor, ha a játékos egyedül, interneten akarja megszerezni a tudást. (Baráti társaságban, olyan emberek között, akiket jól ismerünk, persze nem kell nagyon óvakodni.)
Hasznos, főként angol nyelvű leírások közül lehet válogatni az amazon.com oldalon pókertémában, de magyar nyelvű írások is találhatóak az interneten, például a pokersuli.com oldalon, amely színvonalasan és érthetően tárgyalja a különböző lépéseket.
Ha a papíralapú könyveknél maradunk, a polcon a helye David Sklansky A Póker elmélete című könyvének, (ez utóbbi az e-könyv ajánlóban e-könyvként is szerepel) és Doyle Brunson-tól a Super System 2 - A póker bibliájá-nak is.

Felejtés és tanulás

Sokakban ezek merülnek fel a pókerrel kapcsolatban:. Ha a következők bármelyike felmerült bennünk, azonnal felejtsük el: blöff, pókerarc, Las Vegas, gyönyörű nők, whisky.
Ezek csak filmes sztereotípiák. A póker nem erről szól, és főleg: nem így működik. A kártyában nem lehet sokra menni csupán az ellenfél arcának fürkészésével, főleg nem az online pókerben. Ez a játék komoly szellemi munkát igényel, amihez tanulni kell, és betartani a tanultakat. Főleg az indulási stratégiára érdemes koncentrálni, illetve pontosan ki kell számolni a nyerési esélyeket a különböző szituációban, majd eszerint megtenni a következő lépéseket. A testbeszéd csak ezután következhet. Alacsony tétek esetén az előbbiek megfontolásával már nem lehet komoly baj.

Óvatosan a pénzzel

 • Gyerekesnek tűnhet a figyelmeztetés, viszont a tapasztalatok szerint ezt újra és újra el kell mondani. Sok online pókeroldal van, ahol ingyen, játékzsetonokkal tehetjük próbára tudásunkat. Ezekre nem szabad legyinteni, hiszen rengeteg fogást elsajátíthatunk ezekkel a játékokkal, többek között egyszerűen csak az adot oldal sajátosságait, karaktereit, a kezelési felületet mégpedig tét nélkül. Lásd ezzel kapcsolatban ingyen póker menüpontunkat.
  Majd, ha élesben is ki szeretnénk próbálni a játékot, első internetes befizetésekre ne befektetésekként tekintsünk, inkább képzeljük azt, mozijegyre költöttük a pénzünket, egy nélkülözhető szórakozásra. Mint ahogyan a moziban, a pókerben sem tudhatjuk, mi lesz a történet vége. Ha nem tetszett a film, nem kérjük vissza a pénzünket, mert az már nem a miénk. Ha veszítettünk a játékban, ugyan ehhez a normához kell tartanunk magunkat. Csak annyi pénzt szánjunk szerencsejátékra, amennyi nem fog hiányozni máshonnan.
 • Türelem! Nem kell rögtön nagy pénzekről ábrándozni. Eleinte játsszunk kicsiben, asztalt is eszerint kell választani. Ha kevés a pénzt akarunk rászánni a kipróbálásra, ez még inkább igaz. A mikrotétes asztaloknál ugyanolyan izgalmas a játék. A tanács nem csak azért megszívlelendő, mert így nem bukhatunk nagyot, hanem azért is, mert a kisebb asztaloknál több a kezdő játékos, akiket kis gyakorlattal könnybben megverhetünk, szépen lassan gazdagítva a játéktőkénket. Sokan játszanak internetes pókert szórakozásból, tehát úgy, hogy nem tartják fontosnak elmélyedni a póker tudományába. Ők lehetnek majd azok, akiknek a pénzét elnyerjük, ha nem sajnáljuk a módszerestanulásra az időt.
 • Elveszítettük a befizetett pénzünket, nulla az egyenleg? Ne töltsük fel az egyenlegünket azonnal. Pihenjünk, gondoljuk át, mit rontottunk el, mi vezetett idáig. Elemezük ki a játékot, olvassunk utána, ha szükséges. Hagyjunk pár nap szünetet, hogy higgadtan térhessünk vissza az asztalhoz.

Amikor tilos a játék

 • Ha nem vagyunk megfelelő mentális vagy fizikális állapotban, ne játsszunk, hiszen a pókerben észnél kell lenni. Ha fáradtak vagyunk, idegesek, betegek, esetleg rosszkedvűen, álmosan ülnénk le pókerezni, ne tegyük. Nem szabad a játékot „pótszerként” használni. Ez egyenes utat mutat a játékfüggőség felé, amit viszont egyikünk sem kíván magának. A jó játékos mindig tisztában van a korlátaival.
 • Ugyan a filmekben nagyon menő, a valóságban nem célravezető, ha a játékos iszik. Mint az előzőekben is leírtuk: csak tökéletes szellemi állapotban lehet jól játszani, alkohol befolyása alatt az emberek többsége hajlamossá válik vakmerő cselekedetekre. A kezdetekben semmiképpen nem ajánlott az iszogatás, tapasztaltabbak már megengedhetik maguknak azt a luxust, hogy játék közben elkortyoljanak egy pohár bort.
 • Ha türelmetlenek vagyunk. Az indulási stratégiák betartásával előfordulhat, hogy óránként csak 1-2 pókerpartiban vehetünk részt. Ha ez kevés, és nincs türelmünk a megfelelő lapok kivárására, bele se kezdjünk a játékba, mert fájdalmas vége lehet.

A megfelelő ellenfélválasztás

 • Sokféle szempont szerint lehet ellenfeleket választani. Például választhatunk olyan embert, akitől tudunk tanulni. Persze nem mindig erre vágyunk. Ha nyerni szeretnénk, gyenge partnerekre lesz szükségünk, és ezt jó nem a szerencsére bízni: az online pókercsatákban az asztalválasztáson múlik minden.

 • Szinte az összes netes kaszinó szolgáltat némi információt az asztalokról. Olyan helyre üljünk be, ahol magas a pot-átlag, és a flop-nézési százalék, például az előbbi minimum a big blind 16-szorosa, utóbbi pedig legalább 40%. Ezek az értékek garantálják a gyenge játékosokat.
 • Ha több a lehetséges ellenfél, könnyebben ki lehet közülük választani a gyengéket. A lehetőségeidet szélesíthetjük, ha több teremben nyitunk számlát. Ez persze csak akkor ajánlott, ha van elég pénzünk, és nem fog hiányozni az, amit a pókerre költünk, illetve akkor, ha már megfelelő játéktudásra tettünk szert.

Tájékozódjunk a befizetés előtt

Mielőtt új terembe fizetnénk be, tájékozódjunk, milyen bónusz-akciók állnak a rendelkezésre. Ha jól időzítjük a befizetéseket, tőkével és odafigyeléssel a bónuszokból is szép summát szedhetünk össze. Ehhez persze játék is szükséges, de ha azokat sikerül nullára kihozni, már a bónuszból is komoly összegeket lehet csinálni.

Könyveljünk

Ha nem akarjuk magunkat áltatni, és érdekel, valójában mennyit költünk a játékra, mutatunk-e fejlődést, az első perctől vezessünk játéknaplót. Bajunk nem származhat belőle, és így nem tudjuk áltatni magunkat. A számok kőkeményen elárulják, hogy nyerő, vagy vesztő játékosok vagyunk igazából.

Címkék: póker, útmutató,